Til hovedinnhold

Apple knuste Samsung i retten

Samsung må betale Apple 1,05 milliarder dollar i erstatning og risikerer salgsforbud.

Samsung har kopiert Apple i fem av seks tilfeller, og må betale 1,05 milliarder dollar - mer enn 6 milliarder kroner - i erstatning. Det har en domstol i San Jose i California bestemt.

Samsung vant ikke frem

Juryen har undersøkt 700 påståtte patentbrudd, og etter bare tre dager med rådslagning kom de frem til at Samsung har krenket en rekke av Apples patenter. Blant patentene er blant annet patenter for hvordan brukeren zoomer inn på bilder ved å bruke to fingre ("pinch-to-zoom") og "sprett tilbake-effekten" når brukeren ruller helt ned til bunnen av en liste.

Juryen ga Apple medhold i at Samsung har kopiert Apple med mobiltelefonene Samsung Galaxy S i9000 og Galaxy S II, mens nettbrettet Galaxy Tab ikke er kopier.

Da Apple saksøkte Samsung for å ha krenket en rekke av selskapets patenter, gikk Samsung til motsøksmål og anklaget Apple for å ha kopiert deres patenter på trådløs kommunikasjonsteknologi. Dette søksmålet ble avvist av juryen, og Samsung fikk ikke medhold i noen av sine påstander om at Apple skulle ha kopiert dem.

Ingen av Apples patenter ble kjent ugyldige.

Apple forlangte en erstatning på 2,75 milliarder dollar, men retten var ikke enig i at alle Samsung-produktene krenket Apples patenter. Dermed ble de tilkjent litt under halvparten.

Risikerer salgsforbud

Nå risikerer Samsung salgsforbud for flere av sine produkter. Dette vil bli behandlet i en foreløpig høring på et senere tidspunkt.

Dommen vil gi Apple ny ammunisjon i patentkrigen som pågår mellom mobilprodusenter over hele verden, og det er også store muligheter for at Apple nå vil gå til søksmål mot andre produsenter av Android-baserte smartmobiler.

- Fjellet av bevis som er blitt presentert i løpet av rettsaken viser at Samsungs kopiering gikk mye lengre enn selv det vi visste. Søksmålene mellom Apple og Samsung handlet om mye mer enn patenter og penger. De handlet om verdier. Hos Apple verdsetter vi originalitet og innovasjon, og gjør alt vi kan for å lage de beste produktene på jorden. Vi lager disse produktene for å glede våre kunder, ikke for at våre konkurrenter helt tydelig skal kopiere dem, sier Apple.

Samsung er opprørt over dommen.

- Dagens kjennelse bør ikke ses på som en seier for Apple, men som et tap for den amerikanske forbrukeren. Det vil føre til dårligere valgmuligheter, mindre innovasjon og potensielt høyere priser. Det er synd at patentlover kan manipuleres slik at det gir ett selskap monopol på rektangler med runde hjørner, eller teknologi som forbedres hver dag av Samsung og andre selskaper, sier Samsung i en uttalelse.

Samsung kommer til å anke dommen.

Les også: Slik unngår Microsoft å bli saksøkt av Apple

(Kilder: New York Times, E24 og Cnet)

annonse