Til hovedinnhold

OLED med økt levetid og lysstyrke

Den kinesiske OLED-produsenten Visionox og Tsinghua-universitetet har i et samarbeid utviklet en ny struktur som forlenger den funksjonelle levelengden til OLED inntil 20 ganger.

OLED (Organic Light-Emitting Display) er en type diode som blir brukt innen skjermteknologi og er kjent for sine fordeler innen effektivt strømforbruk, lave vekt, fleksible materialer, responstid, bredere innsynsvinkler og bedre lysstyrke. Teknologien er derimot ikke uten sine ulemper, og en av disse er nettopp den forholdsvis korte levetiden i forhold til for eksempel LCD.

Visionox og Tsinghua-universitetet har etter sigende kommet opp med en oppfinnelse som kan stryke denne ulempen ved OLED for fremtiden. Oppfinnelsen får en enslig fargeutsending gjennom et lag av utstrålende lyssammensetning som forlenger det funksjonelle livet til OLED inntil 20 ganger.

Eksperimenter viser at teknologien kan oppnå en levetid på 100 000 timer med en lysstyrke på 1000 candela per kvadratmeter (cdm). Nåtidens masseproduserte HD-skjermer har til sammenlikning en lystetthet mellom 450 til rundt 1000 cdm.

OLED-teknologien er per dags dato for det meste brukt på små skjermer innen mobiltelefoni og liknende, men Visionox har som uttalt mål å overføre denne nye teknologien til større skjermer som PC-monitorer og TV-er.

(Kilder: OLED-Display, People's Daily Online)

annonse