Til hovedinnhold

Slik sniker du deg fremst i Microsofts lange oppdateringskø

Fortsatt ikke fått den store novemberoppdateringen til Windows 10? Snik, da vel...

Da Microsoft lanserte Windows 10 i sommer kunne de fortelle at Windows ikke lenger skulle sees på som et operativsystem, men en tjeneste. En tjeneste som kontinuerlig ville bli oppdatert og pusset på, uten maset om nye versjoner slikt som vi er vant med.

Noen får først, andre lenge etter

Det å lansere Windows som en tjeneste som stadig får nye oppdateringer høres jo ut som en god idé. Og det kan det også være, men et aldri så lite problem oppstår når over 100 millioner Windows-brukere skal hente nye funksjoner fra Microsofts oppdateringstjeneste, Windows Update:

Alle kan ikke få først.

Noe som heller ikke er meningen, for som Microsoft selv har uttalt: oppdateringen rulles ut gjennom et køsystem hvor noen nødvendigvis står først og andre sist.

Greit nok for de fleste, men for oss med dårlig tålmodighet er det ikke alltid moro å vente. Det merket vi godt da vi prøvde å laste ned den store Threshold 2-oppdateringen i november.

Selv om Windows Update ikke melder om nye oppdateringer kan du sitte på en gammel Windows-versjon.

Med stor interesse av å holde operativsystemet oppdatert og ønske om å sjekke alle de nye funksjonene så fort som mulig, er det kjedelig å bli plassert i en køordning hvor du på måfå plasseres som nummer én eller nummer 100 millioner. Da kan jo den «nye» oppdateringen faktisk rekke å bli gammel før du får den i hende. Det skjedde nemlig oss. Nå, to måneder etter at utrullingen av «Treshold 2» startet, sitter vi fortsatt i Microsofts kø og venter på oppdateringen.

For oppdateringen kom jo aldri, og ikke hjalp det å trykke i stykker «Søk etter oppdateringer»-knappen i Windows Update heller.

Lei av å vente

Tålmodig ventet jeg i over to måneder på den nye Windows-versjonen, men til slutt ble ventetiden for drøy. Jeg fant meg ikke lenger i å sitte i samme kø som de uten viten om hva en oppdatering engang er for noe, så jeg bestemte meg for å ta en frekkis; nemlig snike i køen. Og, kan jeg, kan du.

Kanskje litt ...snikete? Jo, men det er faktisk helt greit – det er jo Microsoft som selv har laget løsningen vi skal bruke for å albue oss frem. Og, best av alt, det tar bare et lite minutt og en liten nedlasting å «lure» Microsofts køsystem.

Sjekk om du har nyeste Windows

Her kan du finne ut hvilken Windows-versjon du allerede har. Om tallet i den røde boksen er lavere enn 1511, som her, har du en oppdatering til gode fra Microsoft.

Det er ikke sikkert at du faktisk har noe å vente på. Kanskje er du blant dem som har fått oppdateringen allerede?

Du finner ut det ved å trykke ned Windows-tasten og «R»-tasten, og deretter skrive inn «winver» i feltet som dukker opp før du trykker enter.

Nå kan du lese av hvilken Windows-versjon du har, og om versjonsnummeret ditt er lavere enn «1511» har du en oppdatering til gode fra Microsoft.

Slik sniker du i køen

Om du er en av de som ennå ikke har fått Microsofts novemberoppdatering går du frem på denne måten for å få siste Windows-versjon på røde rappen:

  • 1. Ta turen over til Microsofts nettsted her og last ned deres lille «Media Creation Tool». NB: Du bør gjøre nedlastingen fra Windows 10-maskinen du ønsker å oppgradere – da finner nemlig Microsoft rett nedlastingsfil for deg automatisk.
    Media Creation-verktøyet gjør akkurat samme jobben som Windows Update ville gjort om du var så tålmodig å vente. Den store forskjellen er at du med denne mer manuelle løsningen må vente på nedlastingen av oppdateringen heller enn at Windows Update laster den ned i bakgrunnen før du spørres om du vil installere.
  • 2. Kjør Media Creation Tool (med administratorrettigheter) og velg «Oppgrader» i det første vinduet som kommer opp. Så klikker du deg gjennom veiviseren til du kommer til skjermen hvor Microsoft forteller deg at Windows er «Klar til installering».
    Se godt etter at installasjonsveiviseren bekrefter at de personlige filene dine blir beholdt og trykk «Installer». Regn med at Windows bruker litt tid på å laste ned installasjonsfilene og forberede oppgraderingen i bakgrunnen før selve installasjonen begynner.
  • 3. Etter at selve installasjonen har startet vil Windows starte om igjen flere ganger og du kan oppleve at skjermen din blir sort i flere minutter av gangen ettersom også skjermdriveren oppdateres. Bare la maskinen jobbe i fred til skjermbildet kommer tilbake.
    Når du ser velkomstskjermen igjen har du den ferskeste Windows-versjonen som er å oppdrive.

Inneholder flere forbedringer

Den første store Windows 10-oppdateringen inneholder blant annet ytelsesforbedringer. Microsoft hevder selv at oppdaterte Windows 10-maskiner skal oppleves som omtrent 30 prosent raskere enn tilsvarende maskiner som kjører Windows 7. Det visuelle har også fått en justering, hvorav det mest iøynefallende er at tittellinjene, som til nå har vært helt hvite, har fått mulighet til å inneha samme farge som oppgavelinjen og startmenyen.

Nettleseren Edge – som ikke kan lastes ned som et frittstående program – har også fått en stor overhaling. E-post-, kalender-, bilder-, Groove-, og OneNote-appene inneholder også flere nyheter og feilfikser.

Hadde du allerede fått den nyeste oppdateringen, eller tenker du å snike? Fortell gjerne i diskusjonstråden nedenfor.

Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene:
Snik deg ut av Microsofts grep »

annonse