Til hovedinnhold

Samsung jakter billigere arbeidskraft

Kina har blitt for dyrt, så nå flytter de blikket sørover.

Samsung har de siste årene vokst til å bli verdens største mobilprodusent, og mye av produksjonen deres i dag foregår i Kina. Nå melder Bloomberg at Samsung er på jakt etter arbeidere som er villig til å gjøre samme jobb til enda lavere lønn – i Vietnam.

En ny fabrikk som vil koste 2 milliarder dollar (12,5 milliarder norske kroner) vil ifølge Bloombergs kilder være i drift fra og med februar 2014. I løpet av 2015 vil mer enn 40 prosent av Samsungs mobilproduksjon foregå i Vietnam. Det vil si om lag 120 millioner enheter per år. En analytiker som Bloomberg har snakket med spår at hele 80 prosent av Samsungs mobiler på sikt vil bli produsert i Vietnam.

Månedslønnen for en fabrikkarbeider i Kina er ifølge Japan External Trade Organization (JETRO) 2 866 kroner, mens i Vietnam ligger snittet på kun 898 kroner per måned. Ettersom gjennomsnittsprisen på smartmobiler forventes å falle de kommende årene, prøver mobilprodusentene å veie opp ved å finne enda billigere arbeidskraft enn de har per i dag.

Foto: Samsung

Slipper å betale skatt?

Noe av Bloombergs informasjon stammer fra et notat fra vietnamesiske myndigheter, hvor det også kommer frem at Samsung slipper å betale skatt de første fire årene hvis de legger fabrikken sin til Vietnam. Videre vil de angivelig slippe unna med halv skatt de påfølgende 12 årene.

Samsung selv har imidlertid ikke offisielt kommentert planene om å starte produksjon i Yen Binh, nord for hovedstaden Hanoi. Fra før har både LG, Nokia og Intel fabrikker i Vietnam.

Les også: Foxconn lager sine egne ha på-dingser


(Kilder: Bloomberg, Japan External Trade Organization (JETRO))

annonse