Til hovedinnhold

Nettskyen står i fare

Langvarig flom gir alvorlig mangel på harddisker.

Siden i sommer har det vært flom i Thailand. Hittil har naturkatastrofen kostet over 500 liv, og berørt totalt 2,3 millioner mennesker. Skadeomfanget er på over 30 milliarder kroner, og vannet har oversvømt rundt seks millioner hektar med land.

Flere enn 1000 fabrikker har måtte stenge virksomheten, og dette har også gått ut over verdens samlede harddiskproduksjon. De store harddiskprodusentene Western Digital og Toshiba har nemlig henholdsvis 60 og 50 prosent av sin samlede produksjon i det hardt prøvede landet.

Dyrere drift

Den kommende stormangelen på harddisker kan bety problemer for Internett og nettskyen. Tilbudet når et historisk lavmål, etterspørselen er større enn noen gang og prisene stiger til værs.

– Det er ikke mulig for Internett å vokse og utvide seg uten en utvidelse av harddisker, sier John Monroe, visepresident for forskning ved analysefirmaet Gartner, som fortsetter: – Det er fryktelig mange mulige virkninger som ikke har blitt vurdert godt nok i denne situasjonen.

Google og Facebook er blant de viktigste eksemplene Monroe bruker for selskaper som forbruker enorme mengder med data, og kostnadene knyttet til dette er ventet å øke drastisk de neste månedene. Dette kan med andre ord bety en stans i satsningen på nettskyen.

Virkningene kommer

Analytikere anslår at det vil bli distribuert 50 millioner færre harddisker enn vanlig i løpet av de neste to kvartalene. Monroe hevder at de største virkningene etter flommen ennå ikke har nådd bransjen:

– Innen første kvartal neste år vil beholdningen av harddisker verden over være tørrlagt. Dette er en stadig voksende krise for mange IT-selskaper.

(Kilde: The New York Times)

annonse