Nyhet

Oppdater Iphone i dag!

Om tre dager blir Iphone 4 tilgjengelig for blant andre britiske og amerikanske kunder. I mellomtiden er Itunes 9.2 og IOS4 ute fra og med i dag, slik at mange av funksjonene i nyeste generasjon Iphone vil være tilgjengelig også for eldre utgaver av telefonen.

Hva må til?

Det første du må gjøre er å laste ned Itunes 9.2. Dette kan gjøres via Apples egne hjemmesider, eller man kan velge å se etter oppdateringer i Itunes om man har en eldre versjon installert. Dette gjøres under Hjelp-fanen øverst til høyre i programmet.

Etter en eventuell omstart må man koble til Iphone eller Ipod Touch, for så å klikke på knappen "Søk etter oppdateringer". Herfra skal det meste gå automatisk, og om alt forløper slik det bør skal man ende opp med en oppdatert telefon eller MP3-spiller i løpet av kort tid. Husk å svare ja på spørsmålet om synkronisering, slik at du ikke mister data dersom noe går galt.

Hva får du?

Flerprogramkjøring

Først og fremst er det flerprogramkjøring som er den store nyheten i IOS4. Dette ble under lanseringen vist ved at nettmusikktjenesten Pandora ble kjørt i bakgrunnen mens andre funksjoner på telefonen ble brukt.

Det Apple har gjort for å oppnå dette er å lage egne tjenester på telefonen for et sett vanlige bruksområder. Disse tjenestene styres av telefonen, men programmer kan skrives om til å benytte seg av dem.

Det ligger dermed i kortene at ikke all programvare umiddelbart vil støtte denne funksjonen, men på sikt kan man nok se frem til at nettmusikk blir av de viktigste funksjonene. Det er sannsynlig at tjenestene Spotify og Wimp vil benytte seg av denne muligheten.

Andre viktige funksjoner er navigasjon, og lynmeldingstjenester. Alle som har forsøkt å navigere med Iphone og alternativ programvare vet at om man går ut av den forsvinner stemmeguidingen brått. Med flerprogramkjøring vil man kunne få stemmeguiding for navigasjon, selv om navigasjonsprogrammet ikke er i fokus. Man slipper også å logge inn igjen på lynmeldingstjenesten for hver gang man har gått ut av den.

For å veksle mellom ulike programmer bruker man hjem-tasten. Ved å trykke to ganger på denne dukker det opp en oppgavevelger nederst. Legg også merke til at man kan trekke den horisontalt. Trekker man den så langt som mulig til venstre dukker det opp Ipod-kontroller. Disse skal med tid og stunder også fungere for tredjeparts lydavspillere.

Som nevnt vil det nok ta noe tid før alle aktuelle applikasjoner er oppdaterte for flerprogramkjøring, men ifølge Pandora-representanten tok det ikke mer enn en dag å få oppdatert deres applikasjon. Pandora er dessverre ikke lenger tilgjengelig i Europa.

Mapper

Nå kan du katalogisere applikasjonene dine. Tidligere kunne man kun ha 180 installerte applikasjoner på Iphone, og disse utgjorde til sammen 11 sider meny. Nå skal man kunne ha over 2000 installerte applikasjoner.

Mappene får navn automatisk, men man kan velge navn selv om man vil. Man lager en mappe ved å trekke et programikon over et annet. Telefonen vil prøve å gi navn automatisk.

Dersom Cat Piano og Dog Piano ikke faller inn under din definisjon av "Nytteapplikasjoner" får du muligheten til å endre navnet på mappen underveis.

Andre ting

Sammen med muligheten for flerprogramkjøring skal Iphone nå gjøre en mengde ting i bakgrunnen som den ikke gjorde før. Tidligere ble innlasting av nettsider og opplasting til bildetjenester avsluttet så fort applikasjonen for det var ute av fokus. Nå skal disse tingene kunne fortsette i bakgrunnen.

Bøker var en av de store Apple-nyhetene som ble lansert samtidig med Ipad. Ibooks-applikasjonen er nå også tilgjengelig for Iphone og Ipod Touch. Man får Ole Brumm gratis med applikasjonen.

Et spillsenter som har i seg mange av funksjonene til Xbox 360 og Playstation 3 er også nytt. Her får man poeng, man kan se på rankinglister og man får premier for å ha fullført ulike deler av forskjellige spill.

Dette er i praksis Apples egen versjon av Openfeint og Crystal som allerede fins i mange av dagens spill. Med den store utbredelse Openfeint har fått allerede, vil det vise seg om utviklere går for Apples egen implementasjon av systemet.

For proffbrukerne er det andre nyheter på plakaten. En samlet oversikt over all e-post i alle kontoer er blant dem. Det er også mulig å sette opp fler enn en Exchange-konto nå.

Dersom man har høye krav til sikkerhet har det også kommet støtte for SSL-kryptert VPN-tilkobling.

Les også:

Les også
Wimp for IOS4 er tilgjengelig
Les også
Her står Amobil i Iphone-kø
Les også
Windows Messenger for Iphone
Les også
Statuene trenger din hjelp!
Les også
Spotify vs Wimp for Iphone
Les også
Nytt Iphone-OS straks
annonse