Til hovedinnhold

Apple jobber trolig med Tesla-konkurrent

Skal være i gang med å utvikle en egen elektrisk bil.

YouTube

Som de fleste andre store aktørene i teknologibransjen er giganten Apple aktiv på mange fronter, og nå ser det ut til at selskapet har ambisjoner om å etablere seg på enda et marked. Nye opplysninger tyder nemlig på at den pengesterke iPhone-produsenten skal utfordre Tesla.

Avisen The Wall Street Journal har vært i kontakt med kilder som hevder at Apple er i gang med å utvikle sin egen elektriske bilmodell. Flere hundre ansatte skal visstnok jobbe med prosjektet, som har fått navnet «Project Titan».

Har store ambisjoner

Apple har ikke selv kommentert saken, og derfor er detaljene selvsagt heller ikke klare. Det skal imidlertid dreie seg om en minivan-lignende bilmodell. Apple-sjefen Tim Cook ga visstnok klarsignalet for prosjektet for ett års tid siden, og ga visesjefen for selskapets produktutviklingsavdeling Steve Zadesky oppgaven med å håndplukke en gruppe fra flere ulike avdelinger til å arbeide med prosjektet.

Denne gruppen holder til noen kilometer unna Apples hovedkvarter i Cupertino, hvor de blant annet forsker på robotteknologi, metaller og materialer som er aktuelle til produksjon av biler. Apple er kjent for å utforske ny teknologi og ny segmenter uten å nødvendigvis ta satsingen videre, men alt tyder på at selskapet mener alvor med de nye bilplanene.

Ifølge kildene til Wall Street Journal skal Apple visstnok ha ønske om å bli en like viktig aktør innen elektriske biler som selskapet har blitt innen mobiltelefoner med sine iPhone-modeller. Det innebærer med andre ord at selskapet har meget store ambisjoner med den nye satsingen sin.

Kan dreier seg om selvkjørende biler

En av de anonyme kildene som Wall Street Journal snakket med sa at det ikke dreier seg om selvkjørende biler i denne omgang. Interessant nok har imidlertid også nyhetsbyrået Reuters vært i kontakt med kilder i forbindelse med saken, og ifølge disse er selvkjørende biler i planene til Apple.

Ifølge Reuters' kilder jobber Apple med å designe en hel bil helt fra grunnen av, altså ikke bare utvikle programvare og lignende, og undersøker også mulighetene for automatisert kjøring. Apple skal være interessert i mange ulike måter å videreutvikle bilteknologien på, som altså også inkluderer den selvkjørende teknologien.

Det finnes allerede indikasjoner på at Apple jobber med bilteknologi. For litt siden kunne vi melde at Apple tester ut avanserte sensorsystemer observert på taket til et antall leiebiler, som tilsynelatende dreier seg om selvkjørende teknologi. I 2013 kunne vi for øvrig rapporere at Apple har tatt patent på ny dashbordteknologi, og selskapet har også lansert et eget system for bedre integrering av iPhone-funksjonalitet i bilen, kalt CarPlay.

Apple vil møte stor konkurranse på dette markedet: Nå har også den kjente taxitjenesten Uber inngått samarbeid som kan føre til produksjon av selvkjørende biler »

annonse