Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ RevoDrive Hybrid 1 TB

Har du ikke råd til en romslig SSD?

Denne hybriden akselererer harddisken til SSD-ytelse for en brøkdel av prisen.

Introduksjon

Uansett hvor mye vi greier ut at SSD-er er den oppgraderingen som virkelig setter fart på maskinen din, en oppgradering som vil gi deg et stort hopp i både brukeropplevelse og ytelse, er det fortsatt to store ulemper som holder folk igjen. Den lave kapasiteten til SSD-er, og den noe stive prisen.

De tradisjonelle harddiskene har vi hatt rundt oss i over 60 år. Frem til den nylige flommen i Thailand kunne du få 2000 GB lagringsplass for helt ned til 500 kroner. En SSD på bare 240 GB er imidlertid priset til typisk 2800 – 3200 kroner – en pris som kan være tung å tygge for folk flest.

Aktiv data på SSD-en, kald data på harddisken
Kretskort uten harddisken
Kontrolleren er fra SandForce
Minne fra OCZ
Harddisken sitter på et eget kretskort
Harddisken er fra Toshiba, med 5400 RPM
Det ser litt... rart ut
Baksiden
OCZs egen kontroller
Produktesken

Ville det ikke vært genialt om det var mulig å få ytelsen fra en SSD og samtidig kapasiteten til en harddisk? Det er faktisk fullt mulig, og et par produsenter har allerede laget slike løsninger.

Seagate lanserte for en tid tilbake Momentus XT og Intel som har en løsning innebygget i enkelte brikkesett som gjør nettopp dette. Du tar en SSD, får ytelsen fra den, men lagringskapasiteten til en harddisk. Det kalles cache – hurtiglagring av dine viktigste filer.

OCZ, selskapet som blant annet satt sammen super-SSD-en RevoDrive 3 X2, har tatt det samme konseptet et en god del hakk lengre. Møt hybriden RevoDrive Hybrid 1 TB.

Her får du et lagringsmedium som har plass til en hel terabyte med data, samtidig som den kan levere en ytelse helt opp mot 910 MB/s og 120 000 IOPS under de rette forholdene. Dette er mer enn dobbelt så mye som selv de kvasseste tradisjonelle SSD-ene på markedet.

Det beste fra begge verdener

Konseptet her er ganske enkelt, og RevoDrive Hybrid er nettopp den mutanten den ser ut som. Du tar en SSD, som kan levere knallgod ytelse, og klasker på en harddisk med høy kapasitet på toppen. Litt programvare i mellom, og du kan få ytelsen til en SSD samtidig som du får kapasiteten til en harddisk. Prisen havner i sin tur midt i mellom.

Hybriden fungerer ved at harddisken jobber som en stor lagringsenhet, i dette tilfellet på 1 TB. På sidelinjen står en SSD på 100 GB, som fungerer som cache, eller hurtigminne om du vil. Når du lagrer noe på maskinen din sendes det først til den relativt trege harddisken, og der ligger det helt til du tar det i bruk. Hybriden bygger opp et eget statistikksystem, den ser hvilke filer du faktisk bruker, og lemper disse på egenhånd over på SSD-en.

I praksis betyr det at det du bruker ofte vil ligge på SSD-en, da med den knallgode ytelsen denne SSD-en kan gi deg, med tilhørende lave forsinkelsestider. På den samme lagringsenheten har du samtidig mer enn nok plass til mange spill, bilder, film, musikk og alt annet du måtte føle for. Disse mer inaktive dataene forblir på harddisken, der ting går litt tregere.

Ekstra kjapp SSD

Enheten setter du i et PCIe-spor i maskinen, av den samme typen som du bruker til skjermkortet ditt. Du kan koble den til hvilken som helst port på hovedkortet den passer i, men den må støtte minst fire kanaler (4x PCIe). For å være helt sikker på at du unngår problemer opp mot hovedkortet, kan det være greit at det står på denne listen.

Selve SSD-en til RevoDrive Hybrid får kraften fra to SandForce SF-2281-kontrollere. Disse er ikke satt opp i RAID, men i en løsning som ligner veldig. Ytelsen fra de to kombineres, noe som gjør det mulig å nå en overføringsytelse opp mot 910 MB/s lesing og 810 MB/s under skriving.

De to kontrollerne har hver tilgang på 50 GB minne, som for anledningen er brandet av OCZ. Det er snakk om usynkront minne produsert på 25 nm, og det er trolig det samme minnet som benyttes i RevoDrive 3 – fra Intel og Micron.

Smart, hjemmemekket, løsning

Når du setter to SSD-er sammen i en RAID-lignende løsning, noe som gjøres her, trekker du raskt med deg flere ulemper. TRIM- og NCQ-støtten, sikkerhetsfunksjoner for strømtap og algoritmer for jevn fordeling av data som en SSD tradisjonelt har, forsvinner. Samtidig må OCZ koke sammen ytelsen til de to SSD-kontrollerne, og smette inn kapasiteten fra harddisken.

Inn kommer OCZs egne SuperScale Storage Controller, med Virtualized Controller Architecture 2.0 (VCA 2). Dette er den lille brikken under kjøleribben på RevoDrive Hybrid. Vi har gått dypt igjennom hvordan denne fungerer i testen av RevoDrive 3 X2. Kort fortalt sørger denne for at de to SSD-kontrollerne kan jobbe som om de skulle vært satt opp i RAID, men uten alle ulempene.

RevoDrive Hybrid støtter TRIM, den støtter NCQ, den har beskyttelse mot strømtap og den har gode algoritmer for å spre dataene dine på en god måte. Samtidig følger det med litt datakryptering, feilbehandlinger og annet godteri. Kort og greit er det fysisk to SSD-er, men de fungerer som én takket være VCA-teknologien.

Fremfor tidligere løsninger, da det ble benyttet en SATA til PCI-X til PCIe-kontroller for tilkoblingen, benyttes det nå en søt liten chip som tar koblingen direkte. Den fungerer som en SAS 6 Gbit/s-enhet med fire kanaler til PCIe 4x. Hver SandForce-kontroller har sin egen SAS-kanal den jobber opp mot, samtidig som harddisken har fått en egen en.

Det er forøvrig en liten hake når det kommer til Trim-støtten. Selve hybriden støtter Trim, men for tiden støtter driveren kun Windows, og Windows støtter ikke Trim over SAS-grensesnittet. Du vil med andre ord ikke få tatt i bruk Trim før OCZ og Microsoft finner en vei rundt, noe begge parter for tiden jobber med.

Harddisken gir kapasitet

Selve harddisken er fra Toshiba. Dette er en 2,5"-enhet som typisk er å finne i bærbare maskiner. Rotasjonshastigheten er på magre 5400 RPM. Dette er på ingen måte den kvasseste harddisken i dette formatet. Den kan lese med grei ytelse, men den henger etter når det kommer til skrivingen. For de filene som må hentes fra harddisken, kan du ikke forvente en overføringsytelse på stort mer enn 70-90 MB/s, mot tigangeren fra SSD-en.

Heldigvis er programvaren til OCZ lagt opp slik at du skal bruke den så lite som mulig, spesielt ikke når det er et behov for mer ytelse enn det harddisken kan levere. Harddisken kan bære 1 TB med data, mens SSD-en holder totalt 100 GB. Det kan virke som litt lite, men i denne sammenhengen er 100 GB med hurtigminne faktisk veldig, veldig mye. Det er kun den mest aktive dataen som blir liggende på SSD-en, og om den blir full sender programvaren det du har brukt minst tilbake til harddisken.

Enkel installering

For at alt dette skal fungere, må du bruke den som oppstartsenhet. Det er her du må installere operativsystemet ditt, gjør du ikke det vil løsningen rett og slett ikke fungere. Setter du den inn som en sekundær lagringsenhet vil den ikke bruke sin egen harddisk for lagringen, den vil ta primærenheten din.

Du setter ganske enkelt RevoDrive Hybrid inn i maskinen din og installerer Windows som normalt. Underveis må du slenge inn selve driveren til RevoDrive via en minnepinne, den finner du på OCZ' produktsider.

Når maskinen er i gang må du gjøre det viktigste av alt – installere programvaren til Hybrid, Dataplex. Det er nettopp denne som er selve hjertet til lagringsenheten.

Det er Dataplex som til en hver tid lærer hvilke programmer og filer du bruker ofte, plasserer disse på SSD-en, og hva du sjeldent bruker som kan slenges inn på harddisken.

I motsetting til et par andre slike hybridløsninger på markedet trenger du ikke å tenke på Dataplex etter installasjonen. Den ligger hele tiden i bakgrunnen og jobber for seg selv. Andre programmer krever at du selv definerer hvilke filer som skal caches, noe som er langt mer tidkrevende og mindre heldig arbeid.

På den måten trenger du ikke å si at halve kapasiteten til SSD-en skal spises opp av spillmappen din. Dataplex skjønner ikke bare hvilket spill du bruker oftest, og prioriterer dette, men også hvilke enkeltfiler av spillet som tas i bruk. På den måten er hybridløsningen alltid så effektiv som den kan være.

Trenger oppdragelse

At programvaren selv må finne ut hva du faktisk bruker betyr også at ytelsen vil være betraktelig lavere første gangen du bruker et program enn den blir med tiden. Hybriden måte lære, men så fort den skjønner hva du driver med, noe som ikke tar mer enn en til to ganger, går ytelsen i taket. Akkurat dette vil ytelsestestene på de neste sidene vise.