Til hovedinnhold

Mobile bredbåndsrutere

Innledning og maskinvare

Mobilt bredbånd har de siste to årene virkelig skutt fart. For noen er det den eneste løsningen som er tilgjengelig, mens for andre er det billigste løsning. For de fleste er det nok først og fremst, som navnet tilsier, en mobil løsning.

Med trådløse rutere for mobilt bredbånd kan mange være tilkoblet samtidig. Vi har testet de to løsningene som er tilgjengelige på det norske markedet.

Ice er en aktør som har vært på det norske markedet en stund, og de markedsfører produktene sine primært mot hytte- og båtfolk. Løsningen fungerer på de gamle frekvensene til NMT450 og har dermed, i likhet med de gamle analoge mobiltelefonene, svært lang rekkevidde.

Nykomlinger på markedet for mobile rutere er Netcom, som kom med en knøttliten lommeruter for super-3G nå nylig.

Vi har tatt stikkprøver av ytelsen langs en kjøretur mellom Oslo og Arendal. På side to tar vi en titt på resultatene sett opp mot de to aktørenes dekningskart. Vi skal også ta en generell titt på dekningskartet.

Pris er allerede såvidt nevnt og vi må selvsagt innom vilkårene også. Vi tar en grundig gjennomgang på side 3. I første omgang kan vi se på forskjellene mellom de to fysiske produktene.

Ruteren fra Ice ser litt ut som et romskip.

Ice

Axesstel D35

Ruteren fra Ice er en forholdsvis stor sak. Den er større enn mange av de vanlige bredbåndsruterne som folk flest har hjemme. Dette gjør at den er alt for stor til å ta med i lommen. Den er likevel ikke for stor til å ta med i bilen eller båten.

Ice leverer også en ekstra bilantenne til ruteren, og med denne kan man få bedre dekning der dekningen er dårlig - eller få dekning der man i utgangspunktet ikke ville fått noen.

Fordi det dreier seg om et produkt av en nokså stor størrelse har Ice fått plass til utgang for vanlige nettverkskabler i ruteren sin. Fire datamaskiner kan kobles direkte i disse.

I tillegg har man selvsagt trådløst nettverk og en USB-port for direkte tilkobling. For USB-tilkoblingen følger det med en CD-plate med programvare som må installeres.

Oppsettet av ruteren er enkelt og gjøres gjennom nettleseren. Man trenger ingen drivere for å sette opp ruteren i nettleseren. En egen plate med programvare er inkludert for å koble til med USB-kabel. Denne fungerte ikke skikkelig for oss, likevel er nok dette primært et produkt som vil bli brukt uten kabler.

Maksimal hastighet for ruteren er inntil 3,2 megabit per sekund. I all hovedsak opplevde vi mellom 0,5 og 2 megabit med ruteren. Mer om hastighetsmålingene på side to.

Uten strømtilførsel holder ruteren i omtrent to timer. I tillegg til vanlig strømadapter følger det med 12 volts strømforsyning slik at ruteren fungerer på hytter med svakstrøm, samt i bil og båt.

Designmessig snakker vi ikke om noen perle. At boksen har intet mindre enn fire antenner får den til å se litt ut som et produkt tatt rett ut av Star Wars, og de fleste bedre halvdeler vil nok begynne å sondere terrenget etter skap som er egnet til å sette den i - fremfor å ha den stående i stua på hytta.

Skjermbilder fra oppsett - klikk for større bilde

Liten og nett, men færre fysiske tilkoblinger.

Netcom

Huawei E5832

Når det kommer til størrelse og design er Netcoms miniruter en langt enklere sak å gjemme unna. Ruteren passer fint i lommen, og den er strengt tatt ikke større enn en ganske liten mobiltelefon.

Her fins det lite ekstrautstyr, men en inngang for micro-SD har produsenten Huawei fått plass til. Denne porten får man dog kun brukt når ruteren er koblet direkte til PC med kabel.

Vi hadde kanskje sett for oss muligheten til å benytte denne som nettverkslagring for tilkoblede maskiner, men denne muligheten finner vi ikke i ruterens programvare.

Ruteren fra Netcom er begrenset til fire samtidige trådløse tilkoblinger og den har ingen innganger for nettverkskabel. Ellers kan vanlig USB-kabel benyttes for direkte tilkobling til én datamaskin om gangen.

Ved USB-tilkobling fins all programvaren man behøver i ruteren, og installasjon begynner straks man kobler til - her behøver man ikke CD-plater. Dette er en fordel for de med små surfe-PC-er som måtte ønske å koble til med USB-kabel.

Ruteren skilter med omlag fire timer brukstid på batteridrift. Den leveres i tillegg med vanlig Mini-USB-lader. Det følger ikke med 12 volts lader, men det fins flere rimelige ladeløsninger med Mini-USB å få fatt i per i dag.

Med vanlig trådløs tilkobling behøves ingen drivere eller programvare. Nettverksnavn og passord står skrevet ved SIM-kortplassen inni ruteren, men dette kan endres i programvaren om man ønsker.

Det er få knapper på enheten. Vi finner av/på-knapp, egen knapp for aktivering og sikker tilkobling til trådløst nett og en knapp som starter og stopper tilkoblingen mot internett.

Siden ruteren er såpass liten at den skal kunne passe i bukselommer er det også greit å ta en titt på byggekvaliteten. Hele dingsen er i plast, og det knirker forholdsvis lite. Vi legger likevel merke til at luken til minnekortplassen ikke lenger sitter skikkelig på plass på vårt testeksemplar.

Oppgitt maksimal hastighet for modemet er 7,2 megabit per sekund. I praksis vil man sjelden oppnå full pupp i dagens super-3G-nett, ei heller i Netcoms. Et stykke i overkant av 2 megabit var det raskeste vi opplevde på vår testrunde som vi kommer tilbake til på neste side.

Skjermbilder fra oppsett - klikk for større bilde

Hastighetene

Det ble mørkt før vi var ferdig med testen på Hasseltangen. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

I all hovedsak anbefaler vi våre lesere å følge de ulike operatørenes dekningskart. Vi har likevel testet begge løsningene på en rekke ulike steder, slik at vi får et inntrykk av tjenestene.

Det er også viktig å få med at enkelte steder var hastighetene svært ustabile. I disse tilfellene tok vi gjerne flere målinger for å få et generelt inntrykk. Målingene har vi tatt ved hjelp av tjenesten speedtest.net.

Det er viktig å merke seg at mobile bredbåndsløsninger er delte ressurser. Med andre ord vil man få lavere hastighet om nettet er tungt belastet i utgangspunktet.

Dette blir derfor et slags øyeblikksbilde som ikke nødvendigvis er riktig for alle tider på døgnet eller dager i uken.

Oppgitte hastigheter

Ice oppgir på sine hjemmesider at typiske nedlastingshastigheter med deres tilkobling skal ligge på mellom 300 kilobit per sekund og 2 megabit per sekund i dekningsområdet.

Den maksimale hastigheten nettet er i stand til å levere er inntil 3,1 megabit per sekund. Ice oppgir også at nettet er under utbygging og at hastigheter vil øke i takt med utbyggingen.

Ice opererer med tre forskjellige dekningsangivelser. Full dekning, god dekning og dekning utendørs med retningsantenne.

Netcom oppgir separate hastigheter for de ulike teknologiene super-3G og Edge. Med Edge kan man forvente mellom 30 og 200 kilobit per sekundet.

Med super-3G skal man få mellom 500 kilobit i sekundet og 2 megabit per sekund.

Dekningskart

De to aktørene har svært forskjellige dekningskart. Krysser man av for alt fra meget god dekning til dekning med retningsbestemt antenne hos Ice dekkes mesteparten av kartet av farger.

Ice opplyser at de skal dekke hele 75 prosent av Norges landområder, og inkludert i dette skal 80 prosent av landets hytter være.

Leverandøren skryter også av å ha dekning langt til havs, et sted der det ellers fins relativt få alternativ.

Ser vi på Netcoms dekningskart ser dekningen for laveste hastighet, altså Edge, relativt god ut. Men denne teknologien gir ikke spesielt gode surfeopplevelser, så det er super-3G vi er ute etter.

Her ser vi forskjellene på teknologier i praksis. Teknologien Netcom bruker kalles HSPA og går i et annet frekvensbånd enn CDMA2000 som Ice kjører i 450 MHz-båndet gir ekstrem rekkevidde fordelt på relativt få sendere hos Ice.

HSPA går derimot i 2100 MHz-båndet. Høyere frekvensbånd gir lavere rekkevidde, og dekningsgraden for Netcoms raskeste mobile bredbånd blir derfor i stor grad konsentrert rundt områder med høy befolkningstetthet.

Dermed kan man muligens mistenke at Netcoms miniruter i hovedsak sikter seg inn mot byfolk med en laptop i ryggsekken, mens Ice er best egnet til hytter litt utenfor alfarvei.

Dette skjer under fart

Dette er løsninger som nok ofte vil bli benyttet i bil og båt. Derfor er vi også interesserte i hva slags hastigheter man kan forvente under fart.

Vi testet dette ved å kjøre i underkant av en mil på omtrent ti minutter. Nedlastingshastigheten sjekket vi ved å laste ned en større fil fra en filserver med rikelig båndbredde. Resultatene kom i form av hastighet ved endt kjøretur og mengde nedlastet data.

Igjen er dette snakk om mer av en stikkprøve enn noen langtidstest. Vi testet også begge løsningene i stillestående for å få et utgangspunkt for hva vi kunne forvente under normale forhold.

Ice viser relativt jevn hastighet på mellom en halv og en hel megabit per sekund under fart. For Netcoms del er det verre. Her går hastigheten vesentlig ned i forhold til våre stillestående tester.

På stikkprøven vår var det altså Ice som ga den jevneste hastigheten. I dette området var likevel Netcom raskere enn Ice både i stillestående og under fart.

Hasseltangen - utenfor Arendal

Ice oppgir full dekning i området mens Netcom oppgir Edge-dekning.

Her gir begge produkter svært lave hastigheter. Netcom ga noenlunde stabilt opp mot maksimal hastighet for Edge-tilkobling, mens Ice skilter med opp mot en halv megabit med ekstern antenne tilkoblet. Uten ekstern antenne gir Ice i overkant av 200 kilobit per sekund, som er omtrent det samme som Netcom gir.

Netcom har jevnest hastighet mens Ice leverer relativt variable resultater.

Ping beskriver tiden det tar fra datamaskinen sender ut en beskjed, til den får svar tilbake. Dette kan også kalles responstid - og begge leverandørene gjør det svært dårlig akkurat her.

Internettbaserte spill er helt avhengige av kort responstid for å fungere. På en vanlig ledningbasert tilkobling vil man som regel ha under 100 millisekunder, og helst under 50.

Vanlig nettsurfing med nettbank og nettaviser går fint, om enn en smule sakte, på begge tilkoblinger. Nettvideo, eksempelvis Youtube, kan man glemme, med mindre man er særdeles tålmodig.

Musikktjenester som Spotify virker med litt ventetid før man starter hvert spor.

Nyli - utenfor Arendal

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Her er resultatene langt bedre for begge leverandører. Responstiden er forholdsvis kjapp og hastigheten er god nok til vanlig surfing, også for de litt utålmodige, begge steder.

Til nettvideo og Youtube blir dog Netcom noe for trege her, mens Ice fungerer fint - også med video i noe høyere enn laveste oppløsning.

Spotify og musikktjenester på nett virket greit og det tok ikke veldig lang tid å mellomlagre musikken.

Hastighetene med Netcom varierer en del, mens de er ganske stabile med Ice. Vi fant ikke noen forskjell på hastigheten med og uten den eksterne antennen.

Ice blir forholdsvis klar vinner her, selv om Netcom kan vise til betraktelig høyere opplastingshastighet enn vi oppnår med Ice.

Risør - by med trebåtfestival

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Risør var det soleklart raskeste stedet vi testet. Her gikk ting som et olja lyn på begge tilkoblinger, og med Netcom klarte vi å se på høyoppløst (720P) video på Youtube.

Begge tilkoblingene var forholdsvis stabile og testresultatene var forholdsvis like hver gang. Ice klarte seg greit nok til å vise Youtube-video i høy kvalitet, men stoppet for å mellomlagre ofte da vi valgte høyoppløselig video.

Responstiden er igjen lav nok til å være godkjent for begge leverandører. Musikktjenester fungerer uproblematisk og linjene er for vanlig bredbånd å regne til nettavissurfing og nettbank.

Netcom er klart best i Risør.

Nenseth - sted ved E139

Ice oppgir god dekning i området, mens Netcom oppgir Edge-dekning.

Vi fant oss en liten rasteplass og stoppet for å teste hastigheter ved veien. Dette er litt utenfor de tetteste stedene, og kanskje derfor et sted vi forventer at Ice skal ha overtaket.

Våre antakelser holder stikk. Ice befinner seg mellom 500 kilobit per sekund og 700 kilobit per sekund mesteparten av tiden. På sitt laveste er dette mer enn dobbelt så raskt som Netcom klarer her.

Responstiden er også vesentlig lavere med Ice, og vi opplever heller ikke her noe merkbart skille på Ice med og uten ekstern antenne.

Spotify og nettavspilt musikk fungerer greit, selv på Netcoms lave hastigheter, men man må påregne litt ventetid fra man starter et spor til maskinen er ferdig å mellomlagre.

Ice er klart raskest av de to tilkoblingene, men selv ikke disse hastighetene kan regnes som veldig kjappe. Youtube fungerer såvidt, men kun om man er tålmodig og lar maskinen mellomlagre ganske lenge før avspillingen begynner.

Ice vinner på dette stedet.

Larvik - opphavsby til Farris og larvikitt

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Ved Larvik jernbanestasjon utklasses Netcom av Ice. Det virker som om Netcom sitter fast på vanlig Edge-hastighet, og til tross for at vi forsøker å skru ruteren av og på forblir hastighetene de samme.

Begge leverandørene har noe lang responstid, men Ice er fortsatt vesentlig bedre enn Netcom.

Med Ice fungerte Youtube-video i lav og høy kvalitet svært godt, men høyoppløst fungerte ikke uten lange perioder med mellomlagring.

Spotify virket umiddelbart på Ice, mens man måtte vente på lyden hos Netcom.

Ice er soleklar vinner i Larvik.

Ringeriksveien - utenfor Drammen

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Igjen oppnår Ice de raskeste resultatene. Her er det likevel snakk om relativt ustabile resultater og vi opplever svingninger ned mot 500 kilobit per sekund.

Netcom gir kjappeste responstid, og er langt mer stabil enn Ice. Likevel er det snakk om svært lave hastigheter på nedlasting.

For første gang i testen opplever vi at opplastingshastighet er mer en dobbelt så rask som nedlastingshastighet utenfor Drammen.

Spotify fungerer fint med begge tilkoblingene. Youtube virker kun med Ice, men på grunn av den noe ustabile tilkoblingen får vi ikke bedre enn laveste kvalitet til å virke uten store mengder venting.

Ice vinner.

Ammerud - drabantby

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Netcom er klart raskest når vi tester ruterne omkring en mil utenfor Oslo. Med over to megabit per sekund fungerer tilkoblingen fint til Youtube i lav kvalitet. Høy kvalitet krever noe lengre tid til mellomlagring, men virker.

Høyoppløst Youtube-video fungerer ikke i det hele tatt.

Ice oppnår resultater som likner mye på de vi har sett fra Netcom når vi kun er innenfor Edge-dekning, med et unntak. Responstiden er langt bedre enn vi opplever på Edge.

Med Ice går det raskt nok til at man må være tålmodig. Nettaviser fungerer greit, og Spotify spiller uten altfor mye ventetid.

Her er det Netcom som står for utklassingen.

Oslo - hovedstad

Både Ice og Netcoms dekningskart oppgir full dekning i området.

Midt i Oslo, nærmere bestemt i Akersgata, er det overraskende nok Ice som er raskest. På flere målinger oppnår de dobbelt så høye hastigheter som Netcom.

Responstiden er også svært mye bedre for Ice. Begge leverandørene gir relativt god opplastingshastighet her, men kun Ice er stabil. Netcom varierer mellom Edge og super-3G-hastigheter.

Hastighetene med Ice er gode nok til at vi ikke får nevneverdig ventetid på Youtube i høy og lav kvalitet. Høyoppløst blir dog for tungt. Med Netcom fungerer Youtube dårlig, selv i laveste kvalitet.

Spotify fungerer greit på begge tilkoblinger.

Midt i Oslo vinner Ice.

Abonnement og pris

Internett, selv midt i skogen. (Foto: Maurith J. Fagerland)
Vi monterer ned utstyret etter test på Hasseltangen. (Foto: Maurith J. Fagerland)

Det fins mange ulike behov når det gjelder mobilt internett. Noen ønsker kun å sjekke e-post på hytta, mens andre forventer en fullverdig surfeopplevelse hele tiden.

Dette har selvsagt også leverandørene ulike pakker for, og vi skal se litt på de ulike prisene og hva man får for pengene.

Hos de fleste aktører på mobilt bredbånd fins det en maksimal månedlig grense. Dette fordi tungt bruk påvirker andres tilgang i særlig stor grad på akkurat denne typen tjenester.

Brukere som trenger flere titalls gigabyte nedlasting i måneden vil dermed lett fortrenge småbrukerne når den totale kapasiteten er lav. Mer om grensen under oversikten for hver leverandør.

Ice

Ice kjører pakkene Alltid og Ofte, i tillegg til abonnementet Uke som kan startes og stoppes etter behov. Trådløs ruter koster 299 kroner ekstra ved oppstart av abonnement.

Alltid koster i skrivende stund 2990 for et år med trådløs ruter. Her får man internett uten tidsbegrensninger, men abonnementet er begrenset oppad til 6 gigabyte nedlasting i måneden.

En fordel her er at Ice er eid av selskapet Nordisk Mobiltelefoni som har nett i hele Skandinavia. Abonnementene inkluderer bruk i alle disse nettene.

Abonnementet Ofte har en totalpris, med ruter, på 2090 kroner for første år. Her får man dog en bruksgrense som er svært mye lavere enn med Alltid.

Kun 1 gigabyte data er inkludert i abonnementet, og for bruk ut over grensen koster det 2 kroner per megabyte. Prisen stopper dog på maksimalt 599 kroner i måneden.

Også her fins det en absolutt maks-grense på 6 gigabyte.

Abonnementet Uke er et abonnement som virker å være primært rettet mot hytte- og båt-kundene. Her får man internett i en uke av gangen til 175 kroner per uke.

Ulempen er at man må betale ruteren selv, ettersom dette ikke er noen bindingsløsning. Dermed betaler man 2495 for ruteren, og velger selv hvor mange uker man trenger og hvilke uker det skal være.

For denne løsningen oppgir Ice en maks-grense på 10 gigabyte i måneden på nettsidene sine, men også her skal det komme grense på 6 gigabyte i måneden, får vi opplyst fra kundeservice.

I motsetning til hos Netcom kan man ikke kjøpe utvidet nedlastingskvote dersom man ser at man er i ferd med å overstige den tilmålte datamengden hos Ice.

Når grensen er oversteget er det første som skjer at man blir nedprioritert blant kundene som er tilkoblet samme sender. Dersom nedlastingen fortsetter i samme tempo settes hastigheten ned til 200 kilobit per sekund.

Klarer man likevel å opprettholde et forholdsvis høyt nedlastingstempo underveis vil strupingen henge med til man igjen kommer under 6 gigabyte for siste måned.

Ekstrautstyr

Ruteren man får fra Ice kan utstyres med andre antenner enn de som følger med i esken. Ice selger en antenne med magnetfeste til å ha på bil, samt en retningsbestemt antenne til bruk der man virkelig sliter med dekningen.

Retningsbestemt antenne koster 699 pluss frakt som beløper seg til 99 kroner, bilantennen koster 399 kroner pluss eventuell frakt.

Netcom

Netcom kjører abonnementene Litt Bruk, Fritid og Hele Tiden. Her kommer ruteren som ekstrakostnad per måned på 99 kroner. Denne kostnaden utgår etter 12 måneder. USB-modem koster 49 kroner i måneden første år.

Totalprisen for Hele Tiden i et år, med trådløs ruter, beløper seg til 4176. Til den prisen surfer man døgnet rundt og med en maksimal grense på 6 gigabyte i måneden. Ut over denne settes hastigheten ned til 200 kilobit per sekund.

Fritid er abonnementet for folk som ønsker å bruke internett etter jobb og i helgene. Her fins det en maksgrense på 2 gigabyte i måneden, og man kan bruke internett mellom klokken 17 på kvelden og klokken 8 om morgenen.

Abonnementet koster 2736 første år. Man kan også surfe på dagtid til en pris på 5 kroner per megabyte, men prisen er begrenset oppad til 50 kroner per dag.

For folk flest vil det neppe være interessant, men om man treffer taket på 50 kroner hver eneste dag vil man i løpet av et år ha måttet betale mer enn 20 000 kroner. Forbrukstype er altså svært viktig for hva slags løsning man bør velge.

Abonnementet Litt Bruk har en totalpris første år på 1776 kroner. Man kan bruke det når som helst på døgnet, og det er begrenset oppad til 5 gigabyte i måneden før hastigheten reduseres.

Ulempen er at man her har kun 100 megabyte inkludert datatrafikk. Alt ut over denne mengden koster kroner 1,50 per megabyte.

Også her treffer vi et pristak. Maksimalt 599 kroner i måneden skal Litt Bruk koste, altså inntil 7200 kroner i året.

Utvidet datakvote

Spesielt for Netcom er at man kan kjøpe ekstra datakvote om man har blitt satt ned i hastighet. For 99 kroner kan man kjøpe en ekstra gigabyte oppå den vanlige kvoten.

Dette gjøres ved å sende en tekstmelding fra PC-programvaren som hører til ruteren, og dette forutsetter at man kobler den til datamaskinen med USB-kabel.

Konklusjon

Det fins ikke mange totalløsninger på det norske markedet når det gjelder batteridrevne rutere for mobilt bredbånd. Netcom og Ice leverer to av løsningene som er tilgjengelige Med bakgrunn i den enorme utbredelsen mobilt bredbånd har fått på kort tid har vi sammenliknet disse to tjenestene.

Disse to ruterne markedsføres relativt forskjellig. Netcom markedsfører miniruteren sin ved hjelp av bloggere, og et stort poeng er at den er så liten at den går i lommen. Dekning eller hastighet later ikke til å bli brukt spesielt mye i markedsføringen av denne.

Helt siden Ice startet opp har denne tjenesten vært markedsført med tungt fokus på dekning. På operatørens nettsider kan man lese at Ice skal dekke 75 prosent av norske landområder, og i denne dekningen skal 80 prosent av alle hytter være inkludert.

Det gjøres også et poeng av at Ice ikke bare har tjenester i Norge, men også i Sverige og Danmark. Abonnementene fungerer på lik linje og uten ekstra kostnad i alle tre land Ice opererer i.

Praktiske forskjeller

Ruteren fra Ice er stor. Den er vesentlig større enn Netcoms vesle såpestykke, og den er også noe større enn mange vanlige bredbåndsrutere til hjemmebruk.

Den er likevel kompakt nok til at man uten videre burde få plass til den i bil, båt eller til og med i en ryggsekk om man har behov for det.

Netcoms lille ruter er laget for å gå i lomma, og er dermed lett å ta med - nesten uansett oppakning.

Hastigheter

Vi tok stikkprøver av målt og opplevd hastighet på flere steder. Ingen av stedene er fryktelig avsides, og vi var dermed litt usikre på hva dette ville si og om vi kunne regne med å få oppleve dekningsovertaket som Ice hevder å ha.

Det viste det seg at vi gjorde. I seks av åtte stikkprøver kom Ice raskest ut. Kun i Risør og på Ammerud var Netcom vesentlig raskere enn den den store ruteren.

Netcom har høyere maksimal hastighet i nettet sitt, og dette slo ut ved at vi i Risør fikk nesten 3 megabit per sekund. Da nettet oppførte seg svært stabilt og fint holdt dette også greit til å se høyoppløst video på videotjenesten Youtube.

På det jevne er det dog verdt å merke seg at selv om Netcom innehar hastighetsrekorden er snitthastigheten fordelt på alle åtte målepunkter relativt mye høyere hos Ice.

Netcom kan skilte med en gjennomsnittlig hastighet på rundt regnet 1 megabit i snitt, mens Ice gir 1,3 megabit per sekund i snitt. Det er også interessant at Ice kommer vesentlig raskere ut enn Netcom midt i Oslo sentrum.

Kostnader

Ice kommer generelt best ut i vår prissammenlikning. I øyeblikket har leverandøren en kampanje med tre måneders avslag på abonnementsprisen. Dette avslaget gjør at prisforskjellene blir større enn ellers.

Uten avslaget er Ice noe billigere for storbrukerne, og omtrent likt priset for de med mellomstort forbruk av data spredt over døgnets timer.

For de som vurderer ukesabonnementet er det greit å vite at etter å ha hatt abonnement med binding i et år hos Ice, eier man ruteren. Det er altså i skrivende stund billigere å kjøpe abonnementet Ofte med ruter og binding enn å kjøpe bare ruteren i løsvekt.

Til sist

Vi hadde ganske klare forestillinger om hvem de to produktene passet for da vi startet testingen, og vi var dermed også klare over at vi til en viss grad sammenliknet det som fremstod som epler og pærer.

Likevel kommer Ice klart best ut når det kommer til dekning - også i tettbygde strøk. Så lenge kampanjeprisene varer er også abonnementene vesentlig bedre priset enn Netcoms varianter.

Netcoms mobile bredbånd leverer begrenset ytelse utenfor de aller mest sentrale stedene i vår stikkprøverunde. Med priser som i øyeblikket ligger vesentlig høyere enn Ice, og med enten mindre datamengder inkludert eller begrensning på tid på døgnet for mellomtunge brukere er dette et produkt som kun egner seg for de som vil ha en veldig liten ruter.

Ice kommer altså ut som den totalt sett beste løsningen i vår test.

annonse