Til hovedinnhold
SniktittiPhone 7 og iPhone 7 Plus

Vi har fått prøve den nye iPhone 7

Den ser kanskje lik ut som forgjengeren, men her er det mye nytt å like.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

San Francisco / Tek.no: Apples lansering av en ny iPhone kom som en solid attpåklatt til forrige ukes lanseringsfest i Berlin. Navnet overrasket ingen, og iPhone 7 og iPhone 7 Plus er i stor grad slik ryktene har hevdet. Det betyr at du ikke nødvendigvis ser endringene fra fjorårets iPhone 6S-modeller før du virkelig prøver. Men gjør du det er endringene mange.

Den endringen som påvirker flest er nok fraværet av den klassiske hodetelefonkontakten.

Hodetelefonovergangen er tilbake

I telefonenes og smarttelefonenes barndom var en 3,5 millimeters minijack (hodetelefon-plugg) for luksus å regne. Nokia, (Sony) Ericsson og HTC dyttet på oss den ene overgangen etter den andre, eller idiotiske varianter av jack-kontakten som absolutt ingen hadde.

Husker du HTC Magics 2,5 mm microjack, for eksempel? Det kan synes som om mobilmarkedet etter å ha modnet nå igjen er tilbake til det samme punktet. Motorola lanserte tidligere i år Moto Z som er uten hodetelefonkontakt på grunn av sin tykkelse på fattige 5,2 millimeter.

Nå er det Altså Apples tur, og iPhone 7 mangler en av de lengstlevende kontaktene i elektronikkens historie. Det kan være irriterende, men vi priser oss i hvert fall lykkelige for at selskapet har lagt ved en overgang fra sin egen lightning-kontakt. Apple har lang historie med å selge sære overgangsløsninger separat, men velger denne gangen å legge ved overgangen.

Uansett er prisene på Apple-utstyr såpass voksne at overgangen nok er betalt for og litt til når inntektene fra et iPhone-salg skal fordeles.

AirPods er heftige, men inkluderes ikke

Samtidig er det litt i tiden å gå over til trådløse varianter. Utvalget Bluetooth-hodetelefoner med og uten støykansellering har eksplodert de siste årene, og Apple hjelper til med sine nye trådløse øreplugger AirPods. Navnet er et lite ordspill på EarPods, de klassiske ørepluggene Apple har levert med. Syntes du de nye proppene så lekre ut på bilder? Vent til du ser dem i levende live. De ser mest ut som noe du får kjøpt hos en gullsmed.

Kan hende er Apple litt mer i tiden med å fjerne minijacken enn jeg trodde for en tid tilbake. Testperioden vil vise hvor irriterende dette her er.

Svart og blank. Den nye fargen ser lekker ut, men tiltrekker seg fingermerker slik det ene gjenglemte lyset på hytta tiltrekker seg møll.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sin nye tradisjon tro slipper Apple to utgaver av iPhone ved høstlanseringen. En vanlig iPhone 7 med 4,7 tommer stor skjerm, og en gigantisk variant med 5,5 tommer skjerm og tilnavnet Plus.

Masse lys og heftige farger

Begge de to skjermene har det Apple kaller «wide color gamut», altså et voldsomt fargeområde og en lysstyrke som matcher. Resten av verden har for lengst adoptert ordet HDR for det mest spennende du kan gjøre med slike skjermer, men det er likevel fint å se dette begynne å dukke opp i telefoner. Samsung var først ut med sin Note 7, men mens den har fått seg et uventet skudd for baugen, er altså Apple i gang med samme sak.

Kameraet skal også ta bilder med et voldsomt dynamikkomfang, og det vistes godt med demobildene på skjermen. Det gjenstår å se om de nye iPhone-modellene lever opp.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermene ser imponerende ut, og gang på gang var det umulig å gjenkjenne de voldsomme fargene den kunne vise på bildene jeg tok av den. Som det så ofte gjør i disse dager; det ser bedre ut enn det lar seg avbilde.

En annen tradisjon som følges til punkt og prikke er at Plus-modellen har oppgradert kamera sammenliknet med minstemann. Denne gangen er det dog en litt oppsiktsvekkende vri som er gjort her også.

Lar seg inspirere av Kina

De to kameraene på baksiden av iPhone 7 Plus er ikke oppsiktsvekkende først og fremst fordi det er to av dem, men snarere fordi de funksjonsmessig likner en del på løsninger vi har sett fra HTC, ZTE og Huawei.

iPhone 6S Plus til venstre, iPhone 7 Plus til høyre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

At vi har sett tendenser til inspirasjon frem og tilbake mellom Google, Samsung og Apple gjør det ikke mindre overraskende at Apple nå henter inspirasjon fra Kina og Taiwan.

Husker du den gangen Huawei slapp en toppmodell med safirglass bare for å komme Apple i forkjøpet? Det ble svært stille rundt P7 Sapphire Edition da Apple likevel ikke brukte safirglass i iPhone 6.

De to kameraene skiller seg likevel fra det Huawei og de andre har gjort. Her brukes de til optisk zoom, og du kan flytte motivet ditt dobbelt så nærme ved hjelp av optikken, før digital zoom tar deg opp til 10x zoom. Den digitale biten innebærer naturligvis kvalitetstap, og bare ved å se på skjermen er det tydelig ganske stort på fullt utslag.

På et senere tidspunkt vil sekundærkameraet bli brukt til å knipse bilder som kan refokuseres i etterkant. Den programvaren er ikke helt på plass ennå, men dukker opp som en oppdatering. Dette er det doble kamera primært har blitt brukt til hos andre produsenter så langt.

Gode å holde

Nope, ingen mini-jack. Ifølge Phil Schiller handler det om å være modig nok til å kutte ut den eldste nålevende kontakten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonene, både stor og liten, ligger godt i hånden. De har den samme avrundede aluminiumskonstruksjonen som de to foregående generasjonene.

Antennebåndene har flyttet litt på seg, og telefonene har som nevnt blitt tynnere, men du skal se forholdsvis nærme på dingsene for å skille dem fra fjorårets varianter. iPhone 7 Plus' doble kamera er imidlertid forholdsvis lett å legge merke til.

En endring vi ikke fikk se, og som nok mange vil klage litt over, er at skjermrammene ikke har blitt spesielt mye mindre. I flate er dette fortsatt veldig store telefoner med tanke på skjermstørrelsen. Andre produsenter lar skjermene gå nesten helt ut i kantene nå, og kan dermed lage langt mer kompakte telefoner. Det har sine problemer det også, så som feiltrykk når man holder dem. Men likevel er størrelse viktig for mange, og her henger Apple litt etter.

På skjermene er det iOS 10 som regjerer. Det nye operativsystemet kan du laste ned selv i løpet av de nærmeste dagene, men selv om Apple er flinke til å holde sine litt eldre telefoner oppdaterte, er det ikke til å komme fra at det som til enhver tid er ferskeste utgave av systemet aller mest hører til inneværende iPhone-generasjon.

Hjemknappen er en av disse store endringene som du egentlig ikke ser før du tar i telefonen. Den klikker ikke lenger fysisk inn, men hele telefonen gir likevel fra seg et godt følbart klikk når du trykker på den.

Illusjonen er god, og det føles som om noe trykkes ned, selv om knappen aldri endrer posisjon nede i fordypningen den bor i.

Langt raskere enn før ... som vanlig

Heller ikke den store iPhone-modellen har hodetelefonkontakt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er med iPhone 7 du vil få full utnyttelse av de nye funksjonene, mens den nye utgaven begrenses gradvis i nye funksjoner jo lenger bak du kommer, helt til iPhone 5 som er den eldste telefonen oppdateringen vil kjøre på.

Som vanlig er det en ny brikke som bidrar til at dette funker bedre på den nye telefonen. A10 Fusion-brikken skal som vanlig være raskere på alle tenkelige vis, slik at du kan dra full nytte av funksjoner så som RAW-opptak i kameraet.

Usikre rykter som slo til

Et par rykter som var litt mer usikre handlet om hvorvidt iPhone ville få stereohøyttalere, vanntetting og nye farger.

De bråkete stereohøyttalerne klarte faktisk å overdøve folkehavet. Ikke mye, men nok til at jeg hørte hva som spilte. I et stille rom kan dette være tilstrekkelig til at man legger BT-høyttaleren hjemme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Stereohøyttalerne er på plass. Noe godt inntrykk av dem var det ikke enkelt å få i demorommet, men bare det at man hørte dem over folkehavet var imponerende i seg selv. Antakeligvis blir dette svært høyt i et stille, lite rom. Det skal bli veldig spennende å sammenlikne dette mot BoomSound-høyttalerne i HTC-devicer.

Telefonene ble vanntette i denne omgangen. Prosessen ble påbegynt i iPhone 6S, uten at Apple snakket så mye om det den gang. Likevel fant nettstedet iFixit små skumtettinger rundt viktig elektronikk på innsiden. Tettinger som ikke var der i iPhone 6.

Som vanlig er det kjendistungt under Apple-lanseringene. Stephen Fry i kjent driv foran TV-kamera mens han snakket om Apple og telefonene deres. Legg merke til Phil Schiller i bakgrunnen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det blir en slags ettertanke, og det er pussig å legge så stor vekt på det. Men den blanke svartfargen nye iPhone 7 er tilgjengelig i oppleves virkelig som noe nytt. Effekten her er mye den du får i glasstelefoner med farget metallfolie under, så som Samsungs S-serie og Huaweis Honor 8. Men til forskjell fra disse to eksemplene er det aluminium som dekker Apples svarte telefon. Hvis den går i bakken er den antakeligvis tryggere enn de to andre.

Spørsmålet er om finishen holder seg like godt som aluminiumen som rammer inn telefonen.

En vanlig svart versjon med eloksert aluminium er også ny av året. Den føles bittelitt ruere i godset enn den blanke, og ganske glatte, pianolakkvarianten. Samtidig blir fingermerker bare såvidt synlige på denne fargen, og det er nok noe mange vil sette pris på.

Norge øverst på lanseringslisten

Vil du vite alt om de nye telefonene? Du kan finne ut mer i vår livedekning av lanseringen, og i lanseringssaken som vi allerede har publisert.

iPhone 7 og iPhone 7 Plus dukker opp i norske butikker allerede i første runde som starter 16. september, og prismessig starter de på rundt 7400 kroner. Hva synes du om de nye iPhone-modellene? Syng ut i forumtråden under.

annonse