Til hovedinnhold

Mega får spionsikker kommunikasjon

Vil la deg snakke på nett, helt anonymt.

Anders Brattensborg Smedsrud

Kim Dotcoms nye skylagringstjeneste ble lansert i januar i år. Megaupload, som var hans siste prosjekt, fikk en brå slutt nøyaktig ett år tidligere. Den gang ble alle servere til selskapet hans beslaglagt i en amerikansk-beordret rassia.

Med Mega blir alle filene dine kryptert, som Dotcom skriver er et forsøk på å holde amerikanske myndigheter langt unna. Han har også valgt å ikke bruke et .com-domene, men flyttet hjem til et domene i New Zealand, hvor han for tiden bor.

Trygg kommunikasjon

Mega liker å kalle seg selv for «Personvern-selskapet», og i tillegg til sterk kryptering av filer du laster opp til skytjenesten deres, ønsker de nå å utvide tilbudet sitt. I løpet av sommeren lanserer de kommunikasjonstjenester som skal sikre samtalene dine mot innblikk fra uvedkommende.

Om utviklingsteamet til Mega holder tidsfristen, kan du kommunisere privat via lynmeldinger og e-post med andre Mega-brukere i løpet av sensommeren. Sjef for Mega, Vikram Kumar, skriver på sin blogg at samtalene vil bli sterkt kryptert og foregå i nettleseren. Kumar hevder at en ny krypteringskrig er i gang mellom myndigheter og privatpersoner. Sterkere kryptering kommer som svar på myndighetenes brede overvåkning.

Han uttrykker bekymring over den økende innsamlingen, lagringen og analysen som foregår av Internett-trafikk, og peker på nye lover i flere land som skal gjøre dette enda enklere enn det er i dag.

– Myndighetene er ikke så glade for stadig sterkere kryptering – spesielt i «feil» hender – men de lykkes som regel med å bryte den etter en stund. Selv om de hevder kryptering brukes til narkotika, terrorisme og spionering, kan ikke vanlige personer tillate dem å gå igjennom privat informasjon for å bevise sin uskyld, avslutter Kumar.

Mega virker altså å ha en god grunn for å lansere akkurat diss tjenestene, og timingen kunne vel ikke vært så mye bedre med PRISM-skandalen ferskt i minne.

Det er ikke bare Mega som vil tjene på myndighetenes overvåkning:
Hos DuckDuckGo kan du søke helt anonymt på nett >>

(Kilder: TorrentFreak, Mega)

annonse