Til hovedinnhold
NyhetiPhone 7

Nå er iPhone 7 lansert

Kraftig oppgradert, men Apple vil gjerne selge deg nye ørepropper.

Apple/Skjermdump
Torstein Norum Bugge

Så var dagen endelig her: i kveld, eksakt 19:00, startet Apple lanseringen av iPhone 7. Dette er en telefon millioner av mennesker ønsker å slå kloa i, og i kjent stil var det stor ståhei da Apple-sjef Tim Cook omsider trakk den nye telefonen ut av ermet.

iPhone 7 ser nesten helt lik ut som iPhone 6S, bortsett fra én stor hemmelighet de har holdt ganske godt skjult: telefonen blir å få i høyglans, en slags pianolakk-aktig utførelse. I tillegg kommer de noe mindre skrikende, matte aluminiumsutgavene også selvfølgelig ved siden av – blant annet med rosegull.

Den nye overflaten kaller Apple selv for Jet Black, og skal gi en «mirror like surface», så vi går ut i fra at du nå kan kaste lommespeilet du har gått rundt og dratt på...

...Og samtidig bytte det ut med en mikrofiberklut, for her kommer fingermerkene til å samle seg! Det kommer også en ren sort utgave, kalt «Black», med matt overflate.

iPhone kommer i mange farger og med mange nye deksler.
Apple/Skjermdump

De aller fleste ryktene vi har sett på forhånd viste seg å stemme. Hjemknappen er ikke lenger mulig å trykke ned, men har en haptisk motor som vil gi tilbakemelding – på samme måte som MacBook Pro og MacBooks pekeplater. Den vil også kunne gi deg meldinger om varsler via vibrering, og helt sikkert brukes til noe annet smart også i fremtiden.

Trådløse «Air Pods»

Slik ser de nye trådløse ørepluggene ut.
Apple/Skjermdump
Det er ganske mye teknologi stappet inn i de små pluggene.
Apple/Skjermdump

Du kan ikke bruke de gamle hodetelefonene dine direkte i iPhone 7, men må nå bruke den medfølgende Lightning-til-3,5mm-adapteren. Ikke uventet ble det også lansert helt nye ørepropper, Air Pods, som fungerer over blåtann i opptil 5 timer. Disse vil lanseres i oktober som ekstrautstyr.

Apple/Skjermdump

Videre er knappeplasseringen som før, men antennebåndene er flyttet inn i selve kroppen og synes mindre enn før. De går heller ikke over baksiden, men bare på toppen og bunnen. Dette var også som forventet. Mindre som forventet er det at iPhone er vann- og støvtett etter IP67-standarden, og altså tåler regnskurer og det som verre er. Dette er samme IP-beskyttelse som blant annet Samsung sysler med i sine telefoner.

På toppen er det imidlertid noe helt nytt: en ekstra høyttaler! Dette betyr at det blir stereolyd, sammen med høyttaleren du finner i bunnen. Man har altså tatt bort muligheten for analog lyd gjennom hodetelefoninngang, men gir mer digital lyd tilbake til avspilling uten. Er det dét man kaller rettferdighet?

Uansett: det kanskje mest interessante ser vi øverst på baksiden. Her sitter det nemlig helt nye kameraer – og TO nye kameraer i iPhone 7 Plus' tilfelle...

Plus-modell med 2 x optisk zoom

iphone 7 Plus har nå to forskjellige kameraer.
Apple/Skjermdump
iPhone 7 Plus får en ekstra telelinse, i tillegg til vidvinkellinsen.
Apple/Skjermdump

En av de kanskje mest spennende nyhetene med de to nye telefonene er nemlig kameraet i Plus-modellen. Som ventet er det et dobbelt kameraoppsett med 12 megapiksler på hvert kamera. Det ene kameraet er utstyrt med en vidvinkel, mens det andre har det Apple kaller telefoto. Det vil si at linsa i seg selv er lengre zoomet inn som standard enn vidvinkellinsa, nærmere bestemt 2 ganger.

Det betyr at du skal kunne bytte mellom de to linsene, og dermed kunne zoome optisk for å komme nærmere det du tar bilde av. Utover dette skal man kunne forstørre med digital zoom, og få gode resultater opp til 10 ganger zoom med de to forstørrelsene kombinert.

Det nye blendertallet er på F1,8, og skal følgelig slippe inn mye lys. Lyset går gjennom et nytt seks-linsers objektiv, som skal gi bilder en drøss anerkjente fotografer angivelig elsker iPhone-kameraet for.

Informasjonen kameraet samler inn prosesseres av en ny bildeprosesser, og det er støtte for RAW-fotografering. Det siste vil definitivt falle i god jord hos fotografer kloden rundt. En ny blits med Quad-LED (fire LED-lamper) er også på plass, og skal sørge for enda mer naturlige og pene bilder der blits trengs.

Det nye kameraet til iPhone 7 blir en kraftig oppgradering.
Apple/Skjermdump

Med optisk bildestabilisator på begge kameraene skal du uansett kunne ta gode bilder i mørket, og Apple har også jobbet med en bokeh-funksjon som skal la deg ta bilder a là speilrefleks med iPhone.

Frontkameraet har også fått en solid oppgradering.
Apple/Skjermdump

For øvrig har også frontkameraet fått seg en liten oppgradering, og kan nå skilte med 7 megapiksler i begge modellene.

Mer lyssterk skjerm og ny A10-prosessor

Utenom nye og spennende kameraer, vanntetthet og designfinesser, så er det også nye, spennende spesifikasjoner å ta tak i. Kanskje først og fremst så er det en ny prosessor på innsiden, med navnet Apple A10.

Denne har nå fire kjerner, mot to i forrige generasjon, og skal være 40 prosent raskere enn A9-prosessoren. Det er imidlertid bare to av kjernene som er «vanlige» kjerner, mens de to resterende er svært strømeffektive og lavtytende.

Fra lanseringen.
Apple/Skjermdump

Skjermen på de nye iPhonene skal dessuten være 25 prosent mer lyssterk enn før, men både skjermstørrelse og oppløsning er stadig den samme. 3D-touch er også på plass, selvfølgelig.

Forhåndsbestill om to dager

Forhåndsbestillingen starter allerede om to dager, 9. september, og Apple vil starte med utsendelsen av enhetene allerede 16. september. Norge er dessuten i den aller første puljen, og vi slipper dermed å vente slik som mange andre land der ute må.

Fra scenen lovet Apple at prisen på telefonene ikke ville stige. Nå er norske priser klare, og grunnmodellen av iPhone 7 koster 7390, mens grunnmodellen av iPhone 7 Plus koster fra 8790. Om du skal ha den gjeveste iPhone 7 Plus-modellen må du ut med 10 990 kroner.

Alle konfigurasjonene, før Apple avslørte at også de gamle telefonene får oppgradert lagringsplass.
Apple/Skjermdump

Mange vil nok glede seg over at samtlige modeller får oppgradert lagringsplass. Borte vekk er 16 GB som minste alternativ, til fordel for 32 GB. Videre er også 64 GB skrotet, til fordel for de betydelig bedre alternativene 128 GB og 256 GB.

iPhone kommer nå i fem utførelser.
Apple/Skjermdump

Heldigvis er det ikke bare iPhone 7 og 7 Plus som får oppgraderingen; også iPhone 6S og 6S Plus får nå 32 GB som minste alternativ, og 128 som neste hakk på stigen. Dette er fortsatt ikke hverdagskost i mobiler, og blir nyttig for millioner av brukere. Men dyrt blir det nok også, dessverre.

Jet Black-alternativet fås for øvrig ikke som 32 GB, kun som 128 eller 256 GB. Dette blir dermed en slags premium-iPhone å regne.

De nye Air Pods-ene er heller ikke direkte billige med en utsalgspris på snaue 159 dollar. Det tilsvarer rundt 1 300 norske kronasjer direkte oversatt, men vi tipper på priser nærmere 1800 kroner medregnet norske forhold. Disse bør dermed være veldig gode for å kunne rettferdiggjøre prisen.

Fikk du med deg at Apple også lanserte en ny klokke?
Her er Apple Watch Series 2 »

Få med deg vår liveblogg fra Apple-lanseringen her »

annonse