Til hovedinnhold

Verdens kraftigste supermaskin blir bedre

Titan får enda raskere lagring.

Superdatamaskinen Titan fra Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, har tronet på førsteplassen på Top500.org's liste over de kraftigste maskinene i verden siden november i fjor.

Monsteret leverer en maksimal ytelse på 27 petaflops, altså 27 billiarder regneoperasjoner per sekund, og brukes blant annet til forskning innen kjernefysikk, biodrivstoff, solenergi, klimaendringer og materialkunnskap.

Når får Titan en aldri så liten oppgradering, og kan således skryte av å ha verdens raskeste lagring – ved siden av å være sjefen over alle sjefer.

Ikke dårlig utgangspunkt

Bør holde for neste Battlefield.Foto: ORNL

Den 299 008-kjernede maskinen har åpenbart mange godsaker innabords, deriblant 18 688 AMD Opteron 6274 16-kjernersprosessorer og 18 688 Nvidia Tesla K20X-grafikkprosessorer – samt et minne på 710 terabyte.

Før denne nye oppgraderingen, hadde Titan «bare» en lagringskapasitet på 10 petabyte, med en overføringshastighet på «skarve» 240 gigabyte i sekundet.

Oak Ridge var åpenbart ikke fornøyd med dette, og nå støtter det nye filsystemet 40 petabyte – med en overføringshastighet på hele 1,4 terabyte i sekundet. Sagt på en enkel måte: Det er raskt, veldig raskt.

Fra Tennessee til Månen

Det er det amerikanske selskapet DataDirect Networks (DDN) som har bygget det nye lagringssystemet, med navnet Spider II. Opplegget utgjøres av totalt 36 mindre SFA12K-40-lagringssystemer fra DDN, og disse støtter 1,12 petabyte hver seg.

Ifølge Oak Ridge er lagringskapasiteten så enorm at den tilsvarer 365 300 kilometer med bøker stablet oppå hverandre, eller avstanden fra Oak Ridges hovedkvarter i Tennessee til Månen.

I november tok Titan over tronen fra IBMs Sequoia-maskin. Det neste oppgjøret mellom verdens giganter er i juni.

Titan må ikke forveksles med Titan:
Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort »

(Kilde: ExtremeTech)

Les også
Dette er verdens kraftigste superdatamaskiner
Les også
Nvidias beste regnemaskin har blitt enda raskere
Les også
Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering
Les også
Kina slår Titan ned fra tronen
Les også
Ny knøtte-PC har fire ganger kraften til Raspberry Pi
Les også
IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
annonse