Til hovedinnhold

AMDs råeste prosessor er nå tilgjengelig

Første som bryter 5 GHz-grensen.

I starten av juni slapp AMD en prosessor som kunne få enhver selvbygger til å sikle: En helt ny toppmodell i FX-serien, med en klokkefrekvens på over 5 Gigahertz.

Prosessoren kan være meget spennende for entusiastene som vil bygge PC selv, eller overklokke, men det var én betydelig hake: Du får ikke gjort det. AMD har nemlig bestemt seg for at prosessoren kun skal selges i ferdigbygde maskiner, og når disse maskinene skulle komme på markedet var helt ukjent – frem til nå.

I går kveld kunne AMD nemlig annonsere de første PC-ene med den nye prosessoren på innsiden.

Foreløpig kun i Amerika

Toppmodellen heter FX-9590 og stiller med en basefrekvens på 4,7 GHz – mens turbomodusen tar den det siste stykket opp til 5 GHz. En lillebror ble også lansert samtidig, FX-9370 med en basefrekvens på 4,4 GHz og 4,7 GHz i turbomodus.

I annonseringen kommer det frem at det i første omgang er en håndfull produsenter i USA og Canada som vil tilby maskinene.

– Vi er fortsatt i en vurderingsfase, og har ikke besluttet om vi skal produsere PC-er med disse prosessorene eller ikke. Disse prosessorene ligger i langt høyere prisklasse enn den nåværende toppmodellen FX-8350, sier Geir Anders Næss, nordisk produktsjef for Komplett PC.

Om maskinene kommer til Norge blir de ikke billige. En rask sjekk blant de amerikanske og kanadiske maskinene viser at FX-9590 er en oppgradering som omregnet til norske kroner ligger på rundt 5500 kroner. Dette er altså en ren oppgraderingskostnad, fra FX-8350 som er standardmodellen i maskinene.

En oppgradering til FX-9370 ser ut til å ligge på rundt 1500 kroner.

Kraftig kjøling

Med sin høye klokkefrekvens har de nye FX-modellene også blitt smått beryktet for hvor varme de vil bli. Toppmodellen skal nemlig ha et maksimalt effektforbruk på hele 220 watt – nesten dobbelt så mye som Intels råeste modeller.

Det stiller store krav til kjølingen, og så langt vi kan se har de nye maskinene blitt utrustet med vannkjøling for å få has på varmeutviklingen.

Om du ikke vil bruke så mange tusenlapper på en ny prosessor, finnes det alternativer:
Dette er de beste prosessor-kjøpene akkurat nå »

(Kilder: AMD, PCPer)

annonse