Til hovedinnhold

Håpet er over: Tilnærmet all data fra Megaupload er tapt

Grunnleggeren Kim Dotcom i harnisk.

Faksimile, 3News New Zealand.

Fildelingstjenesten Megaupload ser nå ut til å være historie, etter at netthotellet som satt på de fysiske serverne valgte å slette alt innhold. Kim Dotcom er i harnisk, men selskapet som slettet innholdet mener at Dotcom verken betalte regningene, eller svarte på henvendelsene deres.

Hele Megaupload-historien er som hentet ut av en farse. Først ble nettstedet tatt ned av amerikanske myndigheter, hvilket i og for seg var diskutabelt. Det som virkelig samlet verdens øyne var da spesialstyrker raidet hjemmet til Dotcom i august 2012.

To lag med spesialstyrker, utstyrt med automatvåpen, hunder og helikoptre ble sendt for å ta en noe korpulent IT-fyr. Etter raidet har det stadig kommet mer bensin på bålet, og siste nytt i saken er altså at enorme mengder data er tapt, trolig for alltid.

sitat"VERY BAD NEWS: #Leaseweb has wiped ALL #Megaupload servers. All user data & crucial evidence for our defense destroyed "without warning".— Kim Dotcom (@KimDotcom) June 19, 2013"

Hevder de sa fra

Helt siden serverne ble stengt, har brukerne i det lengste håpet på å kunne hente ut sine personlige data. Nå viser det seg likevel at håpet har vært ute en stund allerede.

Strengt tatt skjedde nemlig slettingen av innholdet allerede i februar, men Dotcom og offentligheten ble ikke klar over det før nå.

Det var selskapet LeaseWeb, som tidligere fungerte som Megauploads netthotell, som slettet innholdet. Da det ble klart at Megaupload ble tatt ned, valgte de å legge innholdet over på 630 servere de hadde stående, etter at myndighetene hadde tatt beslag i 60 fysiske servere.

Disse 630 serverne ble stående hos LeaseWeb, men ifølge selskapet ble fakturaene for leien aldri betalt. Ei heller fikk de noen respons fra Megaupload, forteller selskapets advokat til nettstedet The Verge.

Siden de verken fikk penger eller respons valgte LeaseWeb å frigjøre serverne til betalende kunder, sa advokaten. Standard prosedyre, der nye kunder skal inn på en server som tidligere har vært i bruk, er å fjerne alt tidligere innhold.

– Ikke hørt noe som helst

Dotcom er derimot av en helt annen oppfatning. Ifølge han har advokatene til Megaupload hele tiden forsøkt å forhindre en sletting, inntil myndighetene anså seg ferdig med saken. Han hevder videre at han ikke har hørt et eneste ord fra LeaseWeb.

– Hvem tror på noe sånt pisspreik, skriver Dotcom på Twitter. Alle e-postene der vi ber om at de bevarer dataene beviser det motsatte, skriver han i en annen meldig.

Ifølge en annen kommentar på Twitter speider han nå etter advokater i Nederland, for eventuelt å kunne gå til sak mot LeaseWeb.

Det er ikke til å stikke under en stol at det var en god del med piratkopierte filmer og annet rettighetsbeskyttet materiale på Megauploads servere. Likevel fantes det også lovlig innhold, noe Dotcom gjerne fremhever. I en nylig melding på Twitter påpeker han at hans personlige data har blitt slettet, og at det gjelder for en rekke andre brukere også.

Totalt inneholdt Megauploads servere rundt 28 petabyte med data, med den aktuelle slettingen er størsteparten av disse petabytene nå borte.

(Kilde: The Verge og Twitter)

annonse