Til hovedinnhold

Netcom lanserer 4G

Slik ser Samsungs nye 4G-modem ut.

Netcom lanserer i dag verdens første fjerde generasjons mobilnett, såkalt LTE. Det er riktignok kun en relativt liten del av landet som dekkes foreløpig. Likevel må det sies å være en verdensnyhet som setter de nordiske landene på kartet.

Netcoms morselskap, Telia Sonera, lanserer nemlig et tilsvarende nett i Stockholm i dag. To tredeler av hovedstaden er dekket og utbyggingen fortsetter. Netcom jobber også med 4G på andre tett befolkede steder i Norge.

Lynraskt

Hastighetene nettet er bygget for å støtte vil i første omgang være inntil 100 Mbit, altså svært mye raskere enn dagens 3G-nett (HSPA). Denne teoretiske hastigheten er også svært mye raskere enn den som er tilgjengelig i de fleste kablede nett.

Likevel er det i praksis ganske sjelden at trådløse nettverkstjenester oppnår maksimal teoretisk hastighet, så det er mer realistisk å tenke seg at 4G vil gi omtrent samme opplevelse som en normal, rask bredbåndstilkobling i hjemmet. Blant tjenestene som skal gis en betydelig forbedret bruksopplevelse nevnes streaming av høyoppløst video og spilling på internett.

Begrenset tilgang og ingen bakoverkompatibilitet

Dersom du skal sikre deg tilgang på det nye nettet må du være lynrask. Netcom har kun begrenset tilgang på Samsungs nye 4G-modemer, og disse selges via netcom.no fra i dag klokken 12. Det man dog skal være klar over er at disse modemene foreløpig ikke er bakoverkompatible med dagens 3G- og 2G-nett. Samsung lover i sin pressemelding at modemer med støtte for mobilnett utenfor 4G-nettet vil bli tilgjengelig i løpet av første halvår 2010.

(Kilde: pressemelding, netcom.no)

annonse