Til hovedinnhold

Her er verdens raskeste datamaskin

IBM er tilbake på tronen.

Hvert år blir en liste over de 500 raskeste superdatamaskinene i verden lansert. I år er det IBM som kommer ut på toppen, med et oppsett som kan tygge unna hele 16,32 billiarder regneoperasjoner i sekundet (16,32 petaflops).

50 prosent raskere enn andreplassen

Sequoia, som maskinen heter, er laget for det amerikanske National Nuclear Security Administration, og knuser alle tidligere rekorder. Antallet regneoperasjoner IBM har klart å oppnå er over 50 prosent mer enn andreplassen fra Fujitsu-maskinen K Computer. Den presterte "bare" 10,51 petaflops.

Superdatamaskinen til IBM består av 96 rack med IBMs Blue Gene/Q-system, 99 304 noder, 1,6 millioner prosessorkjerner og 1,6 petabyte med minne.

IBM også raskest i Europa

SuperMUC er den raskeste superdatamaskinen i Europa.Foto: IBM

I tillegg til Sequoia-maskinen i USA har IBM også en superdatamaskin i Europa, kalt SuperMUC. Denne er langt ifra like heftig som den amerikanske, men kan likevel skryte av å være Europas raskeste med 3 petaflops.

Dette var nok for en fjerdeplass på topp 500-listen. Denne er å finne i Leibniz Supercomputing Center, og er kommersielt tilgjengelig for å løse forskningsutfordringer.

SuperMUC-maskinen skiller seg ut fra andre superdatamaskiner ved å bruke vannkjøling, som skal være langt mer effektivt enn luftkjøling. Dette bidrar også til at den bruker 40 prosent mindre energi enn tilsvarende maskiner med luftkjøling, noe som svært viktig med maskiner på denne størrelsen.

Få også med deg denne artikkelen:
Superdatamaskin brukes til fjernvarme »

(Kilder: IBM, Top 500)

Les også
Cray slipper «billig» superdatamaskin
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
Her finner vi verdens raskeste Internett
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Ny supermaskin i Oslo
Les også
Er dette fremtidens trådløse teknologi?
annonse