Nyhet

Kina slår Titan ned fra tronen

Nyutviklet supermaskin står klar.

Listen som rangerer verdens superdatamskiner viser at amerikanske Titan, med sine 560 000 prosessorkjerner og 17,59 petaflops, slett ikke er noen pingle. Den må nå likevel vike for kinesiske Tianhe-2, som er utviklet av det kinesiske universitet for forsvarsteknologi.

Tianhe-2, som går under kallenavnet Milkyway-2, slår nemlig kraftig fra seg. Den overgår faktisk ytelsen til de to nåværende raskeste superdatamaskinene – Titan og Sequoia, som begge står plassert i USA – sammenlagt.

Massiv kraft

Maskinen kan utføre flere billiarder kalkulasjoner hvert sekund. En billiard er det samme som en million milliarder, og du skjønner sikkert at dette ikke lar seg gjøre med noen enkeltstående prosessor. På nåværende tidspunkt leverer maskinen solide 30,65 petaflops, og det før den er ferdigbygget. For å oppnå en maksimal regnekraft på 55 petaflops må over tre millioner prosessorkjerner, fordelt på titalls tusen flerkjernede prosessorer fra Intel, jobbe sammen med kinesisk-utviklet teknologi.

For å holde denne superdatamaskinen gående trenger den hele 24 megawatt under belastning. For å kjøle alle prosessorene er det bygget et spesiallaget kjøleanlegg, som bruker flytende væske for å effektivt transportere bort varme og hindre umiddelbar overoppheting. Maskinen har også tilgang til 12 petabyte med lagringsplass.

Nyttige beregninger

Sammen med prestisjen det selvsagt innebærer å utvikle verdens raskeste datamaskin, blir de benyttet til mye nyttig. Kina ønsker å bruke den gigantiske regnekraften i Milkyway-2 til å simulere flytester, analysere økonomien og som et ledd i statelig sikkerhet. I dag brukes blant annet amerikanske Titan til å simulere effekten av klimaendringer, og forske på hvordan man kan redusere avfall fra atomreaktorer.

Kineserne har ingen planer om å hvile på laurbærene. Innen 2015 ønsker de å pakke inn totalt 100 petabyte i Milkyway-2.

Google viste nylig frem en rekke bilder av sine datasentre:
Se innsiden av Googles servermekka »

(Kilder: CNN, Rt)

Les også
Dette er verdens kraftigste superdatamaskiner
Les også
Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering
Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Ny supermaskin i Oslo
Les også
Kina bygger superdatamaskin
annonse