Til hovedinnhold

Spotify vs Wimp for Iphone

Istockphoto

Musikken din er ikke mye verdt i dag hvis du ikke kan ta den med deg. I tillegg vil vi helst slippe å betale for musikken på samme måte som før. Derfor finnes tjenester som Spotify (Premium-versjonen) og Wimp, som lar deg høre på millioner av låter så mange ganger du vil for en skarve hundrings i måneden.

Nyt musikken ute i det fri. (Foto: Istockphoto)

Musikk på farten

Om ikke lenge er begge de to tjenestene tilgjengelig for Iphone, slik at du kan ta med deg et nærmest uendelig antall låter og spillelister med ut døra om morgenen.

Kort fortalt er Wimp og Spotify musikktjenester som lar deg høre på musikk i sanntid fra de to tjenestenes enorme musikkdatabaser. Du laster ikke ned en eneste sang, men betaler for å ha tilgang til å høre musikken når som helst, og hvor som helst.

I tillegg kan du gjøre musikken du liker tilgjengelig uten at telefonen er koblet til mobilnettet eller en trådløs sone. I praksis blir det da som å høre på musikk på en ren musikkspiller.

Wimp og Spotify er imidlertid ikke identiske tjenester. Men er forskjellene så merkbare at det spiller noen rolle hvilken tjeneste du velger? Det skal faktisk vise seg at det er nokså store forskjeller mellom de to tjenestene.

Lik pris

Wimp og Spotify har imidlertid én stor likhet, og det er prisen. Begge tjenestene koster 99 kroner i måneden. Begge krever naturlig nok også et brukernavn og passord. Dette fikser du via datamaskinen din på nettet. Forskjellen mellom de to tjenestene ligger i hva du får for de 99 kronene.

Spotify har vært tilgjengelig i Apples App Store siden september i fjor, og skaperne har hatt god tid til å videreutvikle funksjoner, fikse småfeil og komme med oppdateringer. Wimp er på vei ut i App Store i disse dager. Det sier seg derfor selv at Spotify har et forsprang på noen områder.

Startskjermene til henholdsvis Wimp og Spotify.

Sangutvalg

Javisst kan begge tjenestene gi deg tilgang på millioner av sanger. Spørsmålet er bare hvor mange millioner sanger. Og her er det forskjeller å spore. Hos Spotify har du tilgang på rundt 8 millioner låter. Wimp har i følge Aspiros Per Einar Dybvik klarert over 6 millioner sanger, som legges inn i systemet fortløpende.

Er du fan av norsk musikk, vil nok Wimp appelere mest til deg. Siden Wimp samarbeider med Platekompaniet, har tjenesten et noe større utvalg av norsk musikk. Noen eksempler på norske artister bare Wimp kan tilby foreløpig:

 • Kakkmaddafakka
 • Øystein Sunde

I tillegg har du som Wimp-bruker tilgang på musikk fra et par store, internasjonale artister Spotify ikke har. Et par eksempler er:

 • Bob Dylan
 • Pink Floyd

I tillegg til dette har Wimp et større låtutvalg enn Spotify når det kommer til en lang rekke artister. Noen av disse er John Coltrane, Johnny Cash, Miles Davis og Jokke.

(PS: Både Spotify og Wimp lar deg kjøpe musikk i tillegg, og noen artister (som for eksempel Metallica) kan kun kjøpes og ikke lyttes til gratis. Dette er en test av sanntidstjenestene til de to programmene, og vi har kun tatt hensyn til musikken som er tilgjengelig "gratis".)

I bruk

Etter en kort innkjøringsfase er det i grunn lite som skiller seg ut i bruken av de to ulike tjenestene. Begge to er enkle å forstå, og valgmuligheter og knapper sitter der de hører hjemme. Det er aldri et problem å forstå hva du skal trykke for å komme et eller flere steg tilbake, eller til å finne frem til sangen du spiller akkurat nå.

Avspillingsvinduene er svært like.

Spotify og Wimp har det samme utgangspunktet når du starter programmene: Du starter der du var da du lukket programmet sist. Forskjellen er at Wimp har flere muligheter, som for eksempel anbefalinger og nyheter fra Wimp/Platekompaniet. I praksis betyr det at du møtes med nye musikktips hver gang du åpner Wimp, mens i Spotify må du selv aktivt søke etter noe spesifikt for å få opp noe nytt.

Låtliste for ett album.

Når det gjelder det visuelle, har Wimp et fortrinn på grunn av noe så enkelt som mindre størrelse på bokstavene. Det gjør at du får sett mer av for eksempel en album- eller spilleliste samtidig, og dermed får bedre oversikt.

Programmene er også kjappe, og vi opplevde ikke at det ene var raskere eller tregere enn det andre.

Albumlister

Programfunksjoner

Her er det også en del forskjeller, og disse kan kjapt oppsummeres med at Spotify har en del fiffige småfunksjoner som Wimp (foreløpig?) mangler. Vi gir deg likevel hele listen over forskjellene.

Hva har Spotify som Wimp mangler:

 • Mulighet til å spole i sanger.
 • Mulighet til å søke på ny musikk samtidig som du viser de offline spillelistene dine.
 • En indikator som viser hvor langt du har kommet i nedlastingen av sangene til dine offline-spillelister.
 • Mulighet for å koble til Last.fm-scrobbler.
 • Volumnormalisering
 • Mulighet til å velge kvaliteten på synkroniseringen.
 • Mulighet til å velge i hvilken grad programmet skal bruke den tilgjengelige båndbredden.
 • Integrering med Ipod.

Hva har Wiimp som Spotify mangler:

 • Mulighet til å surfe i et hav av spillelister fra både profesjonelle tilbydere (som for eksempel Platekompaniets Topp 40 albumliste) og private Wimp-brukere.
 • Spillekø. Her kan du se hvilke sanger du har satt opp i kø. Du kan også redigere denne listen.
 • Friskere farger
 • Mindre skrift, slik at du får se mer på skjermen samtidig.
 • Bedre musikkvalg blandt norske artister.
 • Mulighet til å legge til enkeltsanger på favorittlisten og spillelisten.

For å oppsummere, kan vi si at begge de to tjenestene har sine sterke og svake sider.

Mens Wimp kan skilte med et mer oversiktlig og friskt utseende og tilgang på noen flere store internasjonale artister, har Spotify flere valgmuligheter i programmet, som for eksempel muligheten for å spole i sangen du hører på.

Når alt kommer til alt, vil det for de aller fleste kun være et spørsmål om smak, behag og prioriteringer. Hvis muligheter i selve programmet er viktigst for deg, er Spotify veien å gå. Er du blodfan av Bob Dylan eller Pink Floyd, gjør du klokt i å velge Wimp.

Lyst på Wimp, Spotify eller begge deler?

Her finner du Spotify

Her finner du Wimp

annonse