Til hovedinnhold

Facebook-døren var «sikret med gaffa»

Dårlig sikring eller ingen sikring?

I går kveld uttalte endelig Facebook-sjefen seg om skandalen som har rammet nettverket.

– Vi har et ansvar for å beskytte dataene deres, og hvis vi ikke kan det fortjener vi ikke å tjene dere, forklarte Mark Zuckerberg i en Facebook-post.

Han fulgte opp med å bekrefte at de har gjort feil, og at de jobber for at det aldri skal skje igjen.

Prisverdige tanker, absolutt, men det er fortsatt mye å klø seg i hodet over her.

Les om detaljene bak Cambridge Analytica-skandalen »

En usikret plattform

Skandalen startet med at en quiz-app tok for seg av data fra nettverket - både fra folk som aksepterte å gi disse dataene, men også fra deres venner igjen.

Facebook Platform, som har fungert som nav i den uønskede informasjonsdelingen, er enkelt forklart løsningen du bruker når du logger deg inn på en tjeneste med Facebook-kontoen din. Siden 2007 har Platform vært funksjonen som kobler kontoen din sammen med en rekke andre aktører, og avhengig av hva man vil oppnå kan den ha litt ulike virkemåter. Skrur du den av i innstillingene dine vil du raskt legge merke til at alt fra kommentarfelt til mobilapper slutter å virke som forventet.

Godkjente ikke apper før i 2014

I 2013 fungerte altså denne tjenesten slik at apper kunne hente en hel del data om deg som aksepterte det. Problemet er at akkurat denne appen også hentet data fra disse menneskenes venner. De relativt få brukerne - rundt 300 000 - som aksepterte informasjonsdelingen ble dermed raskt til 50 millioner brukere der flertallet ikke hadde tatt stilling til om de ville dele noe som helst.

En stund senere ble plattformløsningen endret slik at man som ledd nummer to i denne kjeden også måtte akseptere å dele informasjon med en gitt app. Appene kunne altså ikke bre fangarmene sine utover i nettverket uhindret lenger.

Zuckerberg opplyser dessuten om at de først i 2014 begynte å aktivt godkjenne eller avvise apper som benyttet plattformen. Året etter at Cambridge Analytica tilsynelatende tok for seg gjennom thisisyourdigitallife-appen.

Reglene ble ikke fulgt

Det kan være lett å tenke at 2013 er hele fem år siden. Mye kan ha skjedd siden den tid, men informasjon varer lenge. Det er helt tydelig gitt at påstanden nå handler om at den gang tre år gamle data skal ha blitt brukt både i Trump-kampanjen i USA og i Brexit-kampen i Storbritannia.

Da Facebook fant ut at appen hadde delt dataene den sanket med Cambridge Analytica i 2015 slo det sosiale nettverket ned på både både apputvikleren bak thisisyourdigitallife, Aleksandr Kogan, og Cambridge Analytica.

Årsaken; det var mot reglene å dele disse dataene uten brukernes samtykke.

Facebook krevde også at de to aktørene skulle bekrefte at dataene var slettet. Det skal de ha bekreftet, men nå nylig sprakk altså nyheten om at dette neppe har vært tilfelle.

Slapp personvernbombe

Mark Zuckerberg bekreftet problemene, og antydet også at flere apper som benyttet Facebook Platform frem til 2014 kan ha gjort ugagn. Dette skal nå undersøkes.

– Det har vært et tillitsbrudd mellom Kogan, Cambridge Analytica og Facebook. Men det var også et tillitsbrudd mellom Facebook og menneskene som delte dataene sine med oss, skriver Zuckerberg i posten sin.

Og Facebook-sjefen benytter også anledningen til å detonere en liten personvernbombe her.

– Vi vil undersøke alle apper som hadde tilgang på store mengder informasjon før vi endret plattformen vår for å redusere tilgangen i 2014.

Hvor mange apper dette faktisk kan angå er det sannsynligvis bare Facebook som vet, og ut fra det som kommer frem nå virker det ikke helt sikkert at engang mektige Facebook vet helt hvor dette stopper.

Ikke bare dårlig sikret - ikke sikret

Og selv om det er fem år siden var det allerede i 2013 svært tydelig at stordata og brukerinformasjon var verdifullt. Med Facebook-plattformen slik den fungerte mellom 2007 og 2014 kan det virke som om det sosiale nettverket beskyttet sin største verdi, og våre digitale liv, med nettutgaven av en glassdør, litt gaffa-teip og en vennlig henstilling om å ikke gå inn og forsyne seg av gullbarrene innenfor.

Det kan virke som om Cambridge Analytica ignorerte den henstillingen, og det er god grunn til å lure på hvor mange som faktisk fulgte den.

annonse