Tek.no

Nyhet

Netcom sikter mot stjernene

Einar Eriksen
Einar Eriksen
14 Des 2009 15:41
4G-nettet ble åpnet av fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Netcom lanserte i dag det de kaller 4G. Vi snakker om en videreutvikling av HSPA-teknologien (super-3G), og i det nye mobilnettet kan du oppnå nedlastingshastigheter på opptil 100 Mbps. Vi har møtt Netcom for å få flere detaljer om det nye 4G-nettet.

August Baumann mener hastighet på mobilt bredbånd ikke lenger er noen begrensning.

August Baumann, administrerende direktør i Netcom, uttalte i under lanseringen at hastigheten ikke lenger er noen begrensning i det nye nettet for mobilt bredbånd.

- Med 4G oppnår man høyere hastighet enn med vanlige ADSL-linjer, og hastigheten er nok til å laste ned en MP3-fil på noen sekunder, sa Baumann på pressekonferansen.

Vi fikk demonstrert en hastighet på mellom 84 og rett over 90 Mbps nedlastingshastighet. Da selskapet demonstrerte opplasting av en stor fil, ble det målt til en hastighet på mellom 30 og 37 Mbps opplastingshastighet. Teoretiske hastigheter er 100 Mbps nedlasting og 50 Mbps opplasting.

I tillegg forteller selskapet at responstid (ping) skal være tilnærmet lik en vanlig ADSL-linje.

Resten av demonstrasjonene var også imponerende. En Youtube-video og en MP3-fil tok bare et kort øyeblikk å laste ned. Testene ble gjort gjennom 4G-modemet fra Samsung mens basestasjon var plassert på taket på bygningen vi befant oss inne i.

Og prisen skal havne på 699 kroner i måneden. Det synes ikke Netcom er ille i forhold til dagens ADSL-linjepriser og med tanke på at tjenesten er mobil. For bedrifter er prisen 599 per måned eksklusive merverdiavgift.

Men hva med andre begrensninger?

Modemet støtter bare 4G?

Det er Samsung som har lansert det første kommersielt tilgjengelige modemet for 4G. Dette støtter kun 4G, noe som selvsagt er uheldig med tanke på at 4G-dekningen kun omfatter to tredjedeler av Oslo.

Se Netcoms dekningskart

Netcoms løsning på dette er å gi deg to forskjellige modemer når du bestiller 4G. Ett 3G-modem og ett 4G-modem. I 2. kvartal i 2010 vil det komme et modem som støtter både 3G og 4G. De som allerede har et 4G-modem vil få tilsendt det nye modemet uten kostnader.

De første lageret med modemer er ganske begrenset i antall, og selges bare på netcom.no. I januar forventer Netcom en større leveranse av modemer, og de blir tilgjengelig fra Netcom-forhandlere.

Nedlastingsbegrensning?

I mobilt bredbånd har operatørene lenge operert med nedlastingsbegrensninger, for å unngå kapasitetsproblemer. De som laster ned for mye kan rett og slett få nedsatt hastigheten på sitt abonnement.

- Per i dag er det ingen nedlastingsbegrensninger på 4G, men i kontrakten har vi forbeholdt oss rettigheten til å begrense nedlastingsmengden, sier Vegard Kjenner, tjenestedirektør i Netcom.

Med andre ord må du kanskje tenke deg litt om dersom du laste ned mye og lurer på om du skal erstatte bredbåndslinja med mobilt bredbånd.

Blir dekningen god nok?

Foreløpig er det bare 4G-dekning i to tredjedeler av Oslo, takket være over hundre 4G-basestasjoner. I Oslo er basestasjonene plassert tett for å gi best mulig kapasitet, mens i mindre bebygde strøk vil hver basestasjon dekke et landområde med radius på noen kilometer.

Netcom har brukt 2600 MHz-båndet til 4G, noe som betyr at hver basestasjon har god kapasitet slik at mange kunder kan surfe om gangen. Problemet med den høye frekvensen er imidlertid at signalene ikke rekker så langt, og går dårligere gjennom hindringer.

Netcom har satset mye på utbygging i 2010, og mener de vil dekke hele Oslo innen få måneder og Bergen, Trondheim og Stavanger i løpet av 2010.

Under åpningen uttalte fornyingsminister Rigmor Aasrud at hun håper på en lansdekkende god løsning

- Raskt mobilt bredbånd er kanskje spesielt viktig for næringsliv som ikke befinner seg i de mest sentrale strøk, uttalte Aasrud.

Vel, når ikke engang 3G på 2100 MHz dekker grisgrendte strøk i dag, tror vi at du må se lenge etter at et 4G-nett på 2600 MHz gjør det. Heldigvis har Netcom tenkt å utvide 4G-båndet til flere frekvenser og samtidig satse på mer utbygging av 3G-nettet.

- I byene satser vi på 2600 MHz-båndet og bygger tett. For å gi større dekning ser vi på 800 MHz-frekvensen, som skal auksjoneres ut i 2010. 900 MHz-båndet vil også kunne brukes til vanlig 3G-nett, og vi tror de to teknologiene vil leve sammen lenge for å tilby best mulig dekning, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom.

Bjørn Amundsen, dekingsdirektør i Telenor, frykter ikke Netcoms aggressive 4G-satsing.

Telenor skjelver ikke i buksene

Telenor er imidlertid ikke imponert. De er i ferd med å bytte ut hele radioutstyret sitt til det mest moderme mobilnettet som er mulig å få tak i. Deretter skal de satse på 4G - i 2012, når det forhåpentligvis finnes flere terminaler som støtter teknologien.

- Netcom har lansert 4G i et veldig begrenset område, og mens det finnes svært få terminaler (mobiltelefoner og 4G-modemer red. anm.) som støtter teknologien. Med det teknologisk mest interessante sambandet som er å få tak i kan man kjøre alle teknologier og alle frekvenser på ett skap, noe som gjør utbyggingen veldig mye mer kostnadseffektivt, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Også Telenor har øynene åpne for 900 MHz- og 800 MHz-frekvensene, og mener disse båndene er svært interessant for data. Slike konsesjoner pleier ofte å komme med harde krav til utbygging i distriktene.

- Vi skal nok ta igjen Netcom på dekning før de rekke å blunke, når vi har startet utbyggingen av 4G, sier Amundsen.

Les også
Batteriruter fra Netcom
Les også
Stereo CD-kvalitet i mobilsamtaler
Les også
Netcom bygger 4G for fullt
Les også
Fortsatt usikkert om 4G-dekning
Les også
Netcom lanserer 4G
Les også
Her er 4G-modemet
Les også
Spår treg start på 4G
annonse

Les også