Dette blir verdens kraftigste superdatamaskin
Bringer exaflops-maskinene et stort steg nærmere.
Produksjonen av såkalte superdatamaskiner har utviklet seg til et slags våpenkappløp mellom USA og Kina, og etter en langvarig amerikansk dominans har kineserne inntatt tronen med sin Titanhe-2. Nå kommer det en ny superdatamaskin fra USA som skal knuse konkurrentene.
Det amerikanske energidepartementet har nemlig kunngjort en investering på 200 millioner dollar i byggingen av en ny monstermaskin som har fått navnet «Aurora», som beskrives som «neste generasjons superdatamaskin». Det er Intel og den gamle kjenningen Cray som skal bygge maskinen.
180 petaflops
Målet er at Aurora skal sveives i gang i løpet av 2018, og da skal den klare en toppytelse på hele 180 petaflops. Til sammenligning er den nåværende rekordholderen, overnevnte Tianhe-2, designet for en toppytelse på 55 petaflops når den er ferdig.
Dermed vil Aurora altså innta førsteplassen blant superdatamaskiner med ganske god margin. For å sette det hele i perspektiv er én petaflops det samme som én billiard, det vil si én million milliarder, regneoperasjoner per sekund. Det skulle være nok regnekraft til å takle temmelig tunge vitenskapelige oppgaver, som er det maskinen primært skal bygges for.
Med en ytelse på 180 petaflops tar Aurora også et ganske stort skritt mot de ettertraktede exaflops-maskinene, som ennå ligger et stykke inn i fremtiden, og derfor har man dristet seg til å karaktisere Aurora som en «pre-exaflops-maskin». Maskinen baserer seg på den skalérbare HPC-rammeverket (high performance computing) til Intel.
Mange bruksområder
Det betyr i praksis at den vil benytte neste generasjons prosessorer av typen Intel Xeon og Xeon Phi. Maskinen vil videre bygges rundt en ny, skalérbar plattform fra Cray, kalt «Shasta», som kombinerer teknologier fra selskapets eksisterende superdatamaskiner i CS-serien og XC-serien. Effektforbruket vil ligge på 13 megawatt.
Aurora vil få mange vitenskapelige bruksområder som trolig vil få store konsekvenser innen ulike teknologiske felt. Blant annet skal maskinen benyttes til å til å finne nye materialer til bruk i elektroder og elektrolytter i batterier, noe som kan føre til bedre batteriteknologi. Andre bruksområder er klimaforskning, biologisk forskning, astronomi og utvikling av bedre transportteknologi.
Mer informasjon finner på Aurora-prosjektets hjemmeside, og i pressemeldingene til henholdsvis Intel, Cray og det amerikanske energidepartementet.
IBM og Nvidia har også spennende ting på gang: Selskapene samarbeider om en superdatamaskin som skal klare over 100 petaflops »
(Via Motherboard, Extremetech)