Til hovedinnhold

Intel dropper hovedkort – i år

Legger det fra seg etter førstkommende prosessor-lansering.

Intel/Hardware

I flere tiår har prosessorkjempen Intel produsert egne hovedkort, produkter som gjerne har vært ansett som en standard alle andre produsenter har fulgt og utviklet etter. Overfor amerikanske PCWorld forteller Intels talsperson, Dan Snyder, at de nå legger produksjonen på hylla.

Det er ikke bare besluttet at de skal gi opp satsningen på hovedkort; de skal gi den opp om veldig kort tid. Så snart den kommende Haswell-arkitekturen er lansert til sommeren, er det over og ut for hovedkortene. I løpet av de kommende tre årene skal hele avdelingen for tradisjonelle hovedkort være oppløst.

Behovet eksisterer ikke lenger

Intel begynte først å lage hovedkort i 1993, fordi det var et klart behov for det. Mens Intel begynte å lansere prosessorer i høyere tempo, klarte ikke hovedkortprodusentene å følge etter. Det førte faktisk til at Intel flere ganger lanserte prosessorer, uten at det fantes et hovedkort på markedet du kunne putte den i, så Intel begynte å selge hovedkortene de brukte under utviklingen.

I dag er ikke dette lenger tilfellet, snarere tvert i mot; de individuelle hovedkortprodusentene ligger langt foran Intel, både i lanseringstakt og utvikling av ekstrafunksjonalitet. Intel trenger ikke rett og slett ikke å lage hovedkort lenger for å få solgt sine egne prosessor. Det tar produsenter som Asus, AsRock, Gigabyte og MSI seg av.

Disse produsentene har også spist solide jafs av markedskaka til Intel, som har gjort prosessorprodusenten mindre betydelig. Med skremmende lave marginer i bransjen, ser ikke Intel noen grunn til å fortsette med virksomheten.

I stedet vil Intel bruke kreftene sine på å lage helt nye formfaktorer, som de nye NUC-kortene de nylig har vist frem. Dette er små hovedkort, som lar deg bygge en komplett PC i en boks som bare måler ti centimeter i hver retning, og noen få centimeter i høyden. I tillegg vil de jobbe videre med sin egen Ultrabook-standard, og hjelpe alle de andre hovedkortprodusentene med sin respektive utvikling.

Lover støtte i garantitiden

Overfor PCWorld.com lover Intel at de vil fortsette å støtte eksisterende hovedkort så lenge garantitiden varer. De vil også lansere egne Haswell-hovedkort ved lansering av prosessoren, men det blir de siste produktene.

Mot slutten av fjoråret ble det spekulert i at Intel ville droppe prosessorsokler, for å kunne lodde prosessorene fast i hovedkortet. De gikk imidlertid raskt ut og avviste påstandene, men Intel utelukker ikke dette i fremtiden:

– Fremtidige produkter vil bli evaluert basert på plattform-ytelse og strømkrav, sier Intel-representanten til magasinet.

(Kilde: PCworld.com)

annonse