Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ RevoDrive Hybrid 1 TB

Har du ikke råd til en romslig SSD?

Denne hybriden akselererer harddisken til SSD-ytelse for en brøkdel av prisen.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Introduksjon

Uansett hvor mye vi greier ut at SSD-er er den oppgraderingen som virkelig setter fart på maskinen din, en oppgradering som vil gi deg et stort hopp i både brukeropplevelse og ytelse, er det fortsatt to store ulemper som holder folk igjen. Den lave kapasiteten til SSD-er, og den noe stive prisen.

De tradisjonelle harddiskene har vi hatt rundt oss i over 60 år. Frem til den nylige flommen i Thailand kunne du få 2000 GB lagringsplass for helt ned til 500 kroner. En SSD på bare 240 GB er imidlertid priset til typisk 2800 – 3200 kroner – en pris som kan være tung å tygge for folk flest.

Aktiv data på SSD-en, kald data på harddisken
Kretskort uten harddisken
Kontrolleren er fra SandForce
Minne fra OCZ
Harddisken sitter på et eget kretskort
Harddisken er fra Toshiba, med 5400 RPM
Det ser litt... rart ut
Baksiden
OCZs egen kontroller
Produktesken

Ville det ikke vært genialt om det var mulig å få ytelsen fra en SSD og samtidig kapasiteten til en harddisk? Det er faktisk fullt mulig, og et par produsenter har allerede laget slike løsninger.

Seagate lanserte for en tid tilbake Momentus XT og Intel som har en løsning innebygget i enkelte brikkesett som gjør nettopp dette. Du tar en SSD, får ytelsen fra den, men lagringskapasiteten til en harddisk. Det kalles cache – hurtiglagring av dine viktigste filer.

OCZ, selskapet som blant annet satt sammen super-SSD-en RevoDrive 3 X2, har tatt det samme konseptet et en god del hakk lengre. Møt hybriden RevoDrive Hybrid 1 TB.

Her får du et lagringsmedium som har plass til en hel terabyte med data, samtidig som den kan levere en ytelse helt opp mot 910 MB/s og 120 000 IOPS under de rette forholdene. Dette er mer enn dobbelt så mye som selv de kvasseste tradisjonelle SSD-ene på markedet.

Det beste fra begge verdener

Konseptet her er ganske enkelt, og RevoDrive Hybrid er nettopp den mutanten den ser ut som. Du tar en SSD, som kan levere knallgod ytelse, og klasker på en harddisk med høy kapasitet på toppen. Litt programvare i mellom, og du kan få ytelsen til en SSD samtidig som du får kapasiteten til en harddisk. Prisen havner i sin tur midt i mellom.

Hybriden fungerer ved at harddisken jobber som en stor lagringsenhet, i dette tilfellet på 1 TB. På sidelinjen står en SSD på 100 GB, som fungerer som cache, eller hurtigminne om du vil. Når du lagrer noe på maskinen din sendes det først til den relativt trege harddisken, og der ligger det helt til du tar det i bruk. Hybriden bygger opp et eget statistikksystem, den ser hvilke filer du faktisk bruker, og lemper disse på egenhånd over på SSD-en.

I praksis betyr det at det du bruker ofte vil ligge på SSD-en, da med den knallgode ytelsen denne SSD-en kan gi deg, med tilhørende lave forsinkelsestider. På den samme lagringsenheten har du samtidig mer enn nok plass til mange spill, bilder, film, musikk og alt annet du måtte føle for. Disse mer inaktive dataene forblir på harddisken, der ting går litt tregere.

Ekstra kjapp SSD

Enheten setter du i et PCIe-spor i maskinen, av den samme typen som du bruker til skjermkortet ditt. Du kan koble den til hvilken som helst port på hovedkortet den passer i, men den må støtte minst fire kanaler (4x PCIe). For å være helt sikker på at du unngår problemer opp mot hovedkortet, kan det være greit at det står på denne listen.

Selve SSD-en til RevoDrive Hybrid får kraften fra to SandForce SF-2281-kontrollere. Disse er ikke satt opp i RAID, men i en løsning som ligner veldig. Ytelsen fra de to kombineres, noe som gjør det mulig å nå en overføringsytelse opp mot 910 MB/s lesing og 810 MB/s under skriving.

De to kontrollerne har hver tilgang på 50 GB minne, som for anledningen er brandet av OCZ. Det er snakk om usynkront minne produsert på 25 nm, og det er trolig det samme minnet som benyttes i RevoDrive 3 – fra Intel og Micron.

Smart, hjemmemekket, løsning

Når du setter to SSD-er sammen i en RAID-lignende løsning, noe som gjøres her, trekker du raskt med deg flere ulemper. TRIM- og NCQ-støtten, sikkerhetsfunksjoner for strømtap og algoritmer for jevn fordeling av data som en SSD tradisjonelt har, forsvinner. Samtidig må OCZ koke sammen ytelsen til de to SSD-kontrollerne, og smette inn kapasiteten fra harddisken.

Inn kommer OCZs egne SuperScale Storage Controller, med Virtualized Controller Architecture 2.0 (VCA 2). Dette er den lille brikken under kjøleribben på RevoDrive Hybrid. Vi har gått dypt igjennom hvordan denne fungerer i testen av RevoDrive 3 X2. Kort fortalt sørger denne for at de to SSD-kontrollerne kan jobbe som om de skulle vært satt opp i RAID, men uten alle ulempene.

RevoDrive Hybrid støtter TRIM, den støtter NCQ, den har beskyttelse mot strømtap og den har gode algoritmer for å spre dataene dine på en god måte. Samtidig følger det med litt datakryptering, feilbehandlinger og annet godteri. Kort og greit er det fysisk to SSD-er, men de fungerer som én takket være VCA-teknologien.

Fremfor tidligere løsninger, da det ble benyttet en SATA til PCI-X til PCIe-kontroller for tilkoblingen, benyttes det nå en søt liten chip som tar koblingen direkte. Den fungerer som en SAS 6 Gbit/s-enhet med fire kanaler til PCIe 4x. Hver SandForce-kontroller har sin egen SAS-kanal den jobber opp mot, samtidig som harddisken har fått en egen en.

Det er forøvrig en liten hake når det kommer til Trim-støtten. Selve hybriden støtter Trim, men for tiden støtter driveren kun Windows, og Windows støtter ikke Trim over SAS-grensesnittet. Du vil med andre ord ikke få tatt i bruk Trim før OCZ og Microsoft finner en vei rundt, noe begge parter for tiden jobber med.

Harddisken gir kapasitet

Selve harddisken er fra Toshiba. Dette er en 2,5"-enhet som typisk er å finne i bærbare maskiner. Rotasjonshastigheten er på magre 5400 RPM. Dette er på ingen måte den kvasseste harddisken i dette formatet. Den kan lese med grei ytelse, men den henger etter når det kommer til skrivingen. For de filene som må hentes fra harddisken, kan du ikke forvente en overføringsytelse på stort mer enn 70-90 MB/s, mot tigangeren fra SSD-en.

Heldigvis er programvaren til OCZ lagt opp slik at du skal bruke den så lite som mulig, spesielt ikke når det er et behov for mer ytelse enn det harddisken kan levere. Harddisken kan bære 1 TB med data, mens SSD-en holder totalt 100 GB. Det kan virke som litt lite, men i denne sammenhengen er 100 GB med hurtigminne faktisk veldig, veldig mye. Det er kun den mest aktive dataen som blir liggende på SSD-en, og om den blir full sender programvaren det du har brukt minst tilbake til harddisken.

Enkel installering

For at alt dette skal fungere, må du bruke den som oppstartsenhet. Det er her du må installere operativsystemet ditt, gjør du ikke det vil løsningen rett og slett ikke fungere. Setter du den inn som en sekundær lagringsenhet vil den ikke bruke sin egen harddisk for lagringen, den vil ta primærenheten din.

Du setter ganske enkelt RevoDrive Hybrid inn i maskinen din og installerer Windows som normalt. Underveis må du slenge inn selve driveren til RevoDrive via en minnepinne, den finner du på OCZ' produktsider.

Når maskinen er i gang må du gjøre det viktigste av alt – installere programvaren til Hybrid, Dataplex. Det er nettopp denne som er selve hjertet til lagringsenheten.

Det er Dataplex som til en hver tid lærer hvilke programmer og filer du bruker ofte, plasserer disse på SSD-en, og hva du sjeldent bruker som kan slenges inn på harddisken.

I motsetting til et par andre slike hybridløsninger på markedet trenger du ikke å tenke på Dataplex etter installasjonen. Den ligger hele tiden i bakgrunnen og jobber for seg selv. Andre programmer krever at du selv definerer hvilke filer som skal caches, noe som er langt mer tidkrevende og mindre heldig arbeid.

På den måten trenger du ikke å si at halve kapasiteten til SSD-en skal spises opp av spillmappen din. Dataplex skjønner ikke bare hvilket spill du bruker oftest, og prioriterer dette, men også hvilke enkeltfiler av spillet som tas i bruk. På den måten er hybridløsningen alltid så effektiv som den kan være.

Trenger oppdragelse

At programvaren selv må finne ut hva du faktisk bruker betyr også at ytelsen vil være betraktelig lavere første gangen du bruker et program enn den blir med tiden. Hybriden måte lære, men så fort den skjønner hva du driver med, noe som ikke tar mer enn en til to ganger, går ytelsen i taket. Akkurat dette vil ytelsestestene på de neste sidene vise.

Oppstart, IOmeter, AS SSD

Oppstartstider

Den første testen vi kjører er tiden det tar å starte testmaskinen. Den første målingen er gjort med en gang etter at Windows og alle tilhørende programmer er installert, men før vi la inn Dataplex-programvaren. På det tidspunktet var hele operativsystemet på harddisken.

Det tok bare én omstart til etter at vi hadde installert Dataplex-programvaren før oppstartstiden sank markant. Her har programvaren gjort nettopp det den skal gjøre, de mest aktive filene på det punktet, som i bunn og grunn er hele operativsystemet, er flyttet over på SSD-en.

Første oppstart et drøyt minutt fra vi trykket på start-knappen. Andre runde kuttet tiden helt ned til 42,9 sekunder, en nedgang på rundt 20 sekunder. Trekker vi fra alle post-skjermer og kun regner selve Windows-oppstarten fikk vi 5 målinger på rekke og rad på 16 sekunder.

IOmeter

For å måle det antallet operasjoner hybriden kan ta unna hvert sekund, IOPS, bruker vi vårt normale IOmeter-oppsett. Dette er litt forskjellig fra metoden OCZ selv ha brukt for å måle opp mot deres 120 000 IOPS-verdier.

Den stabile verdien vi til slutt måler er 46 800 IOPS ved lesing og 36 200 ved skriving. Leseverdien i seg selv er ikke spesielt imponerende sett i forhold til et par av de vanlige SSD-ene på markedet, men med tanke på at dette er en hybridløsning er den fortsatt meget god. Skriveverdien er på sin side meget god, det er kun ytelsesmonsteret RevoDrive 3 som leverer en bedre måling.

Klikk for større versjon

Forsinkelsestidene er også meget lave under den samme testen. Her er det SSD-en som blir bedt om å ta unna jobben, noe som resulterer i gjennomsnittlige forsinkelser på bare et drøyt mikrosekund. Ved de tilfellene det er harddisken som skal etterspørres må du nok regne med over 20 ms.

Går vi over til litt mer blandet arbeid, der filer på 8 KB skrives og leses både tilfeldig og sekvensielt, kommer RevoDrive Hybrid i land med drøyt 23 700 IOPS. Målingen i seg selv er ikke imponerende i forhold til et par av de tradisjonelle SSD-ene, men igjen må man ta høyde for at dette er nettopp en hybrid. Det er en harddisk inne i bildet her, som påvirker resultatene når det er et gitt antall operasjoner som skal måles.

AS SSD Benchmark

AS SSD kjører en rekke forskjellige skrive- og leseoperasjoner. Vi kjørte tre tester for å se om vi kunne skille ytelsen til harddisken og SSD-en, men så heldige var vi ikke. Her går nok de åtte individuelle testene som utgjør totalsummen litt delt på både harddisken og SSD-en, noe som skapte mer eller mindre den samme totale poengsummen. Med rundt 460 poeng fordelt over både en harddisk og en SSD, er dette relativt sett gode tall.

PCMark Vantage, ATTO, Sisoft Sandre

PCmark Vantage

PCMark Vantage er i denne sammenhengen en av de bedre testene vi kan bruke for å kontrollere ytelsen RevoDrive Hybrid kan levere. Testen kjører en rekke praktiske oppgaver, som importering av bilder, redigering av video, oppstart av Windows og mye mer. Resultatene fra disse testene kokes sammen i en total poengsum, og her er det et helt klart skille på når dataene er cachet eller ikke.

Den første testen vi kjører gir bare 5200 poeng. Her er det helt klart at alt av filer blir sendt til harddisken, noe som produserer en relativt mager ytelse. I andre runde har Dataplex-programvaren skjønt hva du driver med, og sender nå mye trafikk rett til SSD-en. Ved tredje måling er det meste flyttet over på SSD-en, for vi når 40 500 poeng. Vi kjørte fire målinger til for å være helt sikre, og fikk aldri stor mer enn dette.

Satt opp mot andre SSD-er på markedet er det klart at det fortsatt er litt å hente før hybriden kan matche de tradisjonelle produktene. Den er på ingen måte raskest, men den leverer allikevel veldig høy og normal «SSD-ytelse», med høy kapasitet innabords til en respektabel sum.

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark lar oss måle SSD-ens maksimale overføringsytelse, og her er det i stor grad SSD-en som står for arbeidet. Dataene blir cachet før vi rekker å måle hva harddisken kan levere, noe som er et relativt godt tegn.

Her ser vi at RevoDrive Hybrid kan klemme unna hele 978 MB/s ved lesing og 807 MB/s ved skriving – to målinger som er regelrett imponerende. Dette er den ytelsen du kan strekke deg opp mot når enheten skjønner hvilke filer du faktisk bruker. Leseytelsen ved de små filene på 4 kb er også relativt sett hyggelig, mens skriveytelsen trolig blir bremset noe av at harddisken holder igjen.

Sisoft Sandra

I motsetning til ATTO kan Sisoft Sandra gi oss litt bedre svar på hvilken ytelse du kan forvente fra filene som må hentes direkte fra harddisken. Vi kjører den vanlige lesetesten, og første måling spytter ut magre 71,4 MB/s. Selv for en harddisk er ikke akkurat dette imponerende, men det er hva man kan forvente fra en 2,5"-enhet som den OCZ har valgt, med sine 5400 RPM.

Ved andre runde og alle de påfølgende testene vi kjørte spratt ytelsen opp til og forbi 900 MB/s. Nok en gang viser dette at Dataplex-programvaren har skjønt hvilke filer vi liker å bruke, og den har dermed flyttet det over på SSD-en. Skrivetesten til Sisoft Sandra var det forøvrig ikke mulig å kjøre, siden Hybriden må brukes som en oppstartsenhet.

Konklusjon

Totalt sett er OCZ RevoDrive Hybrid 1 TB på veldig mange måter et direkte imponerende produkt. Hybriden leverer den knallgode ytelsen til en ekstra kvass SSD og kapasiteten til en harddisk, et konsept som fungerer temmelig godt i praksis.

Det er imidlertid én tørr og kjedelig klementin i posen med halloween-godteri, og den bør du være klar over om du velger å kjøpe inn en slik lagringsenhet. I dette tilfellet er klementinen veldig laber skrive- og leseytelse den første gangen du bruker en fil eller et program.

Hybriden fungerer ganske enkelt ved at all inaktiv data som du sjeldent bruker lagres på en harddisk. Den medfølgende og automatiske programvaren Dataplex lærer så hvilke av disse filene du faktisk bruker aktivt, og sender dem til en ekstra kjapp SSD du selv ikke har tilgang til. Det er dette som kalles caching.

Treg i starten..

Det flotte med RevoDrive Hybrid er at dette skjer automatisk, men ulempen er at det må gå via harddisken første gang – og den er veldig treg. Det er faktisk snakk om en liten 2,5"-enhet fra Toshiba som spinner med 5400 RPM, og hører egentlig hjemme i en middels god bærbar PC. Du får faktisk ikke ut mer enn 70 MB/s – 90 MB/s, og et par slantne IOPS.

Men, når Dataplex først skjønner hva du driver med, skyter ytelsen i taket og litt til. Det er nemlig ikke bare hvilken som helst SSD som sitter på denne hybriden, men en veldig, veldig kjapp en. Ytelsen blir ikke bare litt bedre, men to, tre og ti ganger ytelsen til de dataene som ikke har blitt cachet. I de absolutt beste tilfellene kan du faktisk trekke ut hele 978 MB/s ved lesing og 806 MB/s ved skriving, noe som er nesten det dobbelt av hva selv de raskeste tradisjonelle SSD-ene på markedet i dag leverer.

.. men rekordrask over tid

At ytelsen er så dramatisk lav før filene er cachet er på ingen måte ideelt, men det er rett og slett slik en hybridløsning som dette fungerer. Når den først skjønner hva du driver med, gir den deg gull og grønne skoger.

Dette gir spesielt god uttelling for operativsystemet, som vil starte langt raskere og oppføre seg langt mer responsivt under normalt bruk. Programmer som Photoshop, nettleseren, Office og andre nytteprogrammer jobber langt raskere enn på en tradisjonell harddisk, og i flere tilfeller raskere enn de kvasseste SSD-ene på markedet. Spillere vil også ha mye å hente på en slik enhet. Hybriden vil selv skjønne nøyaktig hvilke spill du tar i bruk, og cache den biten av spillmappen din – noe som gir både bedre ytelse og faktisk bedre grafikk.

For å gi denne ytelsen er det to små SSD-er satt opp i et RAID-lignende system på innsiden av hybriden. Systemet er OCZ' egne SuperScale Storage Controler med det de kaller Virtualized Controller Architecture 2.0. Disse teknologiene tar kort og greit det beste fra begge verdener. Du får med deg ytelsen til SSD-er i RAID, men ikke de ulempene som er forbundet med det. Hybriden vil takle strømtap, den får NCQ-støtte og den støtter teoretisk TRIM. Du får imidlertid ikke tatt i bruk sistnevnte, fordi det ikke finnes et operativsystem som støtter både RevoDrive og Trim over SAS-kanelen den benytter for dataoverføring. Med det sagt skal gode algoritmer for å spre dataene dine gjøre det mindre avhengig av nettopp denne funksjonen.

Det er nettopp dette som skiller RevoDrive Hybrid fra de lignende løsningene på markedet som Seagate Momentus og Intel Rapid Storage. OCZ kan rett og slett levere en overlegen ytelse på dataene som har blitt cachet, langt bedre enn noen av konkurrentene eller hjemmemekkede oppsett.

For folk flest er det nok også litt enklere å ta i bruk denne hybriden fremfor Intels løsning. Alt er samlet på én enhet, du trenger ikke kabler og det meste går av seg selv etter du har installert den i maskinen.

Koster litt, men ikke mye

RevoDrive Hybrid med 1 TB lagringsplass koster rundt 3500 kroner, men akkurat nå kan du få den for helt ned til 3200 kroner. En tilsvarende hjemmemekket løsning, som kunne levert halve ytelsen på cachet data, ville kostet rundt 1300 kroner for SSD-en og 400 kroner for harddisken. Det er langt mindre enn hva OCZ her leverer, men de kan gi deg langt høyere ytelse og langt mindre rot for å få det hele i gang.

Med det sagt er nok tidene for en hybridenhet som denne ekstra gyllen akkurat nå, og trolig de neste tre månedene. Flommen i Thailand har gitt massive hopp i harddiskprisene, noe som gjør OCZ' enhet et mer attraktiv.

Totalt sett er RevoDrive Hybrid et genialt produkt, et produkt som fungerer, og som treffer de brukerne som vil ha SSD-ytelse, men også kapasiteten til en harddisk. Ytelsen er riktig nok ikke så godt som vi hadde håpet første gangen du tar i bruk et program eller en fil, men ytelsen du får så fort det er gjort er utrolig god. Det er nok til en anbefaling fra oss.

+ Leverer utrolig overføringsytelse på cachede filer
+ Tetter et stort hull i markedet
+ Meget enkelt oppsett
+ Lav responstid
+ VCA-kontrolleren gir deg det beste fra begge verdener

- Veldig sluffen ytelse på filer som ikke er cachet
- Støtter kun Windows (og Windows støtter ikke TRIM)
- Litt høy pris

annonse