Slik setter jeg opp Windows 10
Slett alt rusk og rask, så blir maskinen mye bedre.
Innhold
- Selvfølgelighetene »
- Avinstaller antivirus
- Avinstaller «åtseleterne»
- Begrens deg
- Ikke la programmene starte med maskinen
- Oppdatere skjermdriver
- Personliggjør
- Rydd skrivebordet
- Skjule statusfeltsymboler
- Løsne programmer fra oppgavelinjen
- Deaktivér Windows-lyder
- Tilpass startmenyen
- Sett nye standardprogrammer
- Personliggjøring av Windows
- Personliggjør
- Rydd skrivebordet
- Skjule statusfeltsymboler
- Løsne programmer fra oppgavelinjen
- Deaktivér Windows-lyder
- Tilpass startmenyen
- Sett nye standardprogrammer
Selvfølgelighetene »
Etter at jeg begynte å jobbe for Tek.no har jeg testet over haugevis av datamaskiner, flesteparten med Windows forhåndsinstallert. Ettersom datamaskinen både er verktøyet jeg jobber på, og med, er det kanskje ikke overraskende at jeg er over gjennomsnittlig opptatt av hvordan Windows-installasjonen min er satt opp.
Jeg får hver eneste uke førstehåndopplevelse av hvordan Microsoft, sammen med verdens PC-produsenter, forsøker så godt de kan å skremme kundene sine bort fra Windows-miljøet og maskinen de akkurat har kjøpt.
Som tester av flere PC-er i måneden har jeg etter hvert gitt opp å renske disse maskinene for elendige forhåndsinstallerte spill, masete antivirus-prøveinstallasjoner og minst fem andre unødvendige programmer fra [sett inn PC-produsent] før testen. Men, det er på jobb. Hjemme er det selvsagt andre boller. Hjemme er standardoppsettet til Microsoft og PC-produsentene, som er valgt for å generere mest mulig ekstrainntekter for dem, kastet på dynga.
Jeg har i årenes løp opparbeidet en rutine som følges hver gang jeg setter opp en privat maskin for første gang som jeg tenker å bruke mer enn et par timer. Både for min og din skyld bruker jeg anledningen til å dele noen tips for hvordan du får en mindre kaotisk og mer personlig Windows-installasjon som garantert vil gjøre underverker for produktiviteten din i det lange løp.
Avinstaller antivirus
Det første jeg gjør straks jeg slipper til på en ny maskin er å avinstallere antivirus-programmet som ofte følger med, være seg Norton, McAfee eller andre. Det er i 99 prosent av tilfellene snakk om en tidsbegrenset prøveversjon hvis primære hensikt er å trekke en årlig sum ut av sparekontoen min i bytte mot en følelse av økt sikkerhet.
Jeg har ikke hatt skadevare på noen av Windows-maskinene mine siden Sasser-ormen herjet for 14(!) år siden, og det kan ikke godskrives en betalt antivirus-tjeneste.
Dette er tidenes mest fryktede virus:
Har kostet samfunnet milliarder av dollar »
Moderne antivirus-programmer minner mer om resursslukende «bloatware» som sukrer pillen med stadig flere nyttefunksjoner som sikkerhetskopiering, skylagring, passordhåndtering og filkryptering for å få deg til å bla opp for beskyttelse mot skadevare. Dette alene forteller meg at programmene med all sannsynlighet har utspilt sin rolle. Det samme har de nok gjort for deg, med mindre du er av typen som trykker vilt rundt deg på skumle lenker og stadig vekk besøker obskure nettsider.
Om det er beskyttelse mot virus du ønsker gjør Windows 10s inkluderte «Virus- og trusselbeskyttelse» denne jobben for deg helt gratis. For å oppbevare passordene og sikkerhetskopiene mine bruker jeg andre (gratis) løsninger. Det kan du også gjøre.
Avinstaller «åtseleterne»
Etter at jeg har vinket farvell til masete antivirus-programmer, med stadige sprettoppvinduer, verktøylinjer i nettleseren og fast kontotrekk, er det på tide å gå løs på all den såkalte «essensielle programvaren». Altså, programmene som PC-produsentene har stappet inn på maskinen før de sendte den av gårde for å plage meg.
Det har i mange år vært fast praksis på Windows-plattformen at PC-produsentene lar programvareutviklere kjøpe seg vei inn på maskinen din. Ja, om de ikke har satt egen utvikleravdeling til å lage revolusjonerende programmer for å gjøre ting som å vise klokka, ta notater eller vise bilder, da – i så fall kommer dette i tillegg. Hvem som skyter seg mest i foten av PC-leverandøren eller programutviklerne på grunn av dette, klarer jeg ikke bestemme meg for. Men, om programvaren deres ikke er god nok til at brukerne finner den på egenhånd er dette ofte et symptom på at behovet enten ikke er til stede, eller at kvaliteten ikke er særlig god.
Jeg kan identifisere et slikt «åtselprogram» på millisekunder og avinstallerer det raskt gjennom «Apper»-seksjonen i innstillingspanelet. Om du er usikker på hvilke programmer du faktisk trenger og hvilke bare PC-produsenten mener du trenger, anbefaler jeg deg å la PC Decrapifier ta saken for deg.
Dette programmet er ekspert på å kjenne igjen de unyttige programmene PC-produsentene stapper maskinen din full av, og selv om det ikke tar rotta på absolutt alt vil det ofte gjøre en stor forskjell og jobben din lettere før du går løs på den manuelle avinstallasjonsjobben.
Med Windows 8, og senere i Windows 10, fikk vi en haug nye Windows-apper som var optimalisert for nettbrettmodus. Disse tar ikke veldig mye plass, men med tanke på at de teller over 20 i antall og at du kanskje ikke kan bruke dem uansett, kan du være tjent med å fjerne noen av dem. Hvor ofte har du for eksempel brukt «Kom i gang», «Kart», «Telefonassistent», «Økonomi» eller «Personer»-appene?
Du kan velge hvilke som skal bort under Innstillinger —> Apper.
Begrens deg
Når jeg så sitter med en «ren» maskin, slik den skulle vært levert fra start, er det viktig å kun installere programmene du faktisk kommer til å bruke. Overraskende mange programmer blir liggende uvirksomme i bakgrunnen og stjeler plass på lagringsdisken din.
Dette var ikke så farlig tidligere da en hadde mange hundre gigabyte tilgjengelig, men nå som mindre SSD-er regjerer kan det utgjøre en forskjell om du dropper et par-tre av dem fra den mulig prehistoriske installasjonsrutinen din.
Kan du for eksempel bruke e-post i nettleseren, og brenner du egentlig fortsatt CD-er slik at du må ha Nero Burning Room installert?
Ikke la programmene starte med maskinen
Programmer som gjerne vil starte opp sammen med Windows er det fortsatt flust av, flere år etter at den mekaniske, trege harddisken «døde» som systempartisjon og hastighetsarguementet forsvant. I dag stjeler oppstartsprogrammene bare minne og fører til lengre oppstartstid for maskinen din. Vonde vaner tar tid å endre, og det betyr at du frem til programmene forstår at de har lite å tjene på å presse seg inn i Windows-oppstarten din må ta saken i egne hender.
Pass spesielt godt på under installasjonen av hvert program. Det er her du som regel gir programmene du installerer tillatelse til å starte med maskinen din.
Men, uansett hvor godt du passer på er det i dataverdenen som ute i den virkelige verden; en del mangler folkeskikk. Programmer legger seg i oppstarten uten å spørre. Da tar jeg det som en personlig seier hver gang jeg tar dem på fersken og kan fjerne dem med et aggressivt museklikk.
Du kan finne ut hvilke programmer som starter opp sammen med maskinen din, og gi dem samme harde behandling, ved å høyreklikke i oppgavelinjen og velge «Oppgavebehandling». Her trykker du på «Flere detaljer» nederst i vinduet, og under oppstartfanen ligger nå de frekke kjøterne pyntelig på rekke og rad, klare for å få nådestøtet ved å høyreklikke på dem og velge «Deaktiver».
Merk at skylagringstjenester og andre programmer som tar sikkerhetskopier og utfører regelmessig vedlikehold bør få fortsette å starte sammen med Windows for å fungere.
Oppdatere skjermdriver
Det er viktig å holde driverene til de ulike komponentene oppdatert, bare slik er du sikker på at hele potensialet deres hentes ut. Det å oppdatere drivere kan imidlertid være en kjedelig og ikke minst vrien oppgave, så med mindre noe på maskinen ikke fungerer eller et komponent oppleves ustabilt, er det sjelden jeg tar meg bryet med å oppdatere dem. Det finnes likevel ett unntak, nemlig skjermkortdriveren.
Ofte kan nye drivere, fra enten AMD, Intel eller Nvidia, bringe med seg ytelsesoppgraderinger på opptil tosifret prosenttall for nye spill. Skjermkortdrivere er dessuten de aller letteste å finne og installere, og sjansen for å ødelegge noe i prosessen er ikke-eksisterende. Du har kun lengre batteritid, flere funksjoner og bedre spillytelse å se frem til.
Før du kan oppdatere skjermkortdriveren din må du finne ut hvilken produsent som har laget skjermkortet ditt, være seg Nvidia, AMD eller Intel.
Produsenten finner du Innstillinger —> System —> Skjerm —> Avanserte skjerminstillinger.
- Last ned nyeste Nvidia GeForce driver »
- Last ned nyeste AMD Radeon driver »
- Last ned nyeste Intel HD Graphics-driver »
Personliggjør
Når alle «selvfølgelighetene» over er på plass begynner maskinen å bli brukbar.
Nå gjenstår de såkalte «Quality of Life»-justeringene, eller personliggjøringen av egen maskin, som er veldig viktig for å være produktiv og trives foran skjermen.
Rydd skrivebordet
Stikk i strid med disse menneskene som mener skrivebordet skal teppebombes med dokumenter, snarveier, mapper med familievideoer fra 2002 og alle filene lastet ned fra internett det siste halvåret, foretrekker jeg et helt rent skrivebord. Eller, i det minste et som er så ryddig som mulig.
Det gir en følelse av å starte hver dag med «blanke ark» og gjør det lettere og raskere å holde oversikt over filer du trenger der og da. Det tvinger en dessuten til å fortløpende arkivere andre filer på en bedre måte et mer egnet sted på maskinen.
Noe av det første jeg gjør med en ny maskin er å fjerne snarveier PC-produsenten har lagt på skrivebordet for meg. Alt kan uansett hentes opp igjen fra Start-menyen om du savner det, så som regel forsvinner alt unntatt søppelbøtten.
Deretter opprettes én mappe for midlertidige filer som gjerne kan inneholde litt rot, mens resten av skrivebordet holdes av til to-tre mapper der filer for pågående prosjekter lagres.
Skrivebordet brukes ellers kun for å oppbevare filer som skal benyttes til akkurat det jeg jobber med der og da.
Skjule statusfeltsymboler
For å konsentrere seg fullt og helt om det en skal bruke PCen til er det viktig å først rydde unna all unødvendig informasjon fra skrivebordet.
Et steg i riktig retning er å skjule alle elementer som ligger i statusfeltet nede til høyre på skjermen. Ikke bare roter de til skrivebordet, men de er ofte glade i å servere små statusrapporter også.
«Jeg har nå skannet maskinen uten å finne virus», «Det er 10 dager siden sist du så etter oppdateringer av tastaturprogramvaren, se etter nå?». Ingen liker å bli forstyrret, aller minst av slike svada-meldinger.
Derfor går neste tur innom Innstillinger —> Personalisering —> Oppgavelinje
Her kan du først slå av varslinger for Windows-tips, eller for alle programmer om du ønsker det.
Deretter velger du hvilke ikoner som vises i systemstatusfeltet og på oppgavelinjen. Personlig lar jeg kun «Strøm», «Nettverk» og «Volum» vises her, mens resten, som «Inndataindikator» eller «Posisjon», skjules.
Løsne programmer fra oppgavelinjen
Så kjekt å til enhver tid ha snarveien til Windows Store, Edge-nettleseren, en PDF-leser og «sett inn produsent her» sin brukermanual rett fra oppgavelinjen.
Vel, jeg tenker i alle fall ikke slik når jeg ser standardoppsettene til de ulike PC-produsentene, og steg én for å kvitte meg med følelsen av at noen har besudlet Windows-installasjonen på min nye maskin er å renske oppgavelinjen totalt. Det gjøres ved å høyreklikke på hvert ikon der og velge «Løsne fra oppgavelinjen». Først når den er helt tom fester jeg favorittnettleseren min der, og sammen med Utforskeren teller oppgavelinjen dermed kun to faste beboere.
Med Windows 10 fikk oppgavelinjen ytterligere tre nye overflødige beboere. En snarvei til oppgavevisning (samme effekt som Windows-tast + Tab), taleassistenten Cortana og nå sist Personer-menyen som bare er nyttig for deg som bruker Skype.
Alle disse snarvei-ikonene kan fjernes ved å høyreklikke på oppgavelinjen og huke vekk «Vis oppgavevisning-knappen», velge «skjult» i «Søk»-undermenyen, eller huke vekk «Vis Personer-på oppgavelinjen».
Cortanas «søkeekspertise» finner du uansett igjen i startmenyen, som nås minst like raskt.
Tilbake står du nå med en oppgavelinje hvor kun favorittprogrammene dine, samt programmene du faktisk jobber med, vises.
Deaktivér Windows-lyder
Før, da Windows brukte år og dag på å starte opp eller avslutte, var kanskje de ulike systemlydene litt mer matnyttige enn i dag. Du kunne komme på jobb, slå på maskinen og stikke bort å henge ved kaffeautomaten frem til Windows ropte deg tilbake et kvarter senere.
Nå bidrar systemlydene bare til å gi stakkarer med hodetelefoner tidvise hjerteinfarkt og gjør i beste fall ingenting annet enn å understreke det du likevel ser på skjermen. Derfor tar jeg alltid turen til Innstillinger —> Personalisering —> Temaer —> Lyder, for å velge «Ingen lyder» under lydoppsett.
Vi blir nostalgiske av langt mindre:
Husker du disse gamle PC-lydene? » (Tek Ekstra)
Tilpass startmenyen
Startmenyen i Windows 10 ser veldig kaotisk ut som standard og trenger en justering for å føles riktig.
Det første jeg gjør er å løsne alle flisene og programmene jeg ikke bruker minst en gang i måneden, fra startmenyen. Det kan du gjøre ved å høyreklikk på hver flis. (Husk at du alltid kan finne tilbake til programmer ved å bla gjennom applisten til venstre i menyen). Deretter kikker jeg gjennom applisten til venstre for å se om denne inneholder noen apper som bør få sole seg på førstesiden som en egen flis, ved å høyreklikke på dem og velge «Fest til Start».
Nå som de mest essensielle appene og programmene er på plass er det på tide å organisere dem. Med mindre du bruker berøringsskjerm og er veldig ustø på hendene kan du spare mye areal og få bedre oversikt ved å krympe flisene. Edge fortjener for eksempel ikke å ta opp halve startmenyens plass, og mange andre apper har også litt for store tanker om seg selv. Du kan bestemme størrelse på hver flis fra høyreklikkmenyen, og den personlige favoritten her i huset er «Liten».
Når flisene på startmenyen er jekket ned at par hakk er det på tide å hanskes med venstrekolonnen. Her vises som standard både nylig installerte apper, reklame – eller appforslag het det visst – fra Microsoft Store, og sist åpnede dokumenter. For oss som ikke har like sans for dynamiske lister som Microsoft finnes likevel håp.
I Innstillinger —> Personalisering —> Start, kan du sette alle bryterne til «Av»-modus. Da blir venstrekolonnen helt tom, noe som selvsagt ikke er ønskelig. I stedet kan du «velge hvilke mapper som vises på startmenyen», noe som nok vil smake betydelig bedre for Windows XP- og Windows 7-ringrever.
Sett nye standardprogrammer
Noe av det kjedeligste ved å ta i bruk en helt ny maskin er at Windows er stilt inn til å bruke Microsofts standardprogrammer for å åpne alt fra bilder, musikk og nettsider. Med mindre du bruker berøringsskjermen på den bærbare maskinen din, eller har en usunn fetisj for alt som inneholder Microsoft-kode, kan du imidlertid ikke finne alternativer til disse fort nok.
Du skal for eksempel ikke lete lenge før du finner programmer som går «Film og TV» og musikkappen «Groove» en høy gang. Gode alternativer kan for eksempel være Windows Media Player Classic for video og enten Winamp eller Foobar2000 for musikk.
Du kan selv bestemme hvilket program som skal åpnes hver gang du starter en video, en musikkfil eller annet ved å gå til Innstillinger —> Apper —> Standardapper.
Personliggjøring av Windows
Personliggjør
Når alle «selvfølgelighetene» fra forrige side er på plass begynner maskinen å bli brukbar.
Nå gjenstår de såkalte «Quality of Life»-justeringene, eller personliggjøringen av egen maskin, som er veldig viktig får å være produktiv og trives foran skjermen.
Rydd skrivebordet
Stikk i strid med disse menneskene som mener skrivebordet skal teppebombes med dokumenter, snarveier, mapper med familievideoer fra 2002 og alle filene lastet ned fra internett det siste halvåret, foretrekker jeg et helt rent skrivebord. Eller, i det minste et som er så ryddig som mulig. Det gir en følelse av å starte hver dag med «blanke ark» og gjør det lettere og raskere å holde oversikt over filer du trenger der og da. Det tvinger en dessuten til å fortløpende arkivere andre filer på en bedre måte et mer egnet sted på maskinen.
Noe av det første jeg gjør med en ny maskin er å fjerne snarveier PC-produsenten har lagt på skrivebordet for meg. Som regel forsvinner alt unntatt søppelbøtten.
Deretter opprettes én mappe for midlertidige filer som gjerne kan inneholde litt rot, mens resten av skrivebordet holdes av til to-tre mapper der filer for pågående prosjekter lagres.
Skrivebordet brukes ellers kun for å vise filer som skal benyttes til akkurat det jeg jobber med der og da.
Skjule statusfeltsymboler
For å konsentrere seg fullt og helt om det en skal bruke PCen til er det viktig å først rydde unna all unødvendig informasjon fra skrivebordet. Et steg i riktig retning er å skjule alle elementer som ligger i statusfeltet nede til høyre på skjermen. Ikke bare roter de til skrivebordet, men de er ofte glade i å servere små statusrapporter også. «Jeg har nå skannet maskinen uten å finne virus», «Det er 10 dager siden sist du så etter oppdateringer av tastaturprogramvaren, se etter nå?». Ingen liker å bli forstyrret, aller minst av slike svada-meldinger.
Derfor går neste tur innom Innstillinger —> Personalisering —> Oppgavelinje
Her kan du først slå av varslinger for Windows-tips, eller for alle programmer om du ønsker det.
Deretter velger du hvilke ikoner som vises i systemstatusfeltet. Personlig lar jeg kun «Strøm», «Nettverk» og «Volum» vises her, mens resten skjules.
Når det kommer til Systemikoner savner de færreste snarveiene disse tilbyr til «Inndataenheter» eller «Posisjon», og «Varslingssenteret» er i alle fall ikke hyppig besøkt her i gården.
Løsne programmer fra oppgavelinjen
Så kjekt å til enhver tid ha snarveien til Windows Store, Edge-nettleseren, en PDF-leser og «sett inn produsent her» sin brukermanual rett fra oppgavelinjen.
Vel, jeg tenker i alle fall ikke slik når jeg ser standardoppsettene til de ulike PC-produsentene, og steg én for å kvitte meg med følelsen av at noen har besudlet Windows-installasjonen på min nye maskin er å renske oppgavelinjen totalt. Det gjøres ved å høyreklikke på hvert ikon der og velge «Løsne fra oppgavelinjen». Først når den er helt tom fester jeg favorittnettleseren min der, og sammen med Utforskeren teller oppgavelinjen dermed kun to faste beboere.
Med Windows 10 fikk oppgavelinjen ytterligere tre nye overflødige beboere. En snarvei til oppgavevisning (samme effekt som Windows-tast + Tab), taleassistenten Cortana og nå sist Personer-menyen som bare er nyttig for deg som bruker Skype.
Alle disse snarvei-ikonene kan fjernes ved å høyreklikke på oppgavelinjen og huke vekk «Vis oppgavevisning-knappen», «skjul søk» i «Søk»-undermenyen, eller huke vekk «Vis Personer-knappen».
Cortanas «søkeekspertise» finner du uansett igjen i startmenyen, som nås minst like raskt.
Tilbake står du nå med en oppgavelinje hvor kun favorittprogrammene dine, samt programmene du faktisk jobber med, vises.
Deaktivér Windows-lyder
Før, da Windows brukte år og dag på å starte opp eller avslutte, var kanskje de ulike systemlydene litt mer matnyttige enn i dag. Du kunne komme på jobb, slå på maskinen og stikke bort å henge ved kaffeautomaten frem til Windows ropte deg tilbake et kvarter senere.
Nå bidrar systemlydene bare til å gi stakkarer med hodetelefoner tidvise hjerteinfarkt og gjør i beste fall ingenting annet enn å understreke det du likevel ser på skjermen. Derfor tar jeg alltid turen til Innstillinger —> Personalisering —> Temaer —> Avanserte lydinnstillinger, først som sist for å velge «Ingen lyder» under lydoppsett.
Vi blir nostalgiske av langt mindre:
Husker du disse gamle PC-lydene? » (Tek Ekstra)
Tilpass startmenyen
Startmenyen i Windows 10 er en klar forbedring over den skrekkelige startskjermen fra Windows 8-æraen. den trenger likevel litt justeringer ettersom den ser veldig kaotisk ut som standard.
Det første jeg gjør er å løsne alle flisene og programmene jeg ikke bruker minst en gang i måneden, fra startmenyen. Det kan du gjøre ved å høyreklikk på hver flis. Deretter kikker jeg gjennom «App»-menyen for å se om denne inneholder noen apper som bør få sole seg på førstesiden, ved å høyreklikke på dem og velge «Fest til startmenyen».
Nå som de mest essensielle appene og programmene alle er på plass, er det på tide å organisere dem. Med mindre du bruker berøringsskjerm og er veldig ustø på hendene kan du spare mye areal og få bedre oversikt ved å krympe flisene. Edge fortjener for eksempel ikke å ta opp halve startmenyens plass, og mange andre apper har også litt for store tanker om seg selv. Du kan bestemme størrelse på hver flis fra høyreklikkmenyen, og den personlige favoritten her i huset er «Liten».
Når flisene på startmenyen er jekket ned at par hakk er det på tide å hanskes med venstrekolonnen. Her vises som standard både nylig installerte apper, reklame – eller appforslag het det visst – fra Windows Store, og sist åpnede dokumenter. For oss som ikke har like sansen for dynamiske lister som Microsoft finnes likevel håp.
I Innstillinger —> Personalisering —> Start, kan du sette alle bryterne til «Av»-modus. Da blir venstrekolonnen helt tom, noe som selvsagt ikke er ønskelig. I stedet kan du «velge hvilke mapper som vises på startmenyen», noe som nok vil smake betydelig bedre for Windows XP- og Windows 7-ringrever.
Sett nye standardprogrammer
Noe av det kjedeligste ved å ta i bruk en helt ny maskin er at Windows er stilt inn til å bruke Microsofts standardprogrammer for å åpne alt fra bilder, musikk og nettsider. Med mindre du bruker berøringsskjermen på den bærbare maskinen din, eller har en usunn fetisj for alt som inneholder Microsoft-kode, kan du imidlertid ikke finne alternativer til disse fort nok.
Du skal for eksempel ikke lete lenge før du finner programmer som går «Film og TV» og musikkappen «Groove» en høy gang. Gode alternativer kan for eksempel være Windows Media Player Classic for video og enten Winamp eller Foobar2000 for musikk.
Du kan selv bestemme hvilket program som skal åpnes hver gang du starter en video, en musikkfil eller annet ved å gå til Innstillinger —> Apper —> Standardapper.
Er SSD-en din full igjen?
Slik får du flere gigabyte ekstra plass (Tek Ekstra) »