Til hovedinnhold

Dyr fiber gir dyre mobildata

Vil at EU-kommisjonen skal gripe inn.

Når du tar en mobilsamtale, går signalet til nærmeste basestasjon. Derfra går det som oftest ned i en fiberkabel i bakken, der det transporteres med lysets hastighet frem til den personen du forsøker å nå.

Dette er selvfølgelig en grovt forenklet fremstilling, men like fullt en illustrasjon på hvor viktig fiberkabler er i utbygging og drift av mobilnett. Fiberkablene transporterer store mengder data mellom sentraler og basestasjoner, og er helt uunnværlige for dagens dataintensive mobilbrukere.

Nå advarer den europeiske mobilgiganten Vodafone mot at dyr fiber kan gjøre mobilbruken uforholdsmessig dyr, og ber EU-kommisjonen regulere tilgangen til fiber for mobiloperatører, ifølge nettstedet Total Telecom.

Telenor dominerer i Norge

Vodafone hevder at mange tidligere telemonopolister i dag sitter på store fibernett, samtidig som de selv konkurrerer i mobilmarkedet. Disse har ingen interesse av å slippe konkurrentene til i egne fibernett for en rimelig pris.

Dette er en god illustrasjon på situasjonen i Norge. Mens vi har tre utbygde mobilnett, går størstedelen av norsk mobiltrafikk gjennom fiberkablene til Telenor. Dette har Post- og teletilsynet allerede tatt konsekvensen av, og regulert tilgangen til Telenors fibernett, siden selskapet anses å være en dominerende aktør på landsbasis.

EU-kommisjonen har imidlertid ikke med fiberaksess for mobiloperatører på lista over det som skal reguleres for å sikre rettferdig konkurranse. Det mener Vodafone vil gi urimelige fordeler til de operatørene som sitter på egne fibernett. Blant annet vil disse kunne tilby bedre og rimeligere datatjenester til kundene sine, mener Vodafone.

Les mer: Her kan du glede deg til 4G i sommer

Kilde: Total Telecom

Les også
Norsk initiativ for bedre mobilrettigheter i Norden
Les også
Vil gi deg dårligere vilkår når du betaler med mobil
Les også
Nå begynner 5G-kappløpet
Les også
Nye EU-regler kan gi rekordbillig abonnement
Les også
Kan redde sprengte mobilnett
annonse