Til hovedinnhold

Høydepunktene fra Google I/O

Kart, musikk, søk og Google+ får seg en overhaling.

Google

Den årlige utviklerkonferansen Google I/O er allerede godt i gang i San Francisco, og gårsdagen bød følgelig på en haug med nyheter fra det amerikanske selskapet.

Internasjonale nettsider har nærmest flommet over med artikler som begynner med «Google», og det er fort gjort å drukne i den Google-infiserte oversvømmelsen. Det er likevel flere gjengangere ute og går, og nedenfor presenterer vi de viktigste nyhetene.

Bedre søk

Google startet opp som et søkemotorfirma, og det er kanskje ikke overraskende at firmaet ønsker å utvikle seg også her.

For det første ønsker selskapet å forbedre sin «Knowledge Graph». Dette er en funksjon som prøver å forstå sammenhenger mellom dine søkeord og den faktiske verden bedre.

For det andre vil Google gjøre søket mer eller mindre tastefritt. I likhet med databrillene Google Glass, skal du kunne si «OK, Google» for å sette i gang et stemmesøk, eller en «søkesamtale» som det også blir kalt.

Her kan du altså foreta vanlige søk, som å få retningsanvisninger eller søke etter stikkord på nettet. Andre fiffige egenskaper inkluderer at du kan stille inn stemmepåminnere, sende e-poster og søke etter media i din Google+-konto. Et eksempel som nevnes er at du kan be Google om å «vise deg bildene fra turen til New York i fjor».

Søkeassistenten Google Now støtter allerede slike forespørsler på mobil, men skal nå bli inkludert på skrivebordet – med flere språk og høytopplesning på laget. I tillegg får denne tjenesten nye kort med informasjon om offentlig transport, samt anbefalinger av bøker, filmer og musikk.

Musikktjeneste som kjenner deg

Apropos musikk, så lanserte Google sin Spotify-konkurrent i natt. «All Access» er navnet, og tjenesten gir brukerne tilgang til et hav av musikk.

All Access satser mer på redaksjonelt innhold, ettersom de mener at det er vanskelig å oppdage ny musikk hos konkurrentene. Dette er også argumentet til norske WiMP.

Som vår søsterside Amobil.no skriver, vil Google i tillegg integrere søketeknologien sin i All Access. Tjenesten skal kjenne deg, og hvis alt går etter planen, skal den kunne servere deg musikken du vil høre, med minimal anstrengelse fra din side.

All Access er foreløpig kun tilgjengelig i USA, hvor den vil koste ti dollar (60 kroner). Det er fremdeles ukjent om eller når tjenesten vil komme til Norge.

Lekrere kart

Ryktene om at Google Maps skulle bli ny viste seg å stemme, og på konferansen i går presenterte Google det nye og lekre grensesnittet.

Utseendet blir nytt på både skrivebordet og mobilen, og de nye utgavene skal både være raskere og mer personlige enn tidligere. Kartet blir i fullskjerm og markerer dine personlige steder, som hjemmet ditt, jobben din, favorittspisestedene dine, anbefalinger fra venner og så videre. Denne informasjonen dukker opp i små bokser, eller kort.

En 3D-visning, som kan minne om Google Earth, er også på plass. Mobilutgavene til Android og iOS får oppgraderingen i sommer, og den gir blant annet samtidige oppdateringer av trafikken i et gitt område.

Google Maps dekker nå 200 land, mens gatetjenesten Street View befinner seg i mer enn 50 land.

41 nye funksjoner i Google+

Google fortsetter satsingen på sitt sosiale nettverk Google+, og lanserer ikke mindre enn 41 nye funksjoner.

Nyhetsstrømmen har fornyet seg i tre spalter, og den tradisjonelle menyen til venstre har blitt erstattet av en pop-up-utgave. De to viktigste oppdateringene i tillegg til den nye designen, er den samkoordinerte kommunikasjonsløsningen og den nye bildebehandlingen.

Chatten til høyre heter nå bare «Hangouts», og er resultatet fra sammenslåingen av Google Talk, Google+ Messenger og Google+ Hangout. Hangouts fungerer på iOS, Android, Chrome og Gmail, og holder alle samtalene dine synkronisert på tvers av ulike plattformer og enheter. Videre er videochat bare ett klikk unna i samtlige samtaler.

Nye Google+ inneholder også et nytt fotogalleri som skal gjøre dine opplastede bilder «auto awesome». Funksjonen forbedrer, kategoriserer og stiliserer bildene for deg, inkludert å fjerne rynker, fjerne duplikater og velge ut bildene den tror er dine beste. Les mer om de nye bildefunksjonene hos Amobil.no.

Legg ved penger i Gmail

En annen nyhet fra Google I/O er kombinasjonen av Googles mobile betalingstjeneste Google Wallet og deres e-posttjeneste Gmail.

Tjenesten skal være enkel, og det er bare å trykke på dollartegnet i menyen hvor du skriver nye meldinger. Da knytter Gmail seg opp til Google Wallet, og du kan skrive inn ønsket pengemengde du ønsker å sende. Det hele skal fungere på samme måte som å legge ved et bilde eller en annen fil i e-postmeldingen.

Begge parter i transaksjonen bør selvsagt ha en Google Wallet-konto for å få det til å fungere.

Øvrige nyheter

Øvrige nyheter fra Google-verdenen dreier seg stort sett om økt synkronisering og lagring i det amerikanske selskapets nettskytjenester, samt flere nyheter fra Google Play og Android-beitet.

I/O er som nevnt en utviklerkonferanse, og flere av nyhetene rettet seg følgelig mot utviklere. Utviklerverktøy som ny WebP- og WebM-komprimering ble vist fram, sammen med WebGL-integrering.

Synkronisering mellom Chrome, Android og iOS ble også vist fram med spillet «Racer», hvor en racerbane ble koblet sammen via ulike nettbrett- og smarttelefonskjermer. Tre nye location-tjenester ble også vist fram, ved navn Geofencing, Activity Recognition og Fused Location Provider.

På den rene mobilfronten viste Google fram en «ren» utgave av smarttelefonen Samsung Galaxy S4, som har droppet Samsungs TouchWiz-menyer.

Ellers på mobilfronten lanserer Google «Google Play for Education», som er en appkategori for undervisningssektoren, elever og studenter. En annen Play-nyhet er at Android blir mer og mer lik en spillkonsoll. Den nye spilltjenesten inkluderer blant annet achievements, nettskylagring, poengtavler og spillsamarbeid. Dette fungerer i tillegg på tvers av ulike plattformer, slik at utviklere også kan knytte tjenesten til iOS og skrivebordet.

Google Now er altså på vei:
Google.com kan få helt ny forside »

(Kilder: The Verge, Popular Science, ComON, Gizmodo)

annonse