Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Lumia 950 XL

Microsofts Lumia 950 XL er en full PC i lommen

Vi har testet den nye toppmodellen.

Kurt Lekanger, Tek.no

Introduksjon og design

I oktober lanserte Microsoft to nye toppmodeller, som blir etterfølgerne til Lumia 930 – som vi testet for litt over ett år siden. Det var altså på høy tid med nye toppmodeller fra Microsoft – selv om Lumia 930 slettes ikke er en dårlig telefon.

De nye toppmodellene har navnene Lumia 950 og 950 XL. De er på mange områder ganske like, men 950 XL er litt kraftigere og kommer med en 5,7-tommers skjerm mot 5,2 tommer på 950.

Vi skal teste Lumia 950 XL først – og så kommer vi tilbake til Lumia 950 om noen dager.

Første med Windows 10

Microsoft Lumia 950 og 950 XL er de første telefonene som kommer med Windows 10 fra lansering, sammen med billigmodellen Lumia 550. Selv Lumia 930 har ikke fått Windows 10 ennå, men vil antagelig få det i løpet av desember.

Har du brukt Windows Phone 8.x tidligere, vil du kjenne deg godt igjen i Windows 10. Men du vil oppdage at Microsoft har gjort noen forbedringer her og der – og etter vår mening begynner Windows å bli virkelig bra på mobiltelefoner.

Med Windows 10 legger Microsoft vekt på at du skal ha den samme brukeropplevelsen, enten du bruker PC, mobil eller nettbrett. Lumia 950/950XL støtter også det Microsoft kaller Continuum, som gir deg en fullskjermsversjon av Windows når du plugger telefonen i en dokking. Dermed har du i praksis en PC i lommen.

Alle apper som er såkalte universelle apper («universal apps») vil kunne kjøre på både store og små skjermer. Det betyr at du for eksempel kan starte Word eller Outlook på telefonen, og plugge telefonen til en ekstern skjerm via Microsofts Display Dock. Appene som kjører på telefonen vil da få et utvidet brukergrensesnitt, tilpasset store skjermer. Foreløpig er utvalget av universelle apper ganske dårlig, men mange av Microsofts egne apper fungerer naturlig nok – og flere vil komme etter hvert. Men de fleste Windows-programmer du er vant til å kjøre på PC-en din, kan du ikke kjøre på Windows-mobilene.

Microsoft Display Dock. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsoft har en kampanje som varer ut januar 2016, hvor du kan få tilsendt en gratis Display Dock når du kjøper Lumia 950 eller 950 XL.

Vi har testet telefonene med denne dokkingløsningen, og vil komme tilbake med mer om hvordan det er å bruke telefonen som PC i en egen artikkel.

Det vi kan si om denne funksjonen i første omgang, er at den fungerer overraskende bra – men om du forventer PC-ytelse vil du antagelig bli skuffet. Stort sett er ytelsen god, men det lugger litt av og til – og vi opplevde også et par skikkelige krasj.

neste side skal vi gå nærmere inn på noen av de viktigste funksjonene i Windows 10.

Flott mobil med super skjerm

Mens mange av konkurrentene bruker metall – for eksempel aluminium – i mange av sine toppmodeller, sverger Microsoft til polykarbonat, samme type plast som Nokia og senere Microsoft alltid har brukt i sine Lumia-toppmodeller. Mange vil nok hevde at det ikke ser like pent ut som aluminium, men vi synes likevel Lumia 950 XL er en pen telefon. Den matte plasten virker veldig solid, og byggekvaliteten virker god.

Du må ta ut batteriet for å komme til SIM-kortet, mens MicroSD-kortet er tilgjengelig bare ved å ta av bakdekselet. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Plastdekselet på baksiden kan tas av, og på baksiden finner du et utskiftbart batteri (bra, Microsoft!). Du finner også en nano-SIM-plass, samt plass til et MicroSD-minnekort. Minnekortet kan tas ut uten at du behøver å løsne batteriet – mens du må fjerne batteriet for å komme til SIM-kortet.

På høyre side av telefonen finner du volumknappene og av/på-knappen. I tillegg er det en egen knapp for å aktivere kameraet. Knappene er i metall, og er akkurat passe harde. Dermed unngår du at de trykkes inn når du har telefonen i lommen.

Glasset foran den 5,7 tommer store skjermen går helt ut i kantene av telefonen. Skjermen har en oppløsning på 2560 x 1440 punkter, og bildekvaliteten er virkelig god. Den høye oppløsningen gjør at skjermen virker sylskarp, og med en pikseltetthet på hele 518 punkter per tomme er det kanskje ikke så rart. Pikseltettheten er den samme som på for eksempel Samsung Galaxy S6 Edge+, men dårligere enn på Sony Xperia Z5 Premium – som har 4K-skjerm. Du klarer imidlertid neppe å se bildepunktene til verken Z5 Premium eller Lumia 950 XL – så i praksis spiller det liten rolle. Du kan endre fargetemperaturen på skjermen, og det er også en funksjon for å øke lesbarheten i sollys.

Med en såpass stor skjerm snakker vi om en forholdsvis stor mobiltelefon, men vi synes telefonen ligger godt i hånden. Men en så stor telefon er en telefon du ofte må ty til to hender for å betjene. Windows 10 har imidlertid en praktisk enhåndsfunksjon som ligner den du finner på Apples iPhone. Holder du inne Windows-knappen på telefonen i rundt et sekund aktiveres enhåndsmodus, og skjermbildet fyller bare halve skjermen. Så kan du rulle opp og ned for å se resten av skjermen.

På neste side skal vi se nærmere på hvordan telefonen er i bruk »

Microsoft Lumia 950 XL
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 950 XL

9
Imponerende
sitatLumia 950 XL overbeviser på de aller fleste områder

Fordeler

  • +
    Super skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Svært rask
  • +
    Continuum
  • +
    USB Type-C
  • +
    Støtte for minnekort

Ting å tenke på

  • Enkelte bugs

Praktisk bruk og kamera

Både Lumia 950 og 950 XL har forholdsvis heftige spesifikasjoner. Systembrikken i Lumia 950 er en Snapdragon 808 fra Qualcomm, mens 950 XL benytter en Snapdragon 810-brikke.

Snapdragon 810 er en av de kraftigste systembrikkene på markedet (Snapdragon 820 er lansert, men ikke tilgjengelig ennå), og inneholder fire 2 GHz Cortex-A57-prosessorkjerner og fire 1,5 GHz Cortex-A53-kjerner. A57-kjernene har høyest ytelse, men bruker noe mer strøm enn A53-kjernene – derfor brukes de kun når det er behov for ekstra ytelse.

For å unngå uønsket varmeutvikling har Microsoft lagt inn en såkalt «heatpipe» – et væskefylt kobberrør som sørger for å lede varmen vekk fra prosessoren. Vi merket at telefonen kunne få en liten lunk ved tung bruk – men ingenting unormalt.

Skjermen er godt lesbar utendørs. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Vi oppnådde et testresultat på 25 790 poeng i Antutu – og det er merkelig nok bittelitt tregere enn Lumia 930, som fikk 26 129 poeng. Lumia 930 er imidlertid testet med Windows Phone 8.1, så det er mulig forskjell i operativsystem kan innvirke på ytelsestestene. Uansett så sier ikke ytelsestester all verden – det som teller er hvordan telefonen oppleves i praksis. Og der overbeviser Lumia 950 absolutt. Menyene er svært raske, og det er tilnærmet null ventetid når du bytter mellom apper. Alt i alt oppleves telefonen som blant de kjappeste vi har testet.

God batteritid

Batteriet er på 3340 mAh (12,8 Wh ved 3,85 V), som er ganske bra. Vi opplevde batteritiden som ganske god, bedre enn de fleste andre toppmodeller. Du kan fint bruke telefonen en dag eller to mellom hver lading, ved noenlunde normal bruk. Og så gir vi et stort pluss i margen for at den støtter trådløs lading (Qi), og at den har hurtiglading slik at du kan lade batteriet opp til halvfullt i løpet av bare en halvtime.

Det er 32 GB lagringsplass, som er greit nok – og du kan også utvide lagringsplassen med et MicroSD-kort. Det kan være smart, siden kameraet i telefonen gir deg mulighet for å lagre bilder i råformat i tillegg til JPG – og disse filene tar mye plass. I innstillingsmenyene kan du velge hvor bilder, videoer, apper, musikk og andre filer skal lagres.

Imponerende opplåsingsfunksjon

Brukergrensesnittet i Windows 10 er intuitivt og menyene er kjappe.

Ansikts- eller øyegjenkjenning for å låse opp telefoner er ikke noe nytt, men Microsofts nye Hello-funksjon fungerer imponerende bra. Den gjør at du raskt kan låse opp telefonen ved å trykke av/på-knappen og så holde telefonen opp foran ansiktet. Det benyttes såkalt iris-skanning, og den lar seg ikke lure ved å for eksempel vise et bilde av personen. Microsoft sier de også har testet ut funksjonen på eneggede tvillinger, uten at den lot seg lure.

Irisskanneren benytter infrarødt lys når den sjekker øynene dine, dermed fungerer funksjonen veldig bra selv om det er mørkt i rommet. Og du trenger ikke holde telefonen i en perfekt posisjon foran øynene heller, telefonen låses opp så snart den «får øye på deg» ett eller annet sted i «synsfeltet» sitt. Opplåsingen går lynraskt.

Brukergrensesnittet i Windows 10 på mobil er ryddig og oversiktlig, med levende «fliser» som representerer hver app på startskjermen. Flisene oppdateres med informasjon fra appene, som for eksempel informasjon om e-post, kalenderhendelser eller Facebook-oppdateringer. I Windows 10 kan du ha ditt eget bakgrunnsbilde bak flisene.

Som i Android og iOS har du et varslingsfelt du kan trekke ned fra toppen av skjermen. Øverst har du knapper for de viktigste innstillingene, som wifi, Bluetooth og rotasjonslås. Dette feltet kan utvides slik at du får opp enda flere knapper – blant annet for justering av lysstyrke, aktivering av flymodus eller stillemodus, samt hurtigvalg for å ta notater eller aktivere lommelykt. Under innstillingsknappene vises varslinger fra appene dine, for eksempel innkommet e-post. En kjekk funksjon her er at du kan utvide hver av varslingene for å se mer informasjon, for eksempel for å se litt av starten av en e-post før du eventuelt velger å klikke på varslingen for å åpne e-postappen.

Innstillingsmenyen i Windows 10 har blitt bedre enn tidligere, men det er fortsatt litt vanskelig å finne frem i disse menyene. For å sette opp irisskanningen må du for eksempel inn på kontoer, påloggingsalternativer og så bla deg nedover for å finne valget for å sette opp Windows Hello. Vi var innom mange andre steder før vi fant dette valget.

Det er enkelte småbugs i operativsystemet. Vi opplevde ved ett tilfelle at telefonen startet på nytt, og vi har også opplevd at skjermtastaturet har lagt seg over tekstfelter – slik at vi har måttet trykke tilbaketasten for å fjerne tastaturet, så rulle ned og deretter aktivere tastaturet på nytt.

Suveren Office-pakke

Office-appene følger selvfølgelig med.

Det ligger mye bra programvare på telefonen, og ett av høydepunktene er Office-pakken. Dette er en litt begrenset versjon av Word, Excel, Powerpoint og OneNote. Lagrer du filene dine i skyen – enten på Dropbox eller på Microsofts egen OneDrive-tjeneste – kan du enkelt begynne å jobbe med et dokument på PC-en og fortsette på mobiltelefonen. Med Continuum-funksjonen kan du også koble telefonen til en PC-skjerm eller TV og kjøre Office-appene i fullskjermsmodus. Kobler du til en mus og et tastatur i tillegg, så har du i praksis en «PC» som i hvert fall i Office-sammenheng fungerer nesten som en fullverdig PC.

OneNote-appen er for øvrig nyttig, og synkroniserer notatene dine på tvers av enhetene dine. Men vi savner lydopptaksfunksjonen du finner i PC-versjonen av OneNote. Mobilappen er en forholdsvis enkel affære sammenlignet med den vi bruker til daglig på Mac-en.

Kalenderen og e-postappen kalles Outlook, og det er to apper – en for kalenderen og en for e-post. Det at det er to apper er egentlig litt rart, ettersom den nye Outlook-appen for Android og iOS (og PC/Mac for den saks skyld) samler alt sammen i én app. Men fordelen med å ha det i to separate apper i Windows på mobil er at du har separate fliser for hver app – og flisene i Windows jo oppdateres med nyttig informasjon (for eksempel om kalenderhendelser). Outlook fungerer fint med mange forskjellige samtidige kontoer, så du kan få for eksempel e-post både fra Exchange og Gmail i samme e-postklienten. Men i e-postklienten må du velge en av kontoene – du får ikke alt i én samlet visning, slik du får i Outlook for Android eller iOS.

Lumia 950 XL. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Nettleseren er Microsoft Edge – og den fungerer veldig bra. Den er rask, og fanefunksjonen fungerer bra. Med leseliste-funksjonen kan du lagre nettsider du kommer over i en oversikt over sider du vil lese senere. Nettsider kan lagres til Startskjermen – dermed er det enkelt å lage snarveier til nettsider du bruker ofte. Vi liker ellers at adressefeltet til nettleseren er nederst på skjermen, det gjør det mye lettere å komme til feltet når du har en såpass stor skjerm som det Lumia 950 XL har.

Vi savner en mulighet for å endre standard søkemotor fra Bing til Google – for uansett hva Microsoft sier, så får vi ikke like gode søkeresultater med Microsofts søkemotor som med Google. Du kan endre søkemotor i nettleseren, men ikke i søket du får opp når du trykker forstørrelsesglasset. Apropos søk: Her i Norge er ikke Microsofts taleassistent Cortana tilgjengelig.

Som underholdningsmobil

Lumia 950 XL er ikke bare en god jobb-mobil, den har også veldig gode underholdningsfunksjoner.

Når du plugger inn hodetelefoner første gang vil telefonen spørre deg om hva du vil gjøre – for eksempel om du automatisk vil starte opp Microsofts musikk-app Groove Musikk. Dette er en ganske god musikkapp som er enkel å bruke. Appen lar deg spille musikk kjøpt fra Microsoft Store, musikk du har lagret lokalt på telefonen – eller du kan legge musikk over i en Musikk-mappe i skytjenesten OneDrive, så dukker musikken automatisk opp i musikk-appen. Vi synes denne måten å få musikk raskt over til telefonen på var veldig elegant. Microsoft har ellers sin egen strømme- og nedlastingstjeneste, Groove Music Pass, som koster 99 kroner i måneden.

Lumia 950 XL er en super underholdningsmobil. Til venstre er musikk-appen, til høyre spillbutikken i Windows Store.

Lydkvaliteten ved avspilling i hodetelefoner er veldig god, og du kan spille forholdsvis høyt om du ikke er redd for å pådra deg tinnitus. Godt bortgjemt i innstillingsmenyene finner du også en equalizer-funksjon, om du foretrekker å justere lydbildet litt. Vi bør imidlertid nevne at lyden i den innebygde høyttaleren ikke er all verden – og plasseringen på baksiden er heller ikke all verden.

Med Film og TV-appen kan du kjøpe eller leie filmer og TV-serier, og denne appen brukes også til å spille videoer som du selv har lagt på telefonen.

Med Xbox-tjenesten får du tilgang til massevis av spill, og med såpass kraftig maskinvare som denne telefonen har, så har den ingen problemer med å dra rundt selv ganske tunge spill.

Imponerende kamera

Microsofts Lumia-telefoner har alltid hatt noe av det beste som er å oppdrive av mobilkameraer. I likhet med Lumia 930 har også Lumia 950 et 20 megapiksel «PureView» hovedkamera, mens oppløsningen på frontkameraet er økt fra 1,2 til 5 megapiksler.

For å få full oppløsning må du endre bildestørrelsen fra 16:9 til 4:3, da får du bildefiler på 19 megapiksler. Kameraet kan også ta bilder i råformat, men vil da lagre JPG-filene i kun 8 megapiksler.

Kamera-appen lar deg justere en del av innstillingene manuelt.

Kameraet tar veldig gode bilder, selv i dårlig lys. Og kameraet takler også veldig godt motiver med vanskelige lysforhold, for eksempel om deler av motivet ligger i sol og resten i skygge. Optisk bildestabilisator gjør det lettere å ta skarpe bilder i svakt lys.

Et stort pluss er kameraappen, som lar deg justere mange av innstillingene manuelt. Du kan for eksempel stille lukker, ISO, hvitbalanse og fokus – men du kan ikke stille blender. Kameraet tar for øvrig det Microsoft kaller «levende bilder», som betyr at det spilles inn en bitteliten filmsnutt på et par sekunder fra rett før du har tatt bildet. Det gir en ganske stilig effekt når du blar i bildene, hvor motivet er i bevegelse en kort stund før motivet fryses til et stillbilde. Dette er omtrent tilsvarende som Apple nå har fått på iPhone.

Videoopptak blir veldig bra – og du har mulighet til å filme med 4K-oppløsning.

Vi opplevde en merkelig bug med kameraet. Da vi hadde vært ute og tatt bilder oppdaget vi at alle bildene var tatt med 1920 x 1080 punkters oppløsning, selv om vi hadde stilt inn 4:3-format og 19 megapiksler i menyene. Da vi like etterpå fortsatte å ta bilder uten å endre innstillingene, ble plutselig oppløsningen langt høyere. Vi klarte ikke å gjenskape dette etterpå – så det er ikke godt å si hva som skjedde.

Kjøpe eller ikke kjøpe? Les konklusjonen på neste side »

Her er noen bilder vi tok med kameraet:

Microsoft Lumia 950 XL
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 950 XL

9
Imponerende
sitatLumia 950 XL overbeviser på de aller fleste områder

Fordeler

  • +
    Super skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Svært rask
  • +
    Continuum
  • +
    USB Type-C
  • +
    Støtte for minnekort

Ting å tenke på

  • Enkelte bugs

Konklusjon og alternativer

Lumia 950 XL er den aller nyeste og mest avanserte toppmodellen fra Microsoft, og med vår positive erfaring med tidligere Lumia-modeller er det ikke så rart vi hadde store forventninger til den nye modellen.

Og gjett om Microsoft innfrir! Selv om vi opplevde enkelte småbugs i programvaren, er Windows 10 virkelig bra på mobiltelefon. Det at du kan plugge telefonen i en liten dokkingenhet og bruke den som en nesten fullverdig PC på stor skjerm, gjør at vi tror mange faktisk vil kunne klare seg med kun mobiltelefon. Vel å merke om du ikke har avanserte behov. Avansert programvare som Adobe Photoshop kan du for eksempel se langt etter foreløpig.

Super skjerm og fullstappet med teknologi

Den 5,7 tommer store skjermen i telefonen har veldig god kvalitet, og med en oppløsning på 2560 x 1440 punkter skal du være temmelig god om du klarer å se pikselene med det blotte øye. Det er et stort pluss at skjermen er lyssterk og fungerer godt også i solllys.

Våre ytelsestester bekrefter det vi også opplever når vi bruker telefonen: Lumia 950 XL er en lynrask mobiltelefon. Men selv om det er mye kraft under panseret, går det ikke så mye ut over batteritiden – som er ganske god.

Telefonen støtter all teknologi du forventer, inkludert 4G kategori 6 – altså opptil 300 Mbps nedlasting. Det er også støtte for NFC, tobånds trådløst nett (802.11ac wifi), og mye mer. USB-kontakten er den nye Type-C-kontakten som du kan snu begge veier.

Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

I daglig bruk oppfører telefonen seg stort sett eksemplarisk. Den er rask, den er god å holde i, har god lydkvalitet både under tale og under musikkavspilling – det meste er rett og slett på stell. Vi har nevnt noen småbugs, som at telefonen plutselig restartet – men det skal komme en oppdatering fra Microsoft om noen dager som kanskje retter noe av dette.

God både til jobb og moro

Windows-mobiler er en fryd å bruke som jobbmobiler, og det gjelder også Lumia 950 XL. E-post- og kalenderappene er veldig bra, og de fungerer like godt med Microsoft Exchange-kontoer som med GMailen din. Microsofts egen Office-pakke er også veldig bra, og synkroniserer du alt med Microsofts skytjeneste OneDrive har du tilgang til filene dine overalt.

Også underholdningsprogramvaren er bra – alt fra musikkspilleren Microsoft Groove Musikk til spilltjenesten Xbox. Og den store, fine skjermen er en fryd å se video på.

Der Lumia 950 XL virkelig briljerer, er på kamerafronten. Kameraet i denne telefonen er blant de beste på markedet, og avanserte brukere vil antagelig sette pris på muligheten til å manuelt justere mange av innstillingene – som for eksempel lukkertid eller fokus.

På pluss-siden bør vi også nevne opplåsingsfunksjonen Microsoft Hello. Den bruker irisskanning, og låser lynraskt opp telefonen når du holder den foran deg.

Konklusjon og alternativer

Microsoft Lumia 950 XL er blant de aller beste smartmobilene på markedet, og er et spesielt godt valg om du mener at kameraet i en mobiltelefon er veldig viktig. Windows-mobiler har imidlertid én ulempe, og det er at det fortsatt er et dårligere utvalg av apper enn på Android eller iOS. Må du ha Snapchat, kan du bare glemme Windows-mobiler – selv om Microsoft riktignok sier de er i dialog med Snapchat om å få på plass appen. Og Facebook-appen er på langt nær like bra som på iPhone eller Android. Er ikke dette viktig, er det egentlig ikke så mye å lure på: Du kommer til å bli svært godt fornøyd om du kjøper Lumia 950 XL.

Om du heller vil velge en Android-mobil i samme størrelse, er Huawei Nexus 6P et godt alternativ til rundt 6000 kroner.

Også Apples iPhone 6S Plus er et veldig godt alternativ, men her betaler du mye for merket – og må fort opp i 10 000 kroner. Da er Lumia 950 XL eller Nexus 6P mye bedre kjøp.

Microsoft Lumia 950 XL
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 950 XL

9
Imponerende
sitatLumia 950 XL overbeviser på de aller fleste områder

Fordeler

  • +
    Super skjerm
  • +
    Meget bra kamera
  • +
    Trådløs lading
  • +
    Svært rask
  • +
    Continuum
  • +
    USB Type-C
  • +
    Støtte for minnekort

Ting å tenke på

  • Enkelte bugs
annonse