SniktittWindows 10

Vi har prøvd Windows 10 – se hva vi synes

De første får oppdateringen allerede nå.

Dette er nytt i Windows 10

I dag er dagen. Windows 10 er ute, og for deg som har Windows 7 eller 8.1 fra før, blir oppgraderingen gratis. Det er ikke sikkert du får oppgraderingen helt med det samme, men hvis du har en Windows-logo nede i skjermhjørnet ved klokken, og har gjort alle forberedelsene er oppgraderingen på vei.

Ikke fått oppgraderingen? Slik laster du ned Windows 10 på egen hånd »

Men hva får du? Windows 8 har vært til dels utskjelt, og mange tviholder på Windows 7 på grunn av den velkjente Start-menyen og mindre fokus på berøringsskjermer.

I denne sniktitten ser vi nærmere på hvordan Windows 10 fungerer på tradisjonelle PC-er uten pekeskjerm.

Les mer om Windows 10 i disse sakene:

Startmenyen er tilbake

For ordinære PC-er fremstår Windows 10 som en mellomting mellom de to foregående operativsystemene. Microsoft ser ut til å ha forsøkt å balansere fokuset på berøringsvennlige flater og på de «gode gamle» delene av Windows som først og fremst er rettet mot bruk med muspeker. Noe er og blir nytt, men der Windows 8 og til dels 8.1 var en slags spagatøvelse mellom mus og pekeskjerm, virker Windows 10 å favne begge leire på en langt bedre måte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Du kan selv velge hvordan Start-menyen skal se ut. Det finnes innstillinger for å velge eller velge bort automatisk grupperte apper, så som sist brukte. Hvis du vil kan du også få Start-menyen i fullskjerm, omtrent slik den fungerte på Windows 8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Windows 10 har gått bort fra apper som på død og liv skal dekke hele skjermen. Nå er det vinduer som gjelder igjen - men innholdet i vinduene tilpasser seg skjermstørrelsen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed får du tilbake Start-menyen nå. Og det altoverskyggende Modern UI-grensesnittet som dekket hele skjermen med en slags telefoninspirert startmeny er henvist til en egen avdeling i nevnte startmeny. Du kan selv tilpasse hvor stor avdelingen skal være, og menyen kan også ta opp store deler av skjermen hvis du øker størrelsen på den. Hvis du vil kan du også fjerne alle spor av de levende flisene, og stå tilbake med en ren startmeny med oversikt over appene som er installert på maskinen.

For mange er kanskje dette den viktigste endringen, etter at Windows 8-utgavene strengt tatt ikke var like godt egnet for tradisjonell maskinvare som for nettbrett og liknende – der det til gjengjeld har fungert godt.

Men Windows 10 er mye mer enn bare en startmeny.

Dobbelt opp med nettlesere

Internet Explorer er på vei ut av Windows, men den skynder seg sakte. Det finnes mengder av nettsider og programvare som krever den aldrende nettleseren for å virke. Derfor lurer den i bakgrunnen også i Windows 10, i tilfelle du skulle ha ett eller annet ti år gammelt webgrensesnitt å forsere.

For de av oss som ikke har det er det den nye Edge-nettleseren som gjelder. I hvert fall om det skal stå Microsoft på vaskelappen.

Den nye nettleseren, Edge, er rask og fungerer stort sett bra. Internet Explorer lurer imidlertid fortsatt i kulissene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nye nettleseren ble først kjent under kodenavnet Spartan, før det endelige navnet ble offentliggjort. Den var heller ikke med i de tidligste prøveutgavene av Windows 10. Det er den nå, og mesteparten av denne artikkelen er skrevet inn i publiseringssystemet vårt med denne nettleseren.

For det meste har det gått helt greit, selv om noen deler av redigeringsverktøyet ikke har samarbeidet like godt med Edge. Vi har også sett noen få tilfeller av at nettleseren tegner opp nettsider feil. Akkurat hvor skylden for dette ligger er vanskelig å si foreløpig.

I denne omgangen har vi ikke målt opptegningsytelse eller sammenliknet ulike nettlesere direkte, men responsiviteten i nettleseren virker svært god. Enten det er snakk om søkeforslag, innlasting av sider, bytting mellom faner eller endring av størrelsen på nettleservinduet går alt så raskt og smidig at maskinen aldri virker å anstrenge seg. Mange samtidige faner ser ikke ut til å påvirke hastigheten nevneverdig.

Enkelte vil muligens reagere på at adresselinjen for nye nettleserfaner er plassert midt på skjermen. Det er fortsatt en og annen tilpasning i Windows som virker å være mer rettet mot brett og mobil enn mot tradisjonelle PC-er, og dette er en av dem.

Skulle du ikke klare å leve med den virker det faktisk vel så bra å klikke der adressefeltet ellers ville vært. Da dukker det nemlig automagisk opp under musepekeren, og du kan gå i gang med å skrive. Eller du kan bruke favorittnettleseren du har allerede i dag.

I siste utgave av nettleserguiden finner du ut hvilken som gjorde det best da vi testet nettlesere i juni (Ekstra) »

Cortana er sjenert

Cortana har fått skryt andre steder, men i Norge vil hun ikke. Hverken språk eller regionsinnstillinger er støttet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der Microsofts Bing må se seg slått av Google på rene søkeresultater, har programvaregiganten i det siste slått seg opp på morsomme og smarte tjenester rundt sine egne skyprodukter. I det mindre nyttige hjørnet finner man løsninger som skal gjette alderen basert på et opplastet bilde. Men i Windows er det nytte som gjelder, og her møter du Cortana.

Cortana er taleassistenten som omtrent rett ut av intet har fått en del skryt i tester, selv om den altså kommer etter både Siri, Google Nå og Amazon Echo, for å nevne noen. Her kan Microsoft ha fått seg en rask og god start på veien inn i markedet for taleassistenter. Men hvor godt virker den i den endelige versjonen av Windows 10?

Det enkle svaret er at den i praksis ikke virker for oss nordboere. Språkstøtten er ikke på plass ennå. Det er i grunnen forståelig for et såpass ferskt produkt - Cortana er fortsatt ikke ute i endelig utgave for noen av de støttede språkene. Men der de andre taleassistentene lar deg jukse deg forbi ved å velge engelsk som hovedspråk er ikke Cortana like samarbeidsvillig. Her må du nemlig ha valgt en støttet region i tillegg til språk, og regionsvalgene i Windows påvirker mye og mangt, for eksempel datoformatering og valutategn i ymse applikasjoner.

I forrige prøvekjøring av Windows 10 ga Cortana oss et litt blandet inntrykk. Det kan du lese mer om i denne sniktitten »

Ettersom Cortana ikke er så fryktelig aktuelt for deg og meg før assistenten også støtter norsk, eller i det minste kan brukes i vår region, går vi raskt videre til neste funksjon på listen i denne omgang.

Flere samtidige skrivebord

Så godt som alle operativsystemer har ett eller flere punkt der inspirasjonen fra konkurrerende produkter er tydelig, og dette er et slikt. Har du jobbet med Linux eller OS X på maskinen din de siste årene kjenner du kanskje godt til muligheten for å jobbe med flere samtidige skrivebord.

Den har nå blitt med i Windows 10, og med den har du langt mer plass å fordele appene du kjører utover - både på skjermen, og på oppgavelinjen.

En egen Task View-knapp har blitt lagt til applikasjonsvisningen som før bare var tilgjengelig med tastekombinasjonen Tab + Windows-tast.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den nye Task View-knappen fungerer som en snarvei til det som før var Tab + Windows-tast. I tillegg viser den deg hvor mange åpne skrivebord du har. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her får du også opp oversikten over hvor mange aktive skrivebord du har, og appene som kjører på dem. Du kan velge å gå direkte til ett av skrivebordene, eller du kan gå dit ved å aktivere en app som kjører på det. Hvis du synes grafiske løsninger er for pingler kan du dessuten enkelt bruke tastekombinasjonen Windows-tast og høyre- eller venstrepil for å veksle. Tastatursnarveier fortsetter å være en viktig del av Microsofts programvare.

Det er dessuten mulig å velge om den mye brukte Alt + Tab-kombinasjonen skal kunne veksle deg fra skrivebord til skrivebord eller ikke. I utgangspunktet veksler den kun mellom programmene som kjører på skrivebordet du allerede bruker.

Du får ikke velge bort oppdateringer

Du får gjøre noen oppdateringsvalg selv, men de viktige oppdateringene lar seg ikke hoppe over med Windows 10. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En endring som har skapt ganske mye ståhei, er nyheten om at Windows 10 ikke lar deg velge selv når oppdateringene skal komme. Overskriftene rundt dette ser ut til å ha vært noe overdrevne. For det første kan du selv velge tidspunktene som passer best for installering. Hvis du ikke velger selv, vil Windows 10 forsøke å velge et tidspunkt du ikke bruker PC-en. Utgangspunktet virker å være 03.30 om natten.

Du kan også velge et noe lavere sikkerhetsnivå ved å be maskinen si fra når oppdateringen er nedlastet. Da kan du selv sette et foretrukket tidspunkt for omstart. Det eneste du ikke får lov til er å avvise oppdateringen helt.

Men det er to unntak her også. Hvis Windows 10 er på en mobiltilkobling laster den ikke ned oppdateringer i det hele tatt, ettersom det kan koste dyrt på mobilabonnementet. Kjører du Windows 10 Enterprise kan operativsystemet dessuten forholde seg til bedriftsregler for når oppdateringer ikke skal kjøre, slik at du slipper å starte om PC-en i arbeidstiden.