NetCom har åpnet super-3G

Øyvind Vedehus er stolt over at NetCom kan holde prisene nede samtidig som hastigheten øker brutalt. (Foto: NetCom)

NetCom har satt opp et pilotnett for super-3G med 11 basestasjoner i Oslo, slik at hele Oslo-gryta innenfor ring 3 kan begynne å bruke supernettet allerede fra i mai.

Nettet gir en hastighet på inntil 3 Mbits, og kan dermed sammenlignes med en vanlig ADSL-linje. 3G gir til sammenligning en hastighet på opptil 384 kbits.

NetCom selv kaller tjenesten turbo-3G, mens det ofte går under navnene super-3G eller HSDPA.

Vent deg 7 Mbits
Ifølge Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom, vil heller ikke hastigheten stoppe på 3 Mbits slik det har gjort hos de fleste andre selskaper.

- I løpet av modningstiden vil vi nå hastigheter på nærmere 7 Mbits i praksis. Modningstiden anser vi som 2007 og 2008, sier Vederhus til Amobil.

Vederhus forklarer at det er teknologien selv som kommer til å begrense hastigheten, og ikke NetCom.

- Tidligere terminaler leverte hastigheter på inntil 1,8 megabits hastighet, mens nyere terminaler gir 3,6 megabit. Disse er oppgraderbare til 7,2 megabit, sier Arne Igesund, tjenestesjef for data i NetCom.

Hyggelig pris
Ikke bare loves det skyhøye hastigheter. NetCom lover også lave priser.

- Andre steder de har lansert HSDPA har prisene hatt en tendens til å øke. I NetCom er vi veldig bestemte på at det ikke skal skje. Istedenfor vil prisen forbli den samme, eller bli lavere, sier Vederhus.

NetComs plan er nemlig å opprette flere pakker, slik at kundene kan velge det som passer sitt eget bruk best. Det gjør løsningen kundevennlig, ifølge NetCom.

Flere byer skal dekkes
Som nevnt dekker nettet foreløpig området rundt Oslo-gryta. Men allerede i løpet av året kommer 22 prosent av den norske befolkningen å få tilgang til HSDPA. NetCom lover nemlig å dekke både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger innen året. Innen juni skal 74 av Netcoms basestasjoner vær klare for super-3G.

Netcom er ikke pålagt noen krav på utbyggingen av HSDPA, og vil derfor basere utbyggingen sin på etterspørsel.

Super-3G er neste steg for Telenor
Også Telenor lover å lansere super-3G i løpet av året.

- Siden vi nå er ferdige med å bygge ut 3G-nettet, er super-3G neste logiske steg. Telenor har bygget ut flere HSDPA-piloter, og vi har allerede kunder i en egen pilottjeneste i Akershus, sier Arild S. Johannesen, informasjonssjef i Telenor.

Her er dagens mobiler med super-3G >

Les også
Netcom lanserer 4G
Les også
Rekordlav ringepris fra Netcom
Les også
Netcom-bredbånd til minipris
Les også
Operatør tester superduper-3G
Les også
Lanserer PC-er med super-3G
Les også
Netcom lanserer venne-løsning
Les også
Netcom vs Telenor: Hvem er først?
Les også
Kundene slakter Telenor
Les også
Her kan du bruke super-3G
annonse