Til hovedinnhold

– Slik blir nye iPhone 5

Dette er hva vi tror vi vet.

Blackpool Creative

Det er nå bare drøye to uke til Apple avduker neste generasjon iPhone, og som alltid er det mange, mange rykter som svirrer rundt omkring på nett.

Her har vi samlet noen av de heteste ryktene om hvordan telefonen.

Ryktene ser ut til å passe godt overens med nye bilder som kan se ut til å avsløre nærmest hele nye iPhone 5.

Design

Mye tyder på at Apple i designuttrykk ikke kommer til å endre telefonen i betydelig grad i forhold til dagens iPhone 4(S).

Det har vært spekulert høyt og lavt om Apple endelig skal ta i bruk en helt ny produksjonsprosess kalt «Liquidmetal», som vil kunne muliggjøre radikalt annerledes design. Det har blant annet vært snakk om en dråpeformet variant designet etter MacBook Air, men det er ingenting i de lekkede opplysningene vi har sett som tilsier at Apple har klart å perfeksjonere dette ennå.

Designendringene som ser ut til å bli dyttet gjennom er en ny bakplate, flytting av hodetelefonkontakten fra topp til bunn – samt at telefonen vil bli en anelse høyere på grunn av ny skjerm.

Skjerm

Informasjonen om den nye skjermen på iPhone ser ut til å være den dårligst bevarte hemmeligheten til Apple på en god stund – med mindre alt sammen er en ettertrykkelig iscenesatt avledningsmanøver.

Skjermstørrelsen økes fra dagens 3,5" til 4". Dette skal skje uten å øke bredde på telefonen noe, men vil gjøre telefonen bitte litt høyere enn dagens versjon. Det betyr altså at skjermen går fra å ha et format på 3:2 til 16:9 – og oppløsningen blir på 1136x640 punkter.

Rent praktisk vil det bli lettere å se filmer i bredformat på skjermen – og du får en ekstra rad med knapper. Med endringen vil telefonen også få en smalere ramme rundt skjermen enn dagens versjon.

Nesten like spennende er ryktene som tilsier at Apple har klart å integrere trykkfølsomheten dypere inn i selve LCD-skjermen, noe som gjør at de slipper et eget lag mellom glassplaten og LCD-skjermen med trykkfølsomhetsteknologien. Ifølge Ars Technica kalles teknologien «in-cell touch sensing», og får den følgen at skjermen blir tynnere og bildet enda skarpere.

Batteri

Tynnere skjerm, og en anelse større fysisk telefon, åpner for at Apple kan få plass til et fysisk større batteri, og dermed bedre batterikapasitet.

Det er derimot likevel grunn til å tro at iPhone 5 ikke vil få vesentlig bedre batterikapasitet, både på grunn av større skjerm og ikke minst teknologien i neste punkt.

4G LTE

Introduksjonen av 4G/LTE på iPad har mildt sagt vært en kontroversiell greie i store deler av verden. For mens 4G var et av produktets største salgsargumenter, fungerer teknologien som brukes i nye iPad bare i amerikanske 4G-nettverk.

Slik blir det bråk av, og etter omfattende kritikk fra mange land – inkludert Norge – måtte Apple legge om markedsføringen sin av produktet.

Les også: Kommentar: – Teknobabbel i mobilbransjen

Med iPhone 5 tyder igjen alt på at Apple kommer til å satse på 4G, ikke minst fordi 4G i USA har blitt alfa-og-omega i markedsføringssammenheng, og alle de store produsentene og nettleverandørene skryter av hva de har å tilby.

4G har derimot noen utfordringer, deriblant at det suger godt med batteri. En økt batterikapasitet vil dermed være med på å trekke ned ulempene av 4G-batterisluket.

Men det er ikke nødvendigvis slik at 4G på iPhone vil bli en kopi av 4G på iPad. Korea Times skal nemlig ha det til at at iPhone 5 trolig vil støtte flere 4G-frekvenser enn det iPad har gjort, og at det foregår forhandlinger om felleslansering i landet.

Her i Norge har Telenor i lang tid sagt at de skal lansere 4G «i løpet av andre halvår» i år, en periode vi allerede er inne i. Telenor nekter overfor Side3 å kommentere når en lansering av nettet finner sted, men det vil ikke være direkte dårlig timing for Telenor å lansere 4G-nettet sitt samtidig som iPhone 5 med 4G dukker opp på markedet...

Strømutfordringen trenger heller ikke å bli så stor som mange har fryktet. Kanskje den mest kjente produsenten av chipset til mobiltelefoner, Qualcomm, har nemlig sagt at de har startet leveringen av brikker med integrert 4G-støtte – slik at dette ikke trenger å være en tilleggsfunksjon. Disse skal dra langt mindre strøm enn tidligere utgaver.

Prosessor

iPhone 4S fikk en ny prosessor, og i utgangspunktet ser det ut til at flertallet av ryktene mener at iPhone 5 vil få den samme prosessoren – og at en igjen i fremtiden vil få en S-oppgradering med ny prosessor.

Noen rykter skal likevel ha det til at en allerede i denne generasjonen får den lenge ryktede firekjernersprosessoren A6. Dette ville i så fall gjøre en midtlivsoppgradering mindre spennende, og det vil også presse opp batteriforbruket. Vi tror derfor at Apple vil klare seg med den samme prosessoren som sitter i telefonen du kan kjøpe i dag.

En mellomløsning er at iPhone 5 får den samme prosessoren som sitter i nye iPad, men forskjellen på denne og den som sitter i iPhone 4S er primært et grafikkomponent som er tilpasset den ekstreme oppløsningen på iPad. Dette trenger rett og slett ikke iPhone, og blir dermed mest trolig bare et batterisluk.

Kamera

Det er så langt ikke noe som tyder på at Apple oppgraderer kameraet på iPhone. Dagens utgave er blant de beste på markedet, og eventuelle forbedringer vil trolig bli på programvaresiden.

Ny kabel

En av de mest kontroversielle endringene som vi regner med – eller nærmest har fått bekreftet – at vil komme, er at Apple bytter ut den etter hvert så kjente datakabelen, som også brukes i svært, svært mye tilleggsutstyr.

Detaljene rundt den nye kabelen er noe varierende, men vi vet den blir betydelig smalere enn dagens kabel. Mye tyder også på at den vil ha USB3-støtte – noe som betyr teoretisk langt raskere filoverføring.

Bytte av kabel i seg selv er ikke så kontroversielt i seg selv, men utfordringen til Apple er at det er veldig mange produsenter som har laget svært mye iPhone/iPod-kompatibelt utstyr. Flere produsenter Side3 har snakket med er svært bekymret for det som er i ferd med å skje, og lurer veldig på hvordan Apple skal løse utfordringen.

Ryktene skal ha det til at en overgang vil leveres med som standard på den nye telefonen, slik at mye ekstrautstyr kan fortsette å fungere. Endringen av plasseringen av hodetelefonpluggen til nedsiden skal være et nøkkelelement for å få en slik adapter til å fungere.

Mye utstyr er likevel helt spesialtilpasset for iPhone, blant annet enkelte biler med spesialholdere. Disse vil få store problemer ved overgangen.

En positiv bieffekt av mindre kabel, er at Apple får mer plass til høyttaler og mikrofon på undersiden av telefonen. Det er derfor håp om at lydkvaliteten blir noe bedre.

Nytt SIM-kort

Med iPhone 4 så introduserte Apple for første gang micro-SIM, og denne gangen ligger alt klart for at iPhone 5 vil benytte seg av den helt nye standarden «nano-SIM», som nylig har blitt godkjent som ny standard - og som Apple har vært den store pådriveren for.

Noen praktisk betydning har de ikke. SIM-kortet gjør den samme jobben, men tar bare fysisk mindre plass – og du må derfor ha et nytt SIM-kort med den nye telefonen.

Fasiten for det hele får vi på kvelden 12. september.

Les også: Android knuser iPhone

annonse