Nyhet

Slik skal Nvidias neste topp-skjermkort bli

Selskapet har sluppet de første detaljene.

I går presenterte Nvidia sine fremtidsplaner på grafikkmarkedet, og kom i den forbindelse med en oppdatering på hvordan deres neste grafikkprosessorer vil se ut. Dagens kjernearkitektur går under navnet «Kepler», og neste år vil selskapet lansere «Maxwell», mens generasjonen som kommer etterpå heter «Volta».

Tradisjonelt har selskapet fortalt offentligheten om hva de to neste generasjonene med grafikkprosessorer vil ha å by på. Nå har vi fått noen detaljer om de kommende lanseringene, som ser svært spennende ut.

Maxwell lar skjermkortet bruke systemminne

Et vanlig skjermkortdesign består svært enkelt forklart av en grafikkprosessor i sentrum, og noen små, lynraske GDDR-minnebrikker spredt rundt denne. Grafikkprosessoren består av en kjerne som gjør det meste av jobben, og litt hurtigminne hvor data lagres underveis til de nevnte minnebrikkene.

Slik ser veikartet ut for Nvidias kommende grafikkprosessorer, med tilhørende ny teknologi.Foto: Nvidia

Når Maxwell-arkitekturen kommer på banen neste år, vil grafikkprosessoren ikke lengre være begrenset til å bruke den begrensede mengden GDDR-minne på skjermkortet. Istedet vil det også få tilgang til det litt tregere, men ofte svært mye større, DDR-minnet i datamaskinen.

Denne teknologiske nyvinningen kaller Nvidia for «Unified Virtual Memory», og har en rekke positive effekter. Noen ganger har nemlig grafikkprosessoren bruk for store mengder minne, uten at det trenger å være så raskt.

AMD også på vei

Siden skjermkort i dag gjerne har et sted mellom 2 GB og 4 GB GDDR-minne, mens datamaskinens DDR-minne ofte er i området mellom 8 GB og 16 GB, betyr det at å faktisk gå tom for minne vil bli svært mye vanskeligere.

Samtidig vil datamaskinens prosessor få tilgang på det ekstremt raske minnet på skjermkortet, dersom den skulle ha bruk for dét. Teknologinettstedet Ars Technica forteller at en liknende teknologi fra AMD er i emning, og at denne – kalt «Heterogenous Systems Architecture» – også vil se dagens lys til neste år.

Volta stabler minne på prosessoren

Etter at Maxwell har fått skikkelig fotfeste, og denne teknologien er godt spredt i markedet, har imidlertid Nvidia enda større planer. En gang etter 2014 – men kanskje ikke før i 2016 – lanseres nemlig Volta, som også vil by på temmelig spennende fremskritt på minnefronten.

Istedet for å ha grafikkprosessoren i sentrum, omgitt av minnebrikker, planlegger nemlig selskapet å stable dette minnet direkte på prosessoren – altså å ha minnet integrert i samme silisiumsbrikke som selve kjernen.

Volta-arkitekturen vil stable grafikkminne i samme brikke som prosessorkjernen.Foto: Nvidia

Denne teknologien, som Nvidia kaller stablet DRAM, vil ifølge selskapet gi en minnebåndbredde på omkring én terabyte i sekundet. Til sammenlikning har det nylanserte superkortet GeForce GTX Titan, med sin Kepler-kjerne, en båndbredde på drøyt en fjerdedel av dette.

Ekstrem ytelse i vente

Ifølge beregningene til teknologinettstedet Anandtech innebærer dette at Nvidia er nødt til å fikse hele 1024-bits minnebusbredde med en hastighet på 8 Gbit/s per pinne, eventuelt en 2048-bits busbredde på 4 Gbit/s per pinne. Til sammenlikning kjører GTX Titan en 384-bits minnebus, med en hastighet på 6 Gbit/s per pinne.

Hva ytelse angår, målt i antall operasjoner Volta vil klare å utføre, har Nvidia ifølge Anandtech også sluppet et lite drypp. Mens dagens Kepler-kjerne klarer å skvise ut rundt 5,5 gigaflops per watt, er Volta anslått til å klare omlag 24 gigaflops per watt.

Det er imidlertid litt vel tidlig å si noe sikkert om ytelsen et skjermkort som neppe vil være på markedet før om tidligst to – tre år. Vi gleder oss uansett stort til å få testet ut hvordan den nye teknologien vil duge i praksis.

I mellomtiden forblir GeForce GTX Titan det kraftigste skjermkortet vi vet om:
Se også vår test av GTX Titan, og les nyheten om lanseringen av superkortet »

(Kilder: Ars Technica, Anandtech)

Les også
– Nvidias nye GeForce kommer snart
Les også
Her er Nvidias nye grafikkprosessorer
Les også
Her er den første spesialversjonen av Titan
Les også
Nvidia letter kravene for GTX Titan-skjermkortene
Les også
Her skal fremtidens Nvidia-skjermkort lages
Les også
Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort
annonse