Til hovedinnhold

Brukte vanlig mobilnett til å vise enorme datahastigheter

NetCom demonstrerte 1 Gbit/s i 4G-nettet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

I dag viste NetCom frem hastigheter på inntil 1 Gbit/s i mobilnettet. Ifølge operatøren er de aller først til å vise frem dette i et vanlig, igangsatt mobilnett. Demonstrasjonen foregikk helt uten mobiltelefoner, men med PC-er og ytelsestester på storskjerm.

Seansen fant sted i en gedigen buss parkert på Linderud utenfor Oslo. NetCom hadde koblet opp antenner utenfor bussen, og koblet til PC-er på innsiden. I målingene som ble gjort mens pressen var til stede klatret nålen til i overkant av 940 megabit per sekund. For å være sikre på optimal hastighet hadde operatøren også målt hastigheten om natten, og klart opp i 1,2 Gbit/s.

Det var en voldsom doning som møtte oss utenfor fotballbanen på Linderud mandag ettermiddag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begrepsjungelen: 4G, 4G+, 4,5G, LTE og LTE Advanced

Både NetCom-sjefen, Abraham Foss, og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var til stede under demonstrasjonen.

NetCom-sjef Abraham Foss var naturligvis til stede. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som ble vist frem er det NetCom kaller 4,5G, altså neste steg i et pågående 4G-kapittel, og ikke 5G som er enda noen år frem i tid. Termen er først og fremst et markedsføringsbegrep for det som er kjent som «carrier aggregation» i 4G-nettet – altså at man kobler sammen flere samtidige tilkoblinger og frekvenser for å få størst mulig båndbredde.

Å koble sammen flere oppkoblinger og frekvenser for å gi bedre båndbredde er dog ingen ny teknikk. Den har blitt brukt både for 3G-tilkoblinger og for 4G tidligere, og er også en del av det som på reklameplakater omtales som 4G+, eller LTE Advanced. Her snakker vi imidlertid om merkelappen LTE Advanced Pro, som gir enda høyere hastigheter.

Det hører dessuten med at utstyrsprodusenten Huawei, som var tungt representert under dagens pressekonferanse, også har sin egen 4,5G-merkelapp som involverer enda mer enn det NetCom viste frem i dag. Blant annet er utvidet støtte for maskinkommunikasjon, LTE-M, en del av begrepet slik Huawei bruker det.

Det gjelder altså å holde tunga rett i munnen i det som begynner å bli en liten begrepsjungel.

Kan erstatte kabelbasert internett

Men virkningen er altså at man kan se for seg enorme hastigheter ned til enkeltterminaler, eller at kapasiteten i nettet totalt øker slik at det blir mindre datakork i tettbygde byer.

At stadig ny teknologi driver konkurransen mellom mobiloperatørene ble ett av punktene samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen la vekt på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At Solvik-Olsen var til stede under dagens seanse var heller ikke tilfeldig. En av forutsetningene for å oppnå så høye hastigheter som NetCom gjorde i dag er frekvenser. Og nylig bestemte regjeringen at 700 MHz-båndet også skal brukes til mobiltjenester, tidligere har dette frekvensområdet vært brukt til TV-sendinger.

Ministeren gjorde et poeng av at lite er mer irriterende enn å prøve å jobbe på en dårlig nettlinje, og at det hjelper lite med all verdens tjenester om ikke hastigheten på nettet er god nok.

At mobilnettet på sikt kan bli en god løsning for generell nettilgang ble også fremhevet som viktig av ministeren, som forklarte at politikerne var avhengig av å følge bransjen tett nettopp for å se an slike ting fremover.

Brukte en gedigen andel av de samlede ressursene

Det er altså flere samtidige tilkoblinger som brukes her, og rent teknisk er det i alt fem frekvensgrupper fra fire forskjellige frekvensområder som er tatt i bruk for å få til den store hastigheten. I dagens demonstrasjon ble det brukt 10 MHz fra 800-båndet, 20 MHz fra 1800-båndet og to ganger 20 MHz fra 2100-båndet. I tillegg ble det brukt 20 MHz fra 2600-båndet. Dette er en relativt solid andel av de frekvensene NetCom har. For eksempel er det halvparten av spekteret operatøren har i 2600-båndet.

Foreløpig er det altså ikke mottaksutstyr som kan utnytte dette fullt ut på plass. Det nærmeste operatøren kom var å vise frem en ruter fra Huawei som kunne takle inntil 600 Mbps, i tillegg til mobiltelefonene Samsung Galaxy S6 Edge+ og Huawei Mate 8. Disse klarer henholdsvis 450 Mbit/s og 300 Mbit/s i 4G-nett.

For å få løsningen til å virke har derfor NetCom brukt egen programvare på PC-siden som sørger for at tilkoblingen fungerer optimalt.

Det var PC-er som sto for ytelsestestene. NetCom brukte i hovedsak egen programvare, men viste også frem målinger på over 800 Mbps fra tjenesten Speedtest.net. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Folk flest har fortsatt «sinkefart»

Det gjenstår å se hvor raske tilkoblinger du og jeg faktisk kan få på telefonen. Det er seks år siden NetCom lanserte 4G i Norge – også den gang var operatøren svært tidlig ute. Da ble det vist til at hastigheter på 80-100 Mbps ville kunne gjøre faste oppkoblinger overflødige.

Slik har det ikke helt gått, selv om teknologien har blitt et alternativ for langt mer krevende kunder enn mobilt bredbånd med eldre 3G-teknologi.

Selv om det snakkes mye om enorme hastigheter på mange hundre megabit i 4G-nettet er det fortsatt relativt lave maksimalhastigheter på abonnementene som selges, og selv med hastighetene som tilbys kan du spise opp en romslig datakvote på null komma niks. Det er ikke alltid du kan få dine ti til førti megabit heller, spesielt om nettet er tungt belastet fra før.

Hastighetsbyks eller større total datakake?

Det gjenstår å se om NetComs 4,5G-merkelapp vil gi et realt hastighetsbyks for sluttbrukerne. Mobile datanettverk er en typisk delt ressurs der hastigheten synker for alle når trafikken er på sitt høyeste. Dermed kan mer fleksibel håndtering av mange titalls tusen brukere i byområder føre til mindre forsinkelse, økte hastigheter og en bedre brukeropplevelse. Det til tross for at nålen kanskje ikke når opp i 1 Gbit/s når brukere flest omfavner teknologien.

I mars viste NetCom frem LTE Advanced, og vi fikk se en mobiltelefon oppnå knappe 300 Mbps fra vanlig mobilnett. Her kan du lese mer om teknologien »

annonse