Til hovedinnhold

Fant fotografens siste bilder

Tok bilder av Mount St. Helens før det smalt.

Shutterstock/Valeriy Poltorak

Da Mount St. Helens gikk i lufta i mai 1980, hadde vulkanen murret i et par måneder allerede. Nesten 34 år etter hendelsen har det nå dukket opp nye bilder fra oppvarmingen til utbruddet.

Det siste oppdraget

Store skogsområdet ble jevnet med jorden under utbruddet.Foto: Shutterstock/Dan Schreiber

Utbruddet er det mest ødeleggende i nyere historie i USA og i tillegg til forårsake enorme materielle skader, mistet 250 mennesker livet. Blant disse finner vi fotografen Reid Blackburn, som dekket naturkatastrofen på oppdrag for The Columbian.

En filmrull ble nylig funnet i arkivet til The Columbian, og da avisen fremkalte rullen, viste det seg å være bilder tatt av Blackburn noen uker før utbruddet, mens han fløy over den da våknende vulkanen.

Bildene viser snøkledde fjellsider og damp som stiger opp fra vulkanen – og ikke minst den typiske kjegleformen Mount St. Helens hadde før hele toppen av vulkanen raste ut.

Les også: Test av Canon EF 400mm f/4

Stor interesse

Vulkanutbruddet er fremdeles relativt ferskt i minnet til amerikanerne og det skrives fremdeles om katastrofen. Det var etter en forespørsel etter et spesifikt bilde til en geologibok at den ikke fremkalte filmrullen ble funnet.

Etter så lang tid hadde avisen ikke særlig store forventninger til gode resultater, men svarthvittfilmen viste seg å ha holdt seg relativt godt.

Noe annet kunne de ikke si om filmrullen som ble funnet i kameraet Blackburn hadde med seg i bilen han satt da vulkanen gikk i lufta. Den filmrullen var såpass skadet at det ikke var mulig å få bilder ut av den.

Les også: De mest slående bildene fra 2013

(Kilde: The Columbian)

annonse