NyhetDet er over og ut for Google Reader

Google dreper Reader

Nå blir det slutt for RSS-leseren, men vi har alternativene.

Google dreper Reader

Én gang hvert halvår tar Google grep om øksa og kutter av grener på sitt store programvaretre. I denne vårens store rengjøring dropper Google støtten og utviklingen av åtte prosjekter, deriblant deres RSS-leser Google Reader.

Den nyhetsinnsamlende tjenesten forsvinner ikke umiddelbart, og alle brukere skal få tid fram til 1. juli 2013 til å finne alternative RSS-lesere.

Vil fokusere mer

Google Reader ble lansert i 2005, og har siden gitt brukere muligheten til å samle oppdateringer og RSS-strømmer fra alle ønskede nettsider på ett sted.

Nå er det imidlertid slutt på eventyret, og Alan Green fra Google skriver i et blogginnlegg at det er en trist dag for alle, og utdyper hvorfor selskapet legger ned tjenesten:

«Det er to enkle grunner til dette: Bruken av Google Reader har sunket, og som selskap må vi fokusere all vår energi på færre produkter. Vi mener at dette vil bidra til en bedre brukeropplevelse», skriver han.

Google har stengt 70 tjenester siden de begynte med «vårrengjøring» høsten 2011. Hovedårsaken er som nevnt at selskapet har behov for å fokusere på noen få produkter og gjøre dem best mulig, framfor å spre alle sine krefter utover i periferien – og dermed ha mange produkter, men kanskje med dårligere kvalitet.

Behold dine data

Dersom du er en Google Reader-bruker, har du altså tre måneder på deg til å finne et alternativ og ta vare på dine data. Hvis du ønsker å beholde all informasjonen du har samlet inn på Reader, kan du gjøre dette ved hjelp av Google Takeout. Flere hjelpsomme tips får du hos Google Support.

Med Google Takeout blir alle feedene dine bli lagret som en XML-fil, mens informasjon om folk du følger, bokmerker og lignende lagres som en JSON-fil. Dette kan senere importeres til andre tjenester.

Vil du ha alternativer til Google Reader?
Bli med til neste side for 10 potensielle kandidater »

Google svingte øksa også i fjor:
Google dropper Linux-støtte og stenger tjenester »

(Kilder: Google Official Blog og Google Reader Blog via Gizmodo og Ars Technica)