Til hovedinnhold

Du kan slippe å eie bil – og likevel kjøre hvor du vil

Uber inngår samarbeid som kan lede til utvikling av autonome biler.

Kinga/Shutterstock.com

Selvkjørende biler kan se ut til å bli det neste store på teknologifronten, og stadig flere kaster seg på bølgen. Google er kanskje det selskapet som hittil har gjort seg mest bemerket med sin tilsynelatende avanserte teknologiske løsning, men også aktører som NASA og bilprodusenter som Daimler og Audi er i gang med arbeidet.

Nå har en annen, og på mange måter logisk, aktør kastet seg ut i dansen om de selvkjørende bilene, nemlig den mye omtalte taxitjenesten Uber. Det melder nettstedet TechCrunch.

Oppdatert: Uber har bekreftet samarbeidet med Carrige Mellon-universitetet.

Skal lage en hel «flåte» med selvkjørende taxier

Nettstedet har fått nyss fra det som skal være troverdige kilder om at Uber skal bygge et forskningssenter i byen Pittsburgh i den amerikanske delstaten Pennsylvania. Senteret skal visstnok arbeide med utviklingen av en hel «flåte» med selvkjørende taxier.

Uber skal allerede ha fått med seg rundt femti eksperter og ingeniører fra det anerkjente teknologiuniversitetet Carnegie Mellon, som blant annet har jobbet med utviklingen av Mars-roveren Opportunity og diverse andre høyprofilerte robotprosjekter.

Med disse ingeniørene sin hjelp skal Uber utvikle både kjerneteknologien, selve kjøretøyene og infrastrukturen rundt kjøretøyene ved det nye forskningssenteret. Selskapet skal også har gjort investeringer på flere hundre tusen dollar i arbeidsstasjoner levert av tredjepartsaktører, det vil si kraftige, spesialiserte datamaskiner som skal brukes i utviklingen.

En spådd fremtid

Brad Templeton ser mange fordeler med selvkjørende biler.Foto: Brad Templeton

Da vi i Tek.no deltok på Web Summit-messen i november var selvkjørende biler et hett tema. Det var også Uber, som faktisk fikk sin første, store kapitalinsprøytning her.

Flere av foredragsholderne pekte på at nettopp det Uber nå angivelig skal gjøre er fremtiden for transport. Internett-pionéren Brad Templeton var en av dem, og han mente at selvkjørende biler vil endre verden mer enn Internett. Når alle biler i en by blir selvkjørende har du ikke lenger behov for å eie den selv – fordi du bare kan kalle til deg en tilfeldig bil, ved hjelp av en app som Uber, akkurat når du trenger den. Om du så skal på butikken eller til hytta.

For byer har det en rekke fordeler: Veiene får plass til flere biler, behovet for parkeringsplasser vil reduseres kraftig fordi bilene ikke trenger å parkere mellom turene, og det vil redusere utslippene.

En viss skepsis mot selvkjørende biler er imidlertid å forvente, spesielt om en ulykke skulle oppstå. Selv om majoriteten av dagens bilulykker skyldes menneskelig feil, er det uungåelig at det på ett eller annet tidspunkt vil skje en ulykke mellom menneske og maskin.

– Folk flest liker ikke å bli drept av roboter. Men roboter kan ikke kjøre i fylla, sa Templeton.

Begeistret Uber-sjef

Som nettstedet Business Insider meldte i mai i fjor har Uber allerede signalisert at de ønsker å utvikle selvkjørende taxier. Sjefen i selskapet, Travis Kalanick, sa under en konferanse i California at han «elsker» idéen, og at selvkjørende biler kan redusere kostnadene knyttet til det å ta taxier betraktelig.

– Årsaken til at Uber kan bli dyrt er at du betaler for den andre fyren i bilen. Om det ikke er noen annen fyr i bilen blir prisen for å ta en Uber-taxi billigere, hvor som helst, til og med på langturer, sa Kalanick. Han la til at selvkjørende biler kan gjøre Uber så rimelig at folk ikke lenger vil eie biler, i tillegg til at det både kan være tryggere og mer miljøvennlig.

Ennå har verken Uber eller Carnegie Mellon kommentert saken, så ennå foreligger det ingen flere detaljer om den nye satsingen. Offisielle kunngjøringe er imidlertid ventet å komme ganske snart.

Mer eller mindre samtidig med at Techcruch omtalte Ubers planer, kom Bloomberg på banen og meldte at Google nå selv jobber med å lage en taxiapp alá Uber, et prosjekt som går sammen med søkegigantens store satsning på selvkjørende biler. Det er kilder hos både Google og Uber som hevder dette.

Det interessante er at Google allerede er en tung investor hos Uber, og har således informert styret om planen som trolig gjør dem til konkurrenter fremover.

Uber vokser i svært høyt tempo: Nå har selskapet planer om å skape 50 000 nye jobber i Europa »

annonse