Til hovedinnhold

Nå kan harddisken bli dyrere

Store deler av diskproduksjonen i Thailand er rammet av flommen.

Det er ingen tvil om at flommen i Thailand er en menneskelig og økonomisk katastrofe, som nå også ser ut til å skape ringvirkninger som når datainteresserte i andre deler av verden. For nå har harddiskprodusentene fått problemer. Etter Kina skal Thailand være verdens nest største harddiskeksportør, og oversvømte fabrikker lager trøbbel både for ferdigstillingen av disker og tilgangen til deler som sendes til andre land.

Noe av den samme situasjonen så vi etter jordskjelvet i Japan tidligere i år, da spesielt kamerafabrikantene slet med å få tak i visse komnponenter.

Både Toshibas og Western Digitals produksjonskapasitet skal være hardt rammet av vannmassene. Begge to skal ha midlertidig stanset produksjonen i landet og ser etter måter å øke kapasiteten andre steder. Thailand står vanligvis for 60 prosent av Western Digitals produksjonskapasitet, og som markedsleder snakker vi da om et stort volum. For Toshiba er det snakk om at de kan ende opp med å kun produsere halvparten av det planlagte volumet for fjerde kvartal.

En annen bekymringsmelding går på at flomvannet også kan ha lagd trøbbel for HDD-motorprodusenten Nidec, som serverer motorer til omtrent 70 prosent av alle harddisker.

Løp og kjøp?

Nå kan vi ikke spå fremtiden med større sikkerhet enn andre, men slik utsiktene er vil den naturlige balansen mellom tilbud og etterspørsel tilsi at vi går noe dyrere harddisktider i møte. Det vil trolig vare noen måneder inn i det nye året.

Nå sier vi ikke at du skal løpe til butikken og hamstre. Men har du uansett planer om å utvide lagringskapasiteten før jul ser vi nå egentlig ikke noen grunn til å vente heller.

Kilder:
Digitimes
Forbes

annonse