Til hovedinnhold

Nå begynner 5G-kappløpet

Tror dagens 4G-nett vil være sprengt i 2020.

20338679, Istockphoto

Innen 2020 kommer dagens 4G, med utvidelser, til å være sprengt. Det tror mobilbransjen selv. Brukernes databehov vil fordre nye nett og nye utbyggingsmetoder, som foreløpig går under navnet 5G.

Ennå er det ikke kjent hvilke standarder og løsninger neste generasjons mobilnett vil bygge på. Det som er klart er at de aktørene som sitter på patentene til de løsningene som til slutt blir valgt, vil tjene store penger.

Derfor kaster Europa seg nå inn i 5G-kappløpet med Nokia og EU-kommisjonen i spissen. EU-kommisær Neelie Kroes tar nå grep for å redusere de asiatiske aktørenes forsprang.

Hittil er det Samsung som har snakket høyest om sine resultater i arbeidet med å forske fram morgendagens mobildekning. Japanske NTT DoCoMo har også hintet til at det vil være mulig å levere 5G-dekning til OL på hjemmebane i 2020.

Ifølge vårt søsternettsted Inside Telecom ser de fleste nettverksprodusentene ut til å være enige om at 5G vil bygge på og inkludere LTE-Advanced og wifi. Disse teknologiene vil utvikle seg til mer avanserte versjoner av seg selv, blant annet med kortere responstid når man sender en forespørsel over enttet. I bransjen kalles dette latency.

Null ventetid

Nokia Siemens networks ser for seg 5G som et nett der ventetiden er tilnærmet null. Dette vil være gull verdt for enkelte anvendelser, for eksempel aksjehandelsroboter. Det ser også ut til å være enighet om at 5G må støtte sensornettverk, gjerne omtalt som maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M), og bruke mindre strøm enn dagens mobilnett.

Når det skal bygges mobilnett med kapasitet som er vesentlig høyere enn dagens, må også nye og høyere frekvensressurser måtte tas i bruk i tettbygde strøk. I tillegg må frekvensressursene utnyttes mer effektivt enn i dag.

Behovet for dataoverføringskapasitet er ventet å øke 1000 ganger frem til 2020. Det gjør at det vil måtte være svært korte avstander mellom basestasjonene i tettbygde strøk. Disse basestasjonene vil stå tettere, og kunne overføre langt mer data enn dagens, fordi de opererer på høyere frekvensbånd. Dette gir dem imidlertid også kortere rekkevidde.

Ikke alle har like stor tro på teknologien.

– Ved disse frekvensbåndene er bølgene så korte at alle hindringer blir massive. Selv din egen kropp vil gi en stor radioskygge, sier professor Jens Zander ved KTH Royal Institute of Technology.

Les mer: Får din kommune 4G til neste år? Sjekk her!

annonse