Til hovedinnhold

Redder historiske Kennedy-bilder

Negativene gikk tapt i terrorangrepet,
men moderne teknologi bringer bildene tilbake.

thatsmymop / Shutterstock.com

I våre dager oppmuntres vi stadig til å ta backup av bildene våre i tilfelle noe skulle skje. Men hva tiden før digital fotografering, er alt håp ute hvis negativene går tapt?

Det var problemstillingen da hele arkivet til presidentfotografen til John F. Kennedy, Jacques Lowe, gikk tapt.

Terrorangrep

Slik kan et kontaktkopikart se ut.Foto: Shutterstock.com

Negativarkivet til Lowe inneholdt bilder tatt av Kennedy fra gjenvalgssprosessen til senatet i 1958 til de første årene på plass i Det hvite hus.

Hele arkivet befant seg i et brannsikkert hvelv under World Trade Center i New York og dermed forsvant 40 000 negativer opp i røyk da de to tvillingtårnene raste sammen etter terrorangrepet 11. september 2001.

Og hadde det ikke vært for moderne bildebehandling, kunne de historiske bildene fort vært tapt for alltid.

Knøttsmå kontaktkopier

Redningen kom i form av kontaktkopier. Som navnet antyder, er det en teknikk hvor negativer blir lagt oppå fotopapir og deretter belyst for å overføre motivet til papiret. På den måten fikk man en form for oversiktskart over hvilke bilder som befant seg på filmrullen, og slike kontaktkart ble gjerne brukt for å avgjøre hvilke bilder fra rullen som skulle brukes.

Nyhetsmuseet Newseum, som ligger i Washington D.C., midt mellom Det hvite hus og Capitol, har nitid restaurert rundt 200 av Lowes bilder basert på slike kontaktkopier. 70 av disse stilles i disse dager ut i en utstilling kalt «Creating Camelot».

Utfordrende pirkearbeid

Det største problemet med kontaktkopier, er rett og slett størrelsen, som er én til én i forhold til negativet. Med andre ord, hvert enkelt bilde er 3,5 ganger 2,4 cm stort. Når dette blåses opp, vil hvert enkelt støvkorn eller hver ripe som har havnet på kontaktkopien i etterkant bli tilsvarende større.

I tilfellet med Lowes bilder, kom i tillegg betydelig ekstraarbeid med å fjerne krittmerker fra bildene, siden fotografen selv hadde skriblet og sirklet rundt bildene det var aktuelt å bruke.

Kontaktkopiene ble scannet inn i 200 prosents forstørrelse og med en oppløsning på 400 dpi og syv medarbeidere har brukt over 600 timer på å restaurere de drøye 200 bildene.

Se video fra restaureringsprosessen nedenfor.

«Creating Camelot» vil være utstilt ved Newseum frem til januar 2014.

Har du selv noen bilder som trenger restaurering? Lær mer om retusjering i vårt videokurs »

(Kilde: photoshopblog.com)

annonse