Nyhet

Nokia blir til Microsoft Mobile

Overtakelse denne uken.

Nokia og Microsoft annonserte på mandag at de forventer at salget av Nokias mobildivisjon til Microsoft vil fullføres den 25. april – altså førstkommende fredag.

I et brev som er sendt ut per e-post til kunder og leverandører i påsken, avsløres det også at Microsoft har planer om å endre navnet på Nokia Oyj til Microsoft Mobile Oy. Nettstedet Nokia Power User har fått tak i en kopi av brevet.

Ifølge brevet vil Microsoft Mobile ha hovedkvarter i Espoo i Finland, og selskapet vil være et heleid datterselskap av Microsoft Corporation.

Brad Smit, General Counsel & Executive Vice President, Legal & Corporate Affairs, Microsoft.Foto: Microsoft

«Fullføringen av dette oppkjøpet kommer etter mange måneder med planlegging, og markerer et viktig skritt på veien mot integrasjon av selskapene. Oppkjøpet vil hjelpe Microsoft med å få fart på innovasjonen, og at markedet tar i bruk Windows-mobiler. I tillegg ser vi frem til å introdusere Windows-tjenester via Nokia-mobiler til den neste milliarden kunder», skriver Brad Smith, juridisk direktør i Microsoft i et blogginnlegg.

Nokia.com vil håndteres av Microsoft

Nokia og Microsoft har ifølge Smith blitt enige om at det er Microsoft som fra nå av vil administrere Nokia.com-domenet og Nokias nettsteder innenfor sosiale medier. Dette skal skje i en periode på inntil ett år fra nå.

Microsoft eller Nokia sier ingenting om hva som skjer med Nokia-varemerket på fremtidige Windows-mobiler fra Microsoft. Men da oppkjøpet ble kjent, ble det kunngjort at Microsoft overtar Lumia- og Asha-varemerkene, og rett til å bruke Nokia-merkevaren sammen med eksisterende modeller. Nokia vil heller ikke kunne bruke Nokia-merkevaren før 2016, skulle de ønske å gjøre et nytt inntog i mobilmarkedet, skrev NDTV.com i september.

Det har blitt spekulert i om Microsoft etter hvert vil droppe Nokia-navnet på fremtidige Windows-mobiler.

Indisk fabrikk kan forbli hos Nokia

Ifølge den opprinnelige avtalen skulle alle ansatte ved Nokias såkalte «Chief Technology Office» fortsette å jobbe hos Nokia. Brad Smith skriver i sitt blogginnlegg at de to selskapene nå er blitt enige om at de 21 ansatte som jobber med mobiltelefoner i Kina vil gå over til Microsoft, og fortsette sitt arbeid der. En annen endring i avtalen er at Microsoft ikke lenger vil overta Nokias fabrikk i Sør-Korea.

Ifølge Wall Street Journal er det uklart om Nokias store mobilfabrikk i India vil overtas av Microsoft. Fabrikken har 8000 ansatte, og Nokia befinner seg midt oppe i en konflikt med indiske skattemyndigheter. Det kan bety at Nokia kan bli tvunget til å beholde fabrikken og produsere telefoner for Microsoft i en overgangsperiode.

Les mer: Ansatte ved Nokias India-fabrikk sultestreiker »

(Kilder: Microsoft, Nokia Power User, NDTV.com, Wall Street Journal)

Les også
18 000 Microsoft-ansatte mister jobben
Les også
Microsoft svinger øksen over gamle Nokia
Les også
Uviss navnefremtid for Nokia-mobilene
Les også
Apple, Samsung ... og Xiaomi?!
Les også
Nokia-ansatte sultestreiker
Les også
Slik skal Windows ta innersvingen på Android
Les også
Denne Nokia-mobilen får du kjøpt kun ett sted
Les også
–Microsoft ligger ti år etter på mobil
Les også
Ikke sikkert Microsoft vil beholde Android-Nokiaer
Les også
Microsoft med nye Windows Phone-partnere
annonse