Velg riktig musikkmobil
Dedikerte musikkmobiler er stadig populære blant norske mobilbrukere, og du finner knapt en mobiltelefon som koster over 1 500 kroner uten abonnement som ikke har en innebygget musikkspiller. Når kvaliteten på mobiltelefonenes musikkspillere i mange tilfeller kan måle seg med MP3-spillere og mediespillere, ser mange sitt snitt til å bruke mobilen til musikk.
Å stole på at Sony Ericsson Walkman-serie, eller Nokias XpressMusic-serie, er garanti for en god musikkopplevelse på mobilen, er ikke nødvendigvis så lurt. Det kan være store forskjeller i lydkvalitet på modeller i slike musikkserier. Her følger våre tips til hva du bør se etter når du skal kjøpe ny musikkmobil.
1. Minne
Skal du bruke mobilen som musikkspiller, er det viktig å ha bra med plass til musikken. I spesifikasjonene til hver mobil oppgis det hvor stor telefonminne mobilen har, og hvor stort minnekort mobilen støtter. Vi anbefaler minst 2GB tilgjengelig minne dersom du til en hver tid vil ha et relativt godt utvalg av låter å høre på. Noen mobiltelefoner har atskillige gigabyte minne på selve mobilen, og det er heller ikke uvanlig at nyere mobiler i topplassen har minnekortstøtte inntil 16 GB. Tenk igjennom ditt eget behov.
2. Lydforbedringsteknologi
Flere av mobilprodusentene har fått hjelp fra produsenter som driver med lyd til daglig, og da blir ofte resultatet meget bra. Dolby, B&O Ice, Clear Bass, Clear Audio eller andre slike lydforbedringsteknologier er utvilsomt et godt tegn hva gjelder lydkvalitet.
3. Hodetelefoninngang
Mange foretrekker å bruke dyrere og bedre headsett enn det som følger med i salgspakken. Det er derfor avgjørende at musikkmobilen har 3,5 mm. audio jack (”jack-plugg”), så du kan bruke ditt eget headsett.
4. Equalizer
Det kan være en stor fordel å kunne justere lyden litt etter eget ønske, og da må musikkspilleren ha en såkalt equalizer. Er den automatisk, kan du som regel velge mellom ”Rock”, ”Klassisk”, ”Bass” og så videre, men er den manuell har du større frihet til å finjustere på egenhånd. Informasjon om equalizer finner du som regel i spesifikasjonene eller brukerhåndbok, eller i en mobiltelefontest.
5. Hva slags headsett medfølger?
Vi nevnte audio jack-inngang, men dersom du vil bruke de hodetelefonene/proppene som følger med, bør disse være behagelige, og selvsagt gjengi en god lyd. Her er det kanskje vanskeligere å research på forhånd, men går du i en butikk kan det være du kan få prøve dem. Ellers bør du tråle gjennom det som finnes av tester, og se om noen har husket på å nevne noe om hodesettet som medfølger.
(Artikkelen fortsettes.)
6. Musikktjenester
Noen mobiltelefoner har musikktjenester tilgjengelig, for eksempel Sony Ericssons Play Now Arena, Apples iTunes, eller mobiler som har- eller vil får støtte for Spotify og Wimp. Det kan ha betydning for deg.
7. Nedlastningshastighet
Skal du kjøpe- og laste ned musikk direkte til mobilen, er det klart en fordel at mobilen har støtte for UMTS (3G). Har den kun støtte for EDGE (eller GPRS) vil det ta lang tid å laste ned et helt album, i alle fall.
8. Musikktaster
Hvis du vil bruke mobilen som musikkspiller på daglig basis, kan det være gunstig at den har egne, dedikerte musikktaster. Volumknapper, som kanskje er viktigst, er ganske vanlig på de fleste mobiler. Egne ”Play”, ”Stop”, ”à” og ”ß”-knapper er ikke like vanlige, men dersom de ikke ødelegger for din bruk av mobilen for øvrig, bør dette absolutt vurderes.
9. Brukergrensesnitt for spilleren
Svært vesentlig for mange, er hvordan musikkspilleren på mobilen fungerer rent praktisk. Kan du lage spillelister? Er det lett å lage oversikt i musikkbiblioteket? Dette er dessverre heller ikke så lett å finne ut av på forhånd, så vi vil igjen henvise til tester der mobilen har blitt vurdert som musikkspiller.
10. Pris
Til slutt må vi selvsagt også nevne pris. Sørg for å kjøpe en musikkmobil som gir deg god valuta for pengene; en mobil som tilfredsstiller dine øvrige krav til telefonen, og som samtidig gir deg en fullverdig musikkspiller.