Til hovedinnhold

Er dette starten på sjåførløse drosjer?

Mens Uber havner over i Googles territorium med selvkjørende biler, legger Google seg over i Ubers kjørefil og utvikler taxi-app.

Shutterstock

I går kunne vi melde om at taxitjenesten Uber har inngått et samarbeid med teknologiuniversitetet Carnegie Mellon som kan lede til utvikling av selvkjørende biler. Et satsningsområde som sender Uber over i Googles veibane, med tanke på at Google har satset hardt og kommet langt innen utvikling av selvkjørende biler. Og nå kan nyhetsbyrået Bloomberg melde at selskapene er på ytterligere kollisjonskurs.

Årsaken skal være at samtidig som Uber beveger seg inn i Googles markedsområde, er Google på vei inn i Ubers terretorium med en egen «samkjørings-app». Appen skal i følge Bloomberg henge sammen med Googles utvikling av selvkjørende biler. Informasjonen skal komme fra en kilde «nær Ubers styre», som i sin tur skal ha fått sett skjermbilder av appen. Appen skal allerede være tatt i bruk av Googles egne ansatte.

Google investerte tungt i Uber

Google er en av Ubers største investorer og gikk tungt inn i selskapet i 2013. Hvor tungt? 258 millioner amerikanske dollar tungt. Så tungt at Googles David Drummond fikk en plass i Ubers styre. Denne utviklingen kommer derfor overraskende på mange, og det var forventet at selskapene ville innlede et tettere samarbeid enn hva de har i dag. Drummonds plass i Ubers styre skal også være grunnen til at Uber har blitt informert om Googles planer.

Samtidig melder The Wall Street Journal om at noen har laget storm i et vannglass, og at hele greia er blåst ut av proporsjoner.

Skjermbilde fra Ubers hjemmeside. Foto: Skjermdump

En anonym kilde sier at en av Googles utviklere har testet en app ment for internt bruk hos Google, som skal hjelpe ansatte å kjøre sammen til jobb. Siden det ikke er kommet noen offesielle uttalelser fra hverken Google eller Uber er det vanskelig å vite hva som stemmer, hva som er rykter og hva som eventuelt er løgn. Det eneste som har kommet fra Google er denne, noe vage Twitter-meldingen:

Et logisk skritt for Google

Det er jo ingen hemmelighet at Google jobber med selvkjørende biler, og det er ikke usannsynlig at en slik samkjøringsapp som det er snakk om her kan implementeres i et system hvor brukerne kan bestille en selvkjørende bil, når disse blir tilgjengelige på veien. Siden svært mange av bilene i en by står parkert mesteparten av tiden ville en slik teknologi redusert behovet for antall biler betraktelig, sammen med plassen bilene opptar på veien, på parkeringsplasser og i parkeringshus.

Googles selvkjørende biler takler allerede travle bymiljøer»

annonse