Til hovedinnhold

IBM og Nvidia bygger verdens raskeste superdatamaskiner

Skal levere over 100 petaflops når de er ferdige.

Det relativt høye tempoet på produksjonen av nye superdatamaskiner kan nesten minne om et slags våpenkappløp som etter hvert har begynt å tilpisse seg mellom særlig de to økonomiske stormaktene Kina og USA. Etter å ha vært dominerende i toppsjiktet har USA, med sin Cray-utviklede Titan-maskin, nylig blitt slått av kinesiske Tianhe-2.

På topplisten gjør også IBM seg bemerket, og innehar for øyeblikket tredjeplassen med sin Sequoia, som inntil 2012 var verdens raskeste superdatamaskin. Nå melder imidlertid IBM om et nytt prosjekt som kan feie de andre av banen, og med seg har de sannelig også fått skjermkortprodusenten Nvidia.

To maskiner på over 100 petaflops

IBM og Nvidia har nemlig nå blitt tildelt 325 millioner dollar, cirka 2,2 milliarder kroner, av det amerikanske energidepartementet til å utvikle hele to nye superdatamaskiner.

De to maskinene har fått navnene «Summit» og «Sierra» og skal etter planen stå ferdig i 2017 eller 2018. Maskinene vil ifølge IBM få en toppytelse på godt over 100 petaflops. Dagens raskeste maskin, den nevnte Tianhe-2, har til sammenligning en ytelse på 33,86 petaflops.

Dermed blir IBMs og Nvidias kommende superdatamaskiner etter alt å dømme verdens raskeste med ganske klar margin, selv om det naturligvis er umulig å fastslå på nåværende tidspunkt at ikke kineserne eller andre vil ha en enda raskere modell ferdig før den tid.

Svært energieffektive

Maskinvaremessig skal de nye superdatamaskinene basere seg på Nvidias kommende GPU-arkitektur «Volta», som skal bli oppfølgeren til selskapets nylig lanserte Maxwell-arkitektur, og IBMs nye serverprosessor Power8.

Power8-prosessorene ble introdusert av IBM i oktober i år, og skal ifølge selskapet være de første prosessorene som er spesifikt designet for «big data», altså store og kompliserte datasett.

Maskinene vil inneholde flere tusen Volta- og Power8-prosessorer som altså skal fungere sammen. Ifølge IBM vil Summit og Sierra kreve et sted mellom 11,4 megawatt og 13,1 megawatt med strøm. Om dette stemmer er maskinene særdeles energieffektive, med tanke på at kinesiske Tianhe-2 for eksempel krever 17,6 megawatt og leverer under 34 petaflops.

Mer informasjon kan du finne hos IBM.

IBM har også andre prosjekter på gang: Nå skal det satses enda hardere på den kunstige intelligensen Watson »

(Via Extremetech)

Mer om
annonse