Til hovedinnhold
SniktittWindows 10

Vi har prøvd Windows 10 – se hva vi synes

De første får oppdateringen allerede nå.

Dette er nytt i Windows 10

I dag er dagen. Windows 10 er ute, og for deg som har Windows 7 eller 8.1 fra før, blir oppgraderingen gratis. Det er ikke sikkert du får oppgraderingen helt med det samme, men hvis du har en Windows-logo nede i skjermhjørnet ved klokken, og har gjort alle forberedelsene er oppgraderingen på vei.

Ikke fått oppgraderingen? Slik laster du ned Windows 10 på egen hånd »

Men hva får du? Windows 8 har vært til dels utskjelt, og mange tviholder på Windows 7 på grunn av den velkjente Start-menyen og mindre fokus på berøringsskjermer.

I denne sniktitten ser vi nærmere på hvordan Windows 10 fungerer på tradisjonelle PC-er uten pekeskjerm.

Les mer om Windows 10 i disse sakene:

Startmenyen er tilbake

For ordinære PC-er fremstår Windows 10 som en mellomting mellom de to foregående operativsystemene. Microsoft ser ut til å ha forsøkt å balansere fokuset på berøringsvennlige flater og på de «gode gamle» delene av Windows som først og fremst er rettet mot bruk med muspeker. Noe er og blir nytt, men der Windows 8 og til dels 8.1 var en slags spagatøvelse mellom mus og pekeskjerm, virker Windows 10 å favne begge leire på en langt bedre måte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Du kan selv velge hvordan Start-menyen skal se ut. Det finnes innstillinger for å velge eller velge bort automatisk grupperte apper, så som sist brukte. Hvis du vil kan du også få Start-menyen i fullskjerm, omtrent slik den fungerte på Windows 8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Windows 10 har gått bort fra apper som på død og liv skal dekke hele skjermen. Nå er det vinduer som gjelder igjen - men innholdet i vinduene tilpasser seg skjermstørrelsen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed får du tilbake Start-menyen nå. Og det altoverskyggende Modern UI-grensesnittet som dekket hele skjermen med en slags telefoninspirert startmeny er henvist til en egen avdeling i nevnte startmeny. Du kan selv tilpasse hvor stor avdelingen skal være, og menyen kan også ta opp store deler av skjermen hvis du øker størrelsen på den. Hvis du vil kan du også fjerne alle spor av de levende flisene, og stå tilbake med en ren startmeny med oversikt over appene som er installert på maskinen.

For mange er kanskje dette den viktigste endringen, etter at Windows 8-utgavene strengt tatt ikke var like godt egnet for tradisjonell maskinvare som for nettbrett og liknende – der det til gjengjeld har fungert godt.

Men Windows 10 er mye mer enn bare en startmeny.

Dobbelt opp med nettlesere

Internet Explorer er på vei ut av Windows, men den skynder seg sakte. Det finnes mengder av nettsider og programvare som krever den aldrende nettleseren for å virke. Derfor lurer den i bakgrunnen også i Windows 10, i tilfelle du skulle ha ett eller annet ti år gammelt webgrensesnitt å forsere.

For de av oss som ikke har det er det den nye Edge-nettleseren som gjelder. I hvert fall om det skal stå Microsoft på vaskelappen.

Den nye nettleseren, Edge, er rask og fungerer stort sett bra. Internet Explorer lurer imidlertid fortsatt i kulissene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nye nettleseren ble først kjent under kodenavnet Spartan, før det endelige navnet ble offentliggjort. Den var heller ikke med i de tidligste prøveutgavene av Windows 10. Det er den nå, og mesteparten av denne artikkelen er skrevet inn i publiseringssystemet vårt med denne nettleseren.

For det meste har det gått helt greit, selv om noen deler av redigeringsverktøyet ikke har samarbeidet like godt med Edge. Vi har også sett noen få tilfeller av at nettleseren tegner opp nettsider feil. Akkurat hvor skylden for dette ligger er vanskelig å si foreløpig.

I denne omgangen har vi ikke målt opptegningsytelse eller sammenliknet ulike nettlesere direkte, men responsiviteten i nettleseren virker svært god. Enten det er snakk om søkeforslag, innlasting av sider, bytting mellom faner eller endring av størrelsen på nettleservinduet går alt så raskt og smidig at maskinen aldri virker å anstrenge seg. Mange samtidige faner ser ikke ut til å påvirke hastigheten nevneverdig.

Enkelte vil muligens reagere på at adresselinjen for nye nettleserfaner er plassert midt på skjermen. Det er fortsatt en og annen tilpasning i Windows som virker å være mer rettet mot brett og mobil enn mot tradisjonelle PC-er, og dette er en av dem.

Skulle du ikke klare å leve med den virker det faktisk vel så bra å klikke der adressefeltet ellers ville vært. Da dukker det nemlig automagisk opp under musepekeren, og du kan gå i gang med å skrive. Eller du kan bruke favorittnettleseren du har allerede i dag.

I siste utgave av nettleserguiden finner du ut hvilken som gjorde det best da vi testet nettlesere i juni (Ekstra) »

Cortana er sjenert

Cortana har fått skryt andre steder, men i Norge vil hun ikke. Hverken språk eller regionsinnstillinger er støttet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der Microsofts Bing må se seg slått av Google på rene søkeresultater, har programvaregiganten i det siste slått seg opp på morsomme og smarte tjenester rundt sine egne skyprodukter. I det mindre nyttige hjørnet finner man løsninger som skal gjette alderen basert på et opplastet bilde. Men i Windows er det nytte som gjelder, og her møter du Cortana.

Cortana er taleassistenten som omtrent rett ut av intet har fått en del skryt i tester, selv om den altså kommer etter både Siri, Google Nå og Amazon Echo, for å nevne noen. Her kan Microsoft ha fått seg en rask og god start på veien inn i markedet for taleassistenter. Men hvor godt virker den i den endelige versjonen av Windows 10?

Det enkle svaret er at den i praksis ikke virker for oss nordboere. Språkstøtten er ikke på plass ennå. Det er i grunnen forståelig for et såpass ferskt produkt - Cortana er fortsatt ikke ute i endelig utgave for noen av de støttede språkene. Men der de andre taleassistentene lar deg jukse deg forbi ved å velge engelsk som hovedspråk er ikke Cortana like samarbeidsvillig. Her må du nemlig ha valgt en støttet region i tillegg til språk, og regionsvalgene i Windows påvirker mye og mangt, for eksempel datoformatering og valutategn i ymse applikasjoner.

I forrige prøvekjøring av Windows 10 ga Cortana oss et litt blandet inntrykk. Det kan du lese mer om i denne sniktitten »

Ettersom Cortana ikke er så fryktelig aktuelt for deg og meg før assistenten også støtter norsk, eller i det minste kan brukes i vår region, går vi raskt videre til neste funksjon på listen i denne omgang.

Flere samtidige skrivebord

Så godt som alle operativsystemer har ett eller flere punkt der inspirasjonen fra konkurrerende produkter er tydelig, og dette er et slikt. Har du jobbet med Linux eller OS X på maskinen din de siste årene kjenner du kanskje godt til muligheten for å jobbe med flere samtidige skrivebord.

Den har nå blitt med i Windows 10, og med den har du langt mer plass å fordele appene du kjører utover - både på skjermen, og på oppgavelinjen.

En egen Task View-knapp har blitt lagt til applikasjonsvisningen som før bare var tilgjengelig med tastekombinasjonen Tab + Windows-tast.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den nye Task View-knappen fungerer som en snarvei til det som før var Tab + Windows-tast. I tillegg viser den deg hvor mange åpne skrivebord du har. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her får du også opp oversikten over hvor mange aktive skrivebord du har, og appene som kjører på dem. Du kan velge å gå direkte til ett av skrivebordene, eller du kan gå dit ved å aktivere en app som kjører på det. Hvis du synes grafiske løsninger er for pingler kan du dessuten enkelt bruke tastekombinasjonen Windows-tast og høyre- eller venstrepil for å veksle. Tastatursnarveier fortsetter å være en viktig del av Microsofts programvare.

Det er dessuten mulig å velge om den mye brukte Alt + Tab-kombinasjonen skal kunne veksle deg fra skrivebord til skrivebord eller ikke. I utgangspunktet veksler den kun mellom programmene som kjører på skrivebordet du allerede bruker.

Du får ikke velge bort oppdateringer

Du får gjøre noen oppdateringsvalg selv, men de viktige oppdateringene lar seg ikke hoppe over med Windows 10. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En endring som har skapt ganske mye ståhei, er nyheten om at Windows 10 ikke lar deg velge selv når oppdateringene skal komme. Overskriftene rundt dette ser ut til å ha vært noe overdrevne. For det første kan du selv velge tidspunktene som passer best for installering. Hvis du ikke velger selv, vil Windows 10 forsøke å velge et tidspunkt du ikke bruker PC-en. Utgangspunktet virker å være 03.30 om natten.

Du kan også velge et noe lavere sikkerhetsnivå ved å be maskinen si fra når oppdateringen er nedlastet. Da kan du selv sette et foretrukket tidspunkt for omstart. Det eneste du ikke får lov til er å avvise oppdateringen helt.

Men det er to unntak her også. Hvis Windows 10 er på en mobiltilkobling laster den ikke ned oppdateringer i det hele tatt, ettersom det kan koste dyrt på mobilabonnementet. Kjører du Windows 10 Enterprise kan operativsystemet dessuten forholde seg til bedriftsregler for når oppdateringer ikke skal kjøre, slik at du slipper å starte om PC-en i arbeidstiden.

Flere smarte nye funksjoner

Der appene for Windows 8 for en stor del ønsket å bruke hele skjermen, eller til nød dele den i to, oppfører vinduene i Windows 10 seg slik vi er vant til fra tidligere versjoner av operativsystemet. Eller, hold an et øyeblikk, for det er ikke helt slik.

Du kan trekke rundt på dem, og ha dem over og under hverandre, men noe skjer når du endrer størrelse på dem. Lik en nettside med såkalt responsiv design, vil innholdet endre seg og flyte rundt avhengig av hvor mye boltreplass det har. Minsker du størrelsen på et vindu til det omtrent tilsvarer en mobilskjerm på PC-en din, vil også innholdet få stadig mer til felles med det du ser på nettopp mobilen din.

Dette er egenskaper som hører innunder det som kalles Universal Apps, altså apper som skal kunne kjøre på Windows uavhengig av maskinvaren under. En viktig del av dette er å tilpasse seg skjermstørrelsen på riktig måte.

Har du en maskin som er midt mellom bærbar PC og nettbrett kan du også sette den i nettbrettmodus. Da vil applikasjoner og menyer oppføre seg langt mer likt det du kjenner fra Windows 8-versjonene, med startskjerm og fullskjermvisning av apper.

Windows sier hei, men kanskje ikke til deg

Opplåsing ved hjelp av ansiktsgjenkjenning krever et spesielt 3D-kamera som svært på PC-er har. Windows 10 kan imidlertid bruke fingeravtrykksleserne som er på markedet i dag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hello er en funksjon som kanskje har blitt litt oversett i Windows 10. Det dreier seg om forenkling av påloggingen. I tillegg til passord kan du sette opp pålogging ved hjelp av fingeravtrykk eller bilde. Det er også mulig å sette opp pålogging ved å gjøre en gest med mus eller finger på ett av bildene du måtte ha liggende fra før - ikke så ulikt mønsterlåsen på mobiltelefoner.

Ikke alle PC-er har fingerlesere, og foreløpig er det nesten ingen på markedet som har det infrarøde kameraet som kreves for å aktivere ansiktslåsen.

For å få den aller enkleste, og muligens sikreste, påloggingen til Windows 10 må du altså kanskje handle en ny datamaskin.

Xbox her også?

De to viktigste spillkonsollene på markedet for øyeblikket heter PlayStation 4 og Xbox One. Den siste av dem er det Microsoft som står bak, så når Sony baker PlayStation-tjenester inn i alt fra DVD-spillere til TV-er er det kanskje ikke så overraskende å finne en egen Xbox-avdeling i Windows 10.

Microsoft forsøker å koble sammen Xbox- og Windows-universene. Enn så lenge virker Xbox-appen litt tom, om du ikke har en Xbox One å koble til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Undertegnede spilte en del på konsoll da det var Xbox 360 som gjaldt, og så fort vi logger inn med Microsoft-konto er også den gamle spillerprofilen på plass. Her kommer det oppdateringer fra de man har i vennelisten, og det er mulig å se fremgangen man har hatt i konsollspillene.

Å spille disse spillene forutsetter imidlertid nettopp en konsoll. Du kan overføre spillene over lokalnettet om du har en Xbox One, men da er det altså den som kjører selve spillet.

Innledningsvis virker det ikke som om Xbox-appen står så fryktelig godt på egne bein i Windows 10. I all hovedsak viser den frem bragder du har begått på helt annen maskinvare. I hvert fall i utgangspunktet. Og om du ønsker å laste ned nye spill blir du presentert for forholdsvis edruelige resultater i Microsoft-butikken. Det er for det meste snakk om mobile titler så som varianter av Cut The Rope og Asphalt-bilspillene.

Det er fryktelig lett å glemme at Windows har en av sine tradisjonelle styrker på dette området, og den minsker neppe med Windows 10, Xbox-appen og nye DirectX 12.

Det virker altså høyst sannsynlig at Xbox-appen vil komme til sin rett med tiden, selv om den ved første øyekast virker litt tom.

Telefonhjelper

Kobler du til en telefon til en PC med Windows 10 får du et nytt valg i den automatiske menyen som viser seg. Telefonassistenten skal gi deg grunnleggende hjelp til å bruke Windows 10 sammen med datamaskinen du bærer med deg i lommen. Det gjelder enten du har Windows-telefon eller holder deg hos konkurrentenes iOS eller Android.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den nye telefonassistenten i Windows 10 skal gjøre det enkelt å koble sammen enhetene. Den støtter både Windows-telefoner, Android-enheter og iOS-dingser. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Foreløpig er verktøyene ganske grunnleggende for Apples og Googles plattformer. Maskinen gjenkjenner telefonene og viser deg hvor mye plass de har tilgjengelig. Hjelperen kan bidra med å la deg sende Microsoft-apper som lenker i e-postmeldinger til telefonen din. Dernest spør den deg om å logge på Microsoft-tjenestene fra appen.

Kobler du til en Windows-telefon får du opp litt mer detaljert informasjon om telefonen, i tillegg til instruksjoner om hvordan du kan bruke Windows 10 til å styre den. Det hele fungerer ganske greit, og løsningen er lovende. Men vi savner kanskje litt mer funksjonalitet i denne appen.

Helt nytt varslingssenter

Det nye varslingssenteret gir deg nye meldinger såvel som rask tilgang på viktige innstillinger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nede til høyre på skjermen dukker det fra tid til annen opp en firkantet snakkeboble. Klikker du på den kommer varslingssenteret opp. Her dukker det også opp en svært positiv bivirkning av at Windows 10 er likt på tvers av enheter.

Varslingssenteret er stappfullt av nyttige snarveier som vi kjenner fra mobile dingser. Enkel tilgang på flymodus, stillemodus og lysstyrke i skjerm er supert å ha innen rekkevidde.

I tillegg finner du en kjekk knapp som begynner automatisk søk etter enheter som støtter trådløse display-løsninger. Det kan muligens bli en møteromsvinner.

I et varslingssenter får du naturligvis varslinger, og de presenteres på en god måte. En stund etter at du har lest meldingene blir de borte fra senteret. I vår begrensede tid med Windows 10 ble det aldri trangt om plassen. Skulle det bli det kan du likevel skjule meldinger manuelt.

En egen knapp lar deg be Windows om å ikke forstyrre. Da vil ikke varslingssenteret vise deg nye hendelser eller bruke lydvarslinger.

Ønsker du det kan du dessuten tilpasse hvilken knapper som skal vises.

Fotoappen har hodet i skyen

Fotovisning i Windows har tradisjonelt vært en arena for tredjeparts programvare. Den nye fotoappen som følger med Windows 10 kan endre dette. I hvert fall for enkel bruk. Den er nemlig koblet inn i skyen, og sanker automatisk til seg bildene du tar med mobile enheter som er koblet til.

Det du får er en stor sammenhengende visning av bildene dine. Du har to faner å velge i, lokalt lagret innhold og skyinnhold. Begge fanene viser deg en sammenhengende strøm av bilder som du kan scrolle i og få vist i fullskjerm om du vil.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den nye Bilder-appen i Windows 10 lager bildestrøm av bildene du har lokalt såvel som de som bor i skyen. I tillegg har den en rekke verktøy som lar deg redigere bildene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En fin tilleggsfunksjon er at den kan koble sammen duplikatbilder, og funksjonen er faktisk smart nok til å plukke med seg duplikater i ulikt format. Dermed vil minnekortet ditt med både RAW-filer og JPG-filer nå vise deg halvparten så mange bilder i visningen. Ønsker du likevel full kontroll kan du skru av denne funksjonen og få se RAW- og JPG-bildene side om side, som i filutforskeren.

Når du åpner bildene dine får du grunnleggende verktøy rett i appen, med beskjæring, styring av belysning og en rekke andre praktiske funksjoner.

En egen funksjon skal også la appen forbedre bildekvaliteten automatisk. Den fungerte ikke særlig godt på vår testmaskin. Men det kan hende vi ikke kan skylde på Microsoft for akkurat det. Hvorfor kommer vi tilbake til på neste side.

Vårt førsteinntrykk

Det er like greit å starte umiddelbart. Vi liker det vi ser i Windows 10 svært, svært godt. Det var synlig allerede fra første stund at operativsystemet hadde potensial. At resultatet har blitt så godt som det har blitt var likevel ikke gitt.

Det er to svært viktige faktorer involvert i dette utfallet. Hastighet og design.

Alt flytter seg som om det sto om livet i Windows 10. Knapt noe har merkbare forsinkelser. I tillegg bidrar animasjonene og designen til følelsen av fart. Åpner du en app fra Start-menyen, krymper menyen raskt sammen, i samme tempo og på samme måte som appen åpner seg et annet sted på skjermen. En del av dette er utelukkende kosmetisk, men det gir en følelse av flyt likevel.

Alt virker gjennomtenkt

Til tross for kontroverser rundt automatiske oppdateringer, og deling av WiFi-passord virker Windows 10 som en forholdsvis sikker vinner fra Microsoft. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er aldri gitt at Microsoft treffer klokkereint på design. Til det har vi sett for mange eksempler på det motsatte, med rotete menyer og viktige funksjoner godt gjemt.

Windows 10 treffer derimot det som nesten må kunne kalles en innertier. Hvorfor? Fordi alt henger sammen. Designfilosofien er lik over det hele, og det er enkelt og intuitivt å finne riktig innstilling eller riktig verktøy. Skulle du likevel ikke finne frem på første forsøk har Windows nå søkefunksjoner som fungerer godt dandert rundt i hele operativsystemet.

Det finnes fortsatt dobbelt opp av enkelte ting, men vi merker stadig mindre til de gamle elementene. I motsetning til i Windows 8 er vi for eksempel ikke lenger nødt til å hente frem kontrollpanelet støtt og stadig. Det ligger her fortsatt, men behovet er kraftig dempet av en fullverdig innstillingsmeny i ny design.

Windows 8-variantene føltes mest som om de var utviklet av noen som ikke klarte å bestemme seg for hva slags type dings de utviklet for. Windows 10 gir motsatt følelse, i hvert fall på tradisjonell PC.

Alt virker gjennomtenkt. Løsningene som skal sørge for at systemet virker på mindre skjermer er innimellom nyttige også på storskjermen. De nyttigste funksjonene fra mobildingser har i mange tilfeller vært fraværende fra kraftigere utstyr, men slik er det ikke nå lenger.

At Start-menyen er tilbake kan virke som et retrett, og er det kanskje og på et vis. Likevel kan Start-menyen bli den samme startskjermen vi kjenner fra Windows 8 om den brukes på nettbrett. Denne vekslingen mellom ulike moduser er langt enklere å forholde seg til enn et operativsystem som forsøker å oppfylle to kliss ulike krav samtidig.

Lekkert å se på

Vi installerte Windows 10 på en MacBook og ble svært imponert over Microsofts siste operativsystem. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skal vi bli svært subjektive, synes jeg også designen som er valgt er lekker å se til. Windows har blitt modernisert og flatt, og kommer i utgangspunktet med et pallett som favoriserer blått og svart. De små ikonene langs oppgavelinjen gjør seg og godt i designen. Nå vises de som aktive ved en tynn, men godt synlig, strek under ikonet. Intuitivt og pent.

En liten tilståelse er på sin plass. Undertegnede er i utgangspunktet Windows-bruker gjennom mange år, til tross for at arbeids-PC-en er en Mac. Det er spennende å se at Microsofts ferske operativsystem faktisk fungerer bedre på en Mac enn Yosemite gjorde på samme maskin da begge deler var helt nye.

Vi opplevde kun to mindre problemer i prøvekjøringen, og det kan godt hende begge har opphav i at vi har kjørt Windows 10 som en Boot Camp-installasjon. Den nye Edge-nettleseren begynte på ett tidspunkt å trekke svært mye ressurser, mens autoforbedringen av bilder i den nye Bilder-appen ikke fungerte etter hensikten og ga oss grøt i stedet for bedre bilder. En restart av nettleseren og deaktivering av autoforbedringen senere og begge problemene var vekke som dugg for solen.

Legger de lista høyere enn med Windows 7 og XP?

Totalt sett er det svært vanskelig å ikke la seg imponere av den nye Windows-utgaven. En slags vedtatt sannhet om Microsoft er at annet hvert operativsystem blir en hit. I så måte kunne vi forvente oss et operativsystem som var på linje med Windows 7 eller XP.

Det skulle ikke forbause oss om Microsoft med Windows 10 legger lista enda høyere.

Sniktitten ble gjort med Windows-utgave 10240, som var den nyeste tilgjengelige i skrivende stund. Enkelte endringer kan ha skjedd fra den til den ferdige utgaven som slippes i dag, og det kan også ha kommet til nye nettjenester som ikke var aktive da vi prøvekjørte Windows 10.

Les mer om Windows 10 i disse sakene:

Se alle skjermdumpene

På denne siden får du se flere av skjermdumpene vi tok fra Windows 10, inkludert flere nyheter som vi ikke dekket på de tidligere sidene. Her går vi for eksempel gjennom hvordan Windows 10 endrer seg når du velger nettbrettmodus, og flere store og små endringer vi ikke har tatt med tidligere i sniktitten.

Bla deg gjennom bildekarusellen under for å se bildene. Blir teksten uleselig? Klikk på bildet for å få se det i større utgave.

Ikke fått oppgraderingen? Slik laster du ned Windows 10 på egen hånd »

annonse