TestMicrosoft Lumia 950 XL

Microsofts Lumia 950 XL er en full PC i lommen

Vi har testet den nye toppmodellen.

Introduksjon og design

I oktober lanserte Microsoft to nye toppmodeller, som blir etterfølgerne til Lumia 930 – som vi testet for litt over ett år siden. Det var altså på høy tid med nye toppmodeller fra Microsoft – selv om Lumia 930 slettes ikke er en dårlig telefon.

De nye toppmodellene har navnene Lumia 950 og 950 XL. De er på mange områder ganske like, men 950 XL er litt kraftigere og kommer med en 5,7-tommers skjerm mot 5,2 tommer på 950.

Vi skal teste Lumia 950 XL først – og så kommer vi tilbake til Lumia 950 om noen dager.

Første med Windows 10

Microsoft Lumia 950 og 950 XL er de første telefonene som kommer med Windows 10 fra lansering, sammen med billigmodellen Lumia 550. Selv Lumia 930 har ikke fått Windows 10 ennå, men vil antagelig få det i løpet av desember.

Har du brukt Windows Phone 8.x tidligere, vil du kjenne deg godt igjen i Windows 10. Men du vil oppdage at Microsoft har gjort noen forbedringer her og der – og etter vår mening begynner Windows å bli virkelig bra på mobiltelefoner.

Med Windows 10 legger Microsoft vekt på at du skal ha den samme brukeropplevelsen, enten du bruker PC, mobil eller nettbrett. Lumia 950/950XL støtter også det Microsoft kaller Continuum, som gir deg en fullskjermsversjon av Windows når du plugger telefonen i en dokking. Dermed har du i praksis en PC i lommen.

Alle apper som er såkalte universelle apper («universal apps») vil kunne kjøre på både store og små skjermer. Det betyr at du for eksempel kan starte Word eller Outlook på telefonen, og plugge telefonen til en ekstern skjerm via Microsofts Display Dock. Appene som kjører på telefonen vil da få et utvidet brukergrensesnitt, tilpasset store skjermer. Foreløpig er utvalget av universelle apper ganske dårlig, men mange av Microsofts egne apper fungerer naturlig nok – og flere vil komme etter hvert. Men de fleste Windows-programmer du er vant til å kjøre på PC-en din, kan du ikke kjøre på Windows-mobilene.

Microsoft Display Dock. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsoft har en kampanje som varer ut januar 2016, hvor du kan få tilsendt en gratis Display Dock når du kjøper Lumia 950 eller 950 XL.

Vi har testet telefonene med denne dokkingløsningen, og vil komme tilbake med mer om hvordan det er å bruke telefonen som PC i en egen artikkel.

Det vi kan si om denne funksjonen i første omgang, er at den fungerer overraskende bra – men om du forventer PC-ytelse vil du antagelig bli skuffet. Stort sett er ytelsen god, men det lugger litt av og til – og vi opplevde også et par skikkelige krasj.

neste side skal vi gå nærmere inn på noen av de viktigste funksjonene i Windows 10.

Flott mobil med super skjerm

Mens mange av konkurrentene bruker metall – for eksempel aluminium – i mange av sine toppmodeller, sverger Microsoft til polykarbonat, samme type plast som Nokia og senere Microsoft alltid har brukt i sine Lumia-toppmodeller. Mange vil nok hevde at det ikke ser like pent ut som aluminium, men vi synes likevel Lumia 950 XL er en pen telefon. Den matte plasten virker veldig solid, og byggekvaliteten virker god.

Du må ta ut batteriet for å komme til SIM-kortet, mens MicroSD-kortet er tilgjengelig bare ved å ta av bakdekselet. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Plastdekselet på baksiden kan tas av, og på baksiden finner du et utskiftbart batteri (bra, Microsoft!). Du finner også en nano-SIM-plass, samt plass til et MicroSD-minnekort. Minnekortet kan tas ut uten at du behøver å løsne batteriet – mens du må fjerne batteriet for å komme til SIM-kortet.

På høyre side av telefonen finner du volumknappene og av/på-knappen. I tillegg er det en egen knapp for å aktivere kameraet. Knappene er i metall, og er akkurat passe harde. Dermed unngår du at de trykkes inn når du har telefonen i lommen.

Glasset foran den 5,7 tommer store skjermen går helt ut i kantene av telefonen. Skjermen har en oppløsning på 2560 x 1440 punkter, og bildekvaliteten er virkelig god. Den høye oppløsningen gjør at skjermen virker sylskarp, og med en pikseltetthet på hele 518 punkter per tomme er det kanskje ikke så rart. Pikseltettheten er den samme som på for eksempel Samsung Galaxy S6 Edge+, men dårligere enn på Sony Xperia Z5 Premium – som har 4K-skjerm. Du klarer imidlertid neppe å se bildepunktene til verken Z5 Premium eller Lumia 950 XL – så i praksis spiller det liten rolle. Du kan endre fargetemperaturen på skjermen, og det er også en funksjon for å øke lesbarheten i sollys.

Med en såpass stor skjerm snakker vi om en forholdsvis stor mobiltelefon, men vi synes telefonen ligger godt i hånden. Men en så stor telefon er en telefon du ofte må ty til to hender for å betjene. Windows 10 har imidlertid en praktisk enhåndsfunksjon som ligner den du finner på Apples iPhone. Holder du inne Windows-knappen på telefonen i rundt et sekund aktiveres enhåndsmodus, og skjermbildet fyller bare halve skjermen. Så kan du rulle opp og ned for å se resten av skjermen.

På neste side skal vi se nærmere på hvordan telefonen er i bruk »

Microsoft Lumia 950 XL
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 950 XL

sitat"Lumia 950 XL overbeviser på de aller fleste områder"

Fordeler

 • Krysse av
  Super skjerm
 • Krysse av
  Meget bra kamera
 • Krysse av
  Trådløs lading
 • Krysse av
  Svært rask
 • Krysse av
  Continuum
 • Krysse av
  USB Type-C
 • Krysse av
  Støtte for minnekort

Ting å tenke på

 • Bytt
  Enkelte bugs