Til hovedinnhold
NyhetDet er over og ut for Google Reader

Google dreper Reader

Nå blir det slutt for RSS-leseren, men vi har alternativene.

Google, iStock/2177099

Google dreper Reader

Én gang hvert halvår tar Google grep om øksa og kutter av grener på sitt store programvaretre. I denne vårens store rengjøring dropper Google støtten og utviklingen av åtte prosjekter, deriblant deres RSS-leser Google Reader.

Den nyhetsinnsamlende tjenesten forsvinner ikke umiddelbart, og alle brukere skal få tid fram til 1. juli 2013 til å finne alternative RSS-lesere.

Vil fokusere mer

Google Reader ble lansert i 2005, og har siden gitt brukere muligheten til å samle oppdateringer og RSS-strømmer fra alle ønskede nettsider på ett sted.

Nå er det imidlertid slutt på eventyret, og Alan Green fra Google skriver i et blogginnlegg at det er en trist dag for alle, og utdyper hvorfor selskapet legger ned tjenesten:

«Det er to enkle grunner til dette: Bruken av Google Reader har sunket, og som selskap må vi fokusere all vår energi på færre produkter. Vi mener at dette vil bidra til en bedre brukeropplevelse», skriver han.

Google har stengt 70 tjenester siden de begynte med «vårrengjøring» høsten 2011. Hovedårsaken er som nevnt at selskapet har behov for å fokusere på noen få produkter og gjøre dem best mulig, framfor å spre alle sine krefter utover i periferien – og dermed ha mange produkter, men kanskje med dårligere kvalitet.

Behold dine data

Dersom du er en Google Reader-bruker, har du altså tre måneder på deg til å finne et alternativ og ta vare på dine data. Hvis du ønsker å beholde all informasjonen du har samlet inn på Reader, kan du gjøre dette ved hjelp av Google Takeout. Flere hjelpsomme tips får du hos Google Support.

Med Google Takeout blir alle feedene dine bli lagret som en XML-fil, mens informasjon om folk du følger, bokmerker og lignende lagres som en JSON-fil. Dette kan senere importeres til andre tjenester.

Vil du ha alternativer til Google Reader?
Bli med til neste side for 10 potensielle kandidater »

Google svingte øksa også i fjor:
Google dropper Linux-støtte og stenger tjenester »

(Kilder: Google Official Blog og Google Reader Blog via Gizmodo og Ars Technica)

10 alternativer til Reader

Google Reader avgår med døden. Her er 10 friske alternativer hvor du får alle nyheter og oppdateringer samlet på ett sted:

Feedly

For: skrivebord, Android, iOS

Feedly tar inn RSS-strømmer via skrivebordsbaserte nettlesere og de mobile operativsystemene iOS og Android.

Designen er minimalistisk, og Feedly ser ut til å ha forutsett nedleggelsen av Google Reader. De har derfor kopiert tjenestens API, slik at en overgang til tjenesten skal bli så smertefri som mulig.

Good Noows

For: skrivebord

Good Noows er lagd for skrivebordsnettlesere, og har også en enkel og stilren design – med muligheten til å skreddersy dine valg.

I denne avisaktige RSS-leseren kan du legge inn utvalgte sider i en «overskrift»-fane, mens det også finnes kategorier for politikk, næringsliv, sport, kultur og annet du kan forvente å finne i en avis.

Pulse

For: skrivebord, Android, iOS

Pulse tilbyr et lekkert grensesnitt på tvers av PC, Android og iOS.

Her kontrollerer du kategoriene fra forsiden, og skreddersyr ellers RSS-strømmen etter eget behov. Du kan videre lagre artikler for senere lesning, og alt synkroniseres mellom dine ulike dingser.

Netvibes

For: skrivebord

Netvibes er et alternativ for den som er på jakt etter litt mer enn bare en RSS-leser.

Dette verktøyet er i tillegg et kontrollpanel for sosiale medier, og lar deg følgelig sysle med tjenester som Twitter, Flickr og e-posten din ved siden av vanlig nyhetsstrøm.

NetNewsWire

For: skrivebord (OS X), iOS

Mac-brukere vil vel også ha sitt, og her kommer NetNewsWire inn i bildet. Ytelse og design er ment å være så lett og enkelt som mulig, og programmet skal gi deg en rask oversikt over nyhetene.

Tjenesten består hovedsakelig av en liste med forhåndsvisninger av elementer du trykker på. Appen til iOS byr på mye av det samme.

FeedDemon

For: skrivebord (Windows)

FeedDemon er et forholdsvis enkelt alternativ for Windows-brukere, og gir deg muligheten til å abonnere på dine utvalgte RSS-strømmer manuelt.

Her kan du sortere, søke, bokmerke og lagre innhold for senere lesning.

RSS Bandit

For: skrivebord (Windows)

RSS Bandit er et program med åpen kildekode, og det lar deg lese både RSS- og Atom-strømmer.

Designen er basert på vanlige e-postlesere, og funksjonaliteten til leseren lar deg søke gjennom materialet, laste ned podcaster, importere og eksportere etter eget ønske, og så videre.

NewsBlur

For: skrivebord, Android, iOS

NewsBlur er enda et alternativ til Google Reader, og byr på de fleste egenskapene du kan forvente av en RSS-leser.

Ved siden av å ha en standard skrivebordsutgave, kommer NewsBlur også for mobiler – for de som måtte ønske det.

Flipboard

For: Android, iOS

Flipboard er en RSS-leser for Android og iOS, med et enkelt og lekkert utseende.

Designen ser ut som et magasin, som du kan bla deg gjennom. Ellers kan du som vanlig skreddersy hva du vil ha med, og alt pakkes inn i en flott innpakning.

Google Currents

For: Android, iOS

Til slutt nevner vi Googles eget alternativ, ved navn Google Currents. Også dette programmet er kun for mobiltelefoner (Android og iOS), og framstår i likhet med Flipboard som et magasin.

Som vanlig med Google-tjenester er designen enkel og stilren, og RSS-leseren lar deg velge mellom en rekke ulike kilder. Googles søketeknologi leverer videre nyheter basert på dine kriterier.

Har du tips til andre RSS-lesere? Del dem gjerne i kommentartråden nedenfor!

Har du fått med deg denne nyheten?
En helt ny BitTorrent-teknologi er lansert »

annonse