Til hovedinnhold

Intel: Neste generasjon Atom-prosessor dobler ytelsen

«Bay Trail» kan gi en ny vår til nettbrett med Windows 8.

Vegar Jansen, Hardware.no

På IDF (Intel Developer Forum) i Beijing denne uken har Intel har hatt en gjennomgang av sin kommende Atom-prosessor «Bay Trail». Dette er en utgave av Atom som er rettet spesielt mot nettbrett, og skal være en fullstendig redesign av arkitekturen.

Nye Atom er lagd på 22-nanometers prosess, og vil ha fire kjerner pluss Intel HD Graphics 4000. For mer krevende oppgaver eller spill vil den da kunne yte langt bedre enn sine forgjengere.

Kraftigste hittil

– En helt ny mikroarkitektur vil gi den kraftigste Atom-prosessoren til dags dato, og dobler prosessorytelsen i forhold til hva Intel kan tilby dagens generasjon nettbrett, sa Tan Weng Kuan, visepresident og daglig leder av Mobile Communications Group, Intel China.

Håpet er at den nye Atom-prosessoren skal være på plass i nye produkter før årsskiftet, og at dette kan sette fart i salget av nettbrett med Windows 8. Atom er jo en x86-prosessor, og har derfor fordelen at den kan kjøre fullversjonen av Microsofts nye operativsystem, noe ikke nettbrett med ARM-prosessorer kan.

Et eksempel på et nettbrett med Intel Atom er Acer Iconia W510, som vi også ga vårt «anbefalt»-stempel.

Elsket og hatet

For de uinnvidde kan vi fortelle at Intel Atom er en strømgjerrig og relativt rimelig prosessor. Den har dog begrenset med ytelse, og er derfor kanskje mest beryktet for å ha gjort de nå uttdødde minibærbare til en langsom opplevelse.

Likevel er det slik at Atom-prosessoren stadig har utviklet seg og blitt bedre. I dag finner vi den typisk i nettbrett, NAS-bokser og nylig også servere.

Interessert i ny teknologi?

Her er 10 fremtidsteknologier som kan gjøre maskinen din bedre »

Kilde: Cnet

annonse