Her kjemper fotografen for å redde historisk bildearkiv
Tusenvis av mystiske portrettbilder forvitrer i raskt tempo.
Nylig skrev vi om en samling unike, bortglemte negativer fra første verdenskrig funnet på et loft i England, som man klarte å fremkalle etter en prosess som tok flere år.
Nå melder magasinet Time om en lignende sak fra Romania, hvor en fotograf nå arbeider på spreng for å redde et digert, historisk bildearkiv som er i så dårlig forfatning at det bokstavelig talt forfaller foran øynene hans.
Mystiske glassplate-negativer
Arkivet det er snakk om består blant annet av over 5000 gamle glassplate-negativer, tatt av fotografen Costica Acsinte. Han startet karrieren sin som profesjonell fotograf i Romania etter første verdenskrig og fortsatte helt til sin sin død i 1984.
Ellers er det ganske lite som er kjent både om Acsinte og de mange personene han fotograferte, som antakelig vil forbli ukjente i lang tid fremover.
Noen år etter hans død ble negativene snappet opp av et regionalt museum, og på det tidspunktet var de allerede i temmelig dårlig stand, da de hadde blitt oppbevart ubeskyttet i trekasser utendørs.
Forverres hver dag
Disse negativene ble så senere oppdaget av en annen fotograf ved navn Cezar Popescu, som etter hvert overbeviste muséet om å la ham digitalisere det store bildearkivet før de gikk tapt for godt. Dette har han nå holdt på med i flere år, og tiden er knapp.
– Jeg prøver å legge til så mye informasjon jeg kan, bit for bit. Akkurat nå er jeg mest opptatt av å digitalisere platene. Erosjonen går ganske raskt. Hver dag oppdager jeg nye sprekker i emulsjonen, sa Popescu til Time.
Fotografen har laget en video som viser den møysommelige prosessen det er å redde bildearkivet, som du kan se under. Hele samlingen av bilder som er reddet hittil kan du for øvrig se på Flickr, og det foreligger ingen opphavsrett til bildene. Alt er altså fritt tilgjengelig om du har lyst til å bruke dem.
Visst du at glassplate-teknikken er på vei tilbake? I USA er gammel fototeknikk på fremmarsj »
(Kilde: Time, via Peta Pixel)