Til hovedinnhold

Brillefri 3D fra Toshiba

Stereoskopisk 3D er i vinden som aldri før, i alle fall blant produsentene. Per dags dato finnes det en rekke TV-modeller på markedet for alle som er villige til å ta på seg et par av de lite diskré plastbrillene for en aften med simulert tilstedeværelse.

På mange måter synes det brillefrie alternativet mer komfortabelt, men på dette området er veien er ennå lang. Noen prototyper er blitt utstilt her og der, men snart slipper Toshiba sin 3D REGZA GL1-serie bestående av to modeller som skal være verdens første kommersielt tilgjengelige 3D-TV-er uten briller.

20-tommersutgaven av Toshibas brillefire 3D-TV

For de spesielt interesserte?

Modellene ble kunngjort under elektronikkmessen CEATEC i Japan tidligere denne måneden og kommer i størrelsene 12 og 20 tommer. 12-tommersutgaven får en oppløsning på kun 466 x 350 mens 20-tommeren får 1280 x 720 pixler, altså HD-oppløsning.

På grunn av de små størrelsene og den (sannsynligvis) høye prisen regner ikke Toshiba med å selge i bøtter og spann, og hensikten med lanseringen er først og fremst å ta det første lille steget inn i auto-steroskopiens verden. Teknologien har ennå et stykke igjen før det blir attraktivt å masseprodusere brillefrie 3D-TV-er i normale størrelser og med full HD-oppløsning.

Ny teknologi

Auto-stereoskopiske skjermer fungerer grovt fortalt ved at 3D-bildet sendes gjennom et panel som splitter bildet i to og sender én del til hvert øye. Siden bildet må "treffe" øyet riktig passer teknologien foreløpig best for små skjermer hvor synsvinkelen er mer eller mindre konstant. Samtidig krever skjermen ekstra mange pixler når bildet deles opp på denne måten.

Toshibas svar på utfordingene er en spesiell teknologi som innebærer å øke antallet perspektiver til de to bildene ved hjelp av en egen prosessor. De to aktuelle modellene fra Toshiba produserer ni ulike perspektiver for hvert bilde, noe som visstnok betyr både bred synsvinkel og et mer naturlig bilde.

For å kunne lage et ferdig 3D-bilde i HD med denne teknikken er 20-tommeren utstyrt med hele 8,3 millioner pixler, altså fire ganger mer enn på en vanlig full-HD-skjerm.

Hvor godt det hele fungerer i praksis gjenstår nok å se. Modellene fra Toshiba slippes i desember 2010, i Japan. Det er foreløpig ikke meldt om noen lansering her på kontinentet.

(Kilde: Pressemelding)

annonse