Til hovedinnhold

Nokia blir til Microsoft Mobile

Overtakelse denne uken.

Nokia og Microsoft annonserte på mandag at de forventer at salget av Nokias mobildivisjon til Microsoft vil fullføres den 25. april – altså førstkommende fredag.

I et brev som er sendt ut per e-post til kunder og leverandører i påsken, avsløres det også at Microsoft har planer om å endre navnet på Nokia Oyj til Microsoft Mobile Oy. Nettstedet Nokia Power User har fått tak i en kopi av brevet.

Ifølge brevet vil Microsoft Mobile ha hovedkvarter i Espoo i Finland, og selskapet vil være et heleid datterselskap av Microsoft Corporation.

Brad Smit, General Counsel & Executive Vice President, Legal & Corporate Affairs, Microsoft.Foto: Microsoft

«Fullføringen av dette oppkjøpet kommer etter mange måneder med planlegging, og markerer et viktig skritt på veien mot integrasjon av selskapene. Oppkjøpet vil hjelpe Microsoft med å få fart på innovasjonen, og at markedet tar i bruk Windows-mobiler. I tillegg ser vi frem til å introdusere Windows-tjenester via Nokia-mobiler til den neste milliarden kunder», skriver Brad Smith, juridisk direktør i Microsoft i et blogginnlegg.

Nokia.com vil håndteres av Microsoft

Nokia og Microsoft har ifølge Smith blitt enige om at det er Microsoft som fra nå av vil administrere Nokia.com-domenet og Nokias nettsteder innenfor sosiale medier. Dette skal skje i en periode på inntil ett år fra nå.

Microsoft eller Nokia sier ingenting om hva som skjer med Nokia-varemerket på fremtidige Windows-mobiler fra Microsoft. Men da oppkjøpet ble kjent, ble det kunngjort at Microsoft overtar Lumia- og Asha-varemerkene, og rett til å bruke Nokia-merkevaren sammen med eksisterende modeller. Nokia vil heller ikke kunne bruke Nokia-merkevaren før 2016, skulle de ønske å gjøre et nytt inntog i mobilmarkedet, skrev NDTV.com i september.

Det har blitt spekulert i om Microsoft etter hvert vil droppe Nokia-navnet på fremtidige Windows-mobiler.

Indisk fabrikk kan forbli hos Nokia

Ifølge den opprinnelige avtalen skulle alle ansatte ved Nokias såkalte «Chief Technology Office» fortsette å jobbe hos Nokia. Brad Smith skriver i sitt blogginnlegg at de to selskapene nå er blitt enige om at de 21 ansatte som jobber med mobiltelefoner i Kina vil gå over til Microsoft, og fortsette sitt arbeid der. En annen endring i avtalen er at Microsoft ikke lenger vil overta Nokias fabrikk i Sør-Korea.

Ifølge Wall Street Journal er det uklart om Nokias store mobilfabrikk i India vil overtas av Microsoft. Fabrikken har 8000 ansatte, og Nokia befinner seg midt oppe i en konflikt med indiske skattemyndigheter. Det kan bety at Nokia kan bli tvunget til å beholde fabrikken og produsere telefoner for Microsoft i en overgangsperiode.

Les mer: Ansatte ved Nokias India-fabrikk sultestreiker »

(Kilder: Microsoft, Nokia Power User, NDTV.com, Wall Street Journal)

annonse