Til hovedinnhold

– Intel har vært for trege

Vil nå oversvømme markedet med billige enheter

Vegar Jansen, Hardware.no

Vi er midt inne i den lengste og bratteste nedgangstiden PC-bransjen har vært vitne til, og det er lite som tyder på at trenden vil snu. PC-produsenter har den siste tiden sett seg om etter alternative formfaktorer, men prosessorprodusenten Intel har kanskje litt for lenge satt sin lit til det tradisjonelle PC-markedet.

Kundene drukner i enheter

Med introduksjonen av smarttelefoner og nettbrett har PC-salget stupt. Kunder drukner i ulike enheter, og som om ikke det var nok, lager de ulike produsentene i bransjen nå såpass gode produkter at kundene ikke føler det samme behovet for å oppgradere som tidligere. En PC fra 2007 kan fortsatt gjøre nytten for mange, og dette har Intel fått kjenne.

Intels hovedkonkurrent, AMD, har allerede utvidet beite sitt fra tradisjonelle prosessorer og skjermkort, til integrerte løsninger som kombinerer de to. I tillegg satser de stort innenfor en håndfull ulike formfaktorer.

Nå har også Intel forstått at det er farlig å legge alle eggene i en kurv:

– Intel har vært for trege med å svare på etterspørselen etter enheter for det ultramobile markedet, uttalte Intel-sjefen Bryan Kraznich under presentasjonen av regnskapet for andre kvartal.

Har fremtidsplanene klare

Kraznich kunne i den forbindelse fortelle at tiden med ignoranse er forbi. Selskapets nye Haswell- og Atom-prosessorer vil i nær fremtid gi liv til et 50-talls nye hybridmaskiner med avtakbart tastatur, samt nettbrett.

Disse skal heller ikke koste skjorta.

De rimeligste enhetene vil drives av Atom-prosessorer, mens Haswell vil gi kraft til de noe dyrere hybridene. Om interessen for de rimelige enhetene nå falt, kan Kraznich berolige deg. Atom-serien skal nemlig få en skikkelig oppgradering før den havner i de nye nettbrettene, og ytelsen skal faktisk havne tett oppunder Haswell.

Tallenes tale

Intel gjør det ikke så verst, med en omsetning som ligger nokså stabilt på 12,8 milliarder det siste kvartalet. Dette er en 2 prosent økning over første kvartal. Netto overskudd går derimot ned med tilsvarende 2 prosent, og selskapet landet på 2 milliarder i pluss forrige kvartal.

PC-avdelingen gikk noe opp over første kvartal, men falt nå med 7,5 prosent til 8,1 milliarder fra samme periode forrige år. Dette er en viktig grunn til at selskapet nå vil inn i nye markeder.

Snart vil flere nye nettbrett drives at Intels Atom-prosessor:
De nye Atom-prosessorene vil doble ytelsen >>

(Kilde: Intel)

annonse