Til hovedinnhold

Windows 10 får en real overhaling til sommeren

«Anniversary Update» vil gi deg ny funksjonalitet.

Microsoft

Blant nyhetene på Microsofts årlige utviklerkonferanse Build, som altså pågår i disse dager, finner vi at operativsystemet Windows 10 snart kommer i ny og forbedret drakt. Windows 10 Anniversary Update er navnet oppdateringen har fått, og den skal etter planen slippes til sommeren.

Om det blir nøyaktig på dagen ett år etter Windows 10 først ble sluppet gjenstår å se.

Uansett vet vi nå at den nye årsdagsutgaven av Windows 10 kommer til å by på en rekke nyheter som forhåpentligvis gjør operativsystemet enda bedre. Enn så lenge høres det i det minste ut som Windows 10-brukerne – hittil er det rundt 270 millioner av dem – har noe å se fram til.

Bedre for spillere

Hvis du liker dataspill – og i hvert fall hvis du har en Xbox One – vil årsdagsutgaven være verdt å vente på. Windowsoppdateringen vil nemlig også komme til spillkonsollen, og vil blant annet by på bedre kompatibilitet for spillstrømming mellom en Windows 10-PC og Xbox One.

Det oppdaterte operativsystemet vil også sørge for at en rekke Windows 10-programmer – alle såkalte Windows 10 Universal Applications skal uten problemer kunne kjøres på Xbox One også.

Men også de som hovedsaklig spiller på PC-en har noe å se fram til. Windows 10 Anniversary Update skal nemlig etter sigende tillate spillere å slå av V-Sync. I tillegg skal den sørge for bedre støtte for oppsett med flere grafikkort.

Linux kommer

Microsoft og Linux-miljøet er ikke akkurat kjent for å være perlevenner, men i den kommende Windows-oppdateringen blir Linux på sett og vis tatt inn i varmen.

Microsoft

Nå skal det nemlig bli mulig å kjøre i gang Linux' standardskall (shell) Bash og tilhørende brukermiljø, noe som vil blant annet vil kunne være til stor hjelp for utviklere. Det skal naturligvis nevnes at Bash også i dag kan brukes i Windows, men da krever dette tredjeparts programvare. Nå blir det helt integrert.

Les mer om dette på vår søsterside Digi.no.

Edge får innebygd annonseblokkering

Microsoft melder også om at den ikke så veldig utbredte nettleseren Edge, som jo følger med Windows 10, vil få en eller annen form for annonseblokkering innebygd. Altså vil du muligens slippe å installere tredjepartsapplikasjoner dersom du av en eller annen grunn ønsker å unngå nettreklame.

Med dette følger Microsoft trenden der forskjellige aktører gjør det enklere å blokkere reklame – også Opera prøver for tiden ut en slik løsning.

Dette gir naturligvis flere grå hår i hodene på de som lever av annonsering.

Av andre nyheter i den kommende Windows 10-oppdateringen er det snakk om utvidelser av Windows Hello, altså biometrisk autentisering, som da skal fungere for pålogging av nettsider – i hvert fall med Edge-nettleseren.

Også stemmeassistenten Cortana skal få et løft, men dette vil ha mindre å si her på berget da denne ikke støtter norsk språk.

Passer du på personvernet?
GUIDE: Disse innstillingene skrur jeg raskt av i Windows 10 >>>

(Kilde: ExtremeTech)

annonse