Til hovedinnhold

Nytt Microsoft-verktøy reinstallerer Windows 10 uten «crapware»

Nå kan du enklere få en helt ren Windows-installasjon.

Niklas Plikk, Tek.no

For en måneds tid siden annonserte Microsoft et nytt verktøy som vil gjøre det enklere å reinstallere Windows 10 helt fra bunnen av – uten unødvendig tilleggsprogramvare som PC-produsentene gjerne legger inn på maskinene.

Nettopp lagt inn Windows 10?
Her er programmene vi slår av »

Verktøyet, som kalles Refresh Windows, er nå nettopp blitt tilgjengelig for Windows Insider-brukere via den nyeste builden av Windows 10.

Gjenoppretter uten fabrikkinstallert programvare

Som mange nok allerede vet kan du gjenopprette en Windows-installasjon til fabrikkinnstillinger ved å bruke funksjonen «Tilbakestill Windows» som du finner i innstillingsmenyene. Men hvis PC-produsenten har forhåndsinstallert programvare på PC-en vil også denne programvaren gjenopprettes. Mange PC-er leveres med mye unødvendig programvare – også kalt «crapware» eller «søppelprogramvare», som både tar opp diskplass og kan gjøre PC-en tregere.

Hvis du vil ha en helt ren Windows-installasjon uten unødvendig programvare på PC-en, kan du selvfølgelig laste ned en ISO-fil med Windows fra Microsoft og kjøre en full reinstallasjon. Det nye Refresh Windows-verktøyet fra Microsoft gjør imidlertid prosessen enda enklere.

Det Refresh Windows-verktøyet gjør, er at den i stedet for å bruke PC-produsentens tilpassede Windows-image laster ned det siste imaget direkte fra Microsoft. Dermed slipper du å få med eventuell søppelprogramvare.

Rulles antagelig ut til alle i juli

Refresh Windows-verktøyet er tilgjengelig i Build 14376 av Windows 10, som nå er tilgjengelig for Windows Insider-medlemmer, og vil også kunne lastes ned og kjøres om du har en av Insider-betaversjonene av Windows. Mer om prosessen finner du på Microsofts nettsider.

Antagelig vil verktøyet bli tilgjengelig for alle i forbindelse med den såkalte Anniversary Update-versjonen av Windows, som ventes en gang i juli.

Her kan du lese mer om nyhetene i Anniversary Update »

annonse