Til hovedinnhold

Slik fungerer Google-søket

Ny faktaside gir fascinerende innsikt i Googles søkeverden.

Google

Hvis du skal finne ut noe raskt, hva er sjansen for at du slenger inn et søk hos Google? Det er ingen hemmelighet at søkemotoren til det amerikanske selskapet er svært populær, med godt over én milliard søk hver eneste dag.

Nå har Google lansert nettsiden How Search Works – The Story for å gi oss litt spennende informasjon om hvordan selskapet klarer å gi oss relevant informasjon på kort tid. Hvordan klarer Google å holde orden på over 30 billioner nettsider? Hvordan vet de hva som er viktig for deg? Trykk på lenken ovenfor, eller sjekk ut videoen nederst i saken.

Samler inn informasjon

Google tar 30 billioner nettsider på strak arm og under et halvt sekund.Foto: Google

Med Googles søkemotor roper du ikke ut i Internett-jungelen i påvente av svar. Du sender en forespørsel til Googles egen indeks, framfor hele det gigantiske nettet. Nå er ikke Googles indeks akkurat liten heller, med en størrelse på 100 millioner gigabyte.

Ved hjelp av søkeroboter tråler Google gjennom alle verdens nettsider via lenker. Her snapper de opp nøkkelord og sorterer dem i et kolossalt arkiv, og tar dessuten notis av hvor mange sider som lenker til samme sted. Desto flere og større nettsider som lenker til deg, jo større sjanse har du for å havne høyt oppe på et Google-søk.

Sorterer informasjonen

Algoritmene klarer å få noe fornuftig ut av den massive søkekatalogen.Foto: Google

Google samler altså inn uhorvelige mengder med informasjon, men hvordan skal én milliard potensielle nettsider med dine søkeord bli organisert som et nyttig søkeresultat for deg?

Google har utviklet bestemte og avanserte sett med algoritmer for å få til dette. Med et så stort arkiv, er det nødvendig å finne noen smarte løsninger for å sortere, filtrere og skille ut relevant info fra uønsket støy.

Søkegiganten finner fram til de beste resultatene ved hjelp av 200 faktorer, som deriblant går ut på å forstå staving, finne synonymer, skjønne konteksten, vurdere påliteligheten til nettsider, størrelsen til nettsider, hvor ferskt materialet er og så videre.

Alt dette foregår lynraskt, og før du får blunket har Google servert deg en side med søkeresultater i ulike former, deriblant faktabokser, utdrag fra nettsider, nyheter og definisjoner, samt forslag til videoer og bilder.

Spam, spam, spam

Den hersens spammen.Foto: Google

Med så store informasjonsmengder, er det uunngåelig for Google å støte på søppel og ondsinnet programvare. Mesteparten av spammen blir fjernet automatisk, men søkeselskapet går også inn manuelt i mange tilfeller.

Når dette skjer, forsøker Google å gi innehavere av de aktuelle nettsidene beskjed, slik at de kan rydde opp i det eventuelle problemet.

Spamfamilien er ganske stor, med innslag av unaturlige lenker til og fra en nettside, skjult tekst, brukergenerert spam, parkerte domener, nettsider med kopiert innhold, lugubre webhotell og sider med ren spam – der tull og tøys blir opprettet automatisk.

Uten gode beskyttelsesmekanismer fra de store søkemotorene, ville vi med andre ord ha måttet slåss mye mer med misvisende informasjon, virus og tullball enn i dag.

Vil du lese mer om hvordan søket hos Google fungerer, sjekk ut How Search Works.

Google har endelig lansert en norsk utgave av videotjenesten sin:
Nå har YouTube blitt norsk »

Sjekk også ut denne videoen på YouTube, hvor Google-medarbeideren Matt Cutts gir oss en liten innføring:

(Kilder: Google via ComON)

annonse