Til hovedinnhold

Så mange er rammet av Gmail-lekkasjen

Kun en liten prosentandel skal være utsatt, ifølge Google.

Jørgen Elton Nilsen, Tek.no

For få dager siden kunne vårt søsternettsted Teknofil melde at rundt fem millioner brukernavn og passord til Googles e-posttjeneste Gmail trolig er blitt lekket på nettet.

Ifølge det russiske nettstedet Cnews, hvor nyheten først dukket opp, skal det hovedsakelig ha dreid seg om eldre brukernavn og passord, som betyr at man i utgangspunktet skal være trygg dersom man har endret påloggingsinformasjonen de siste årene.

– Under 2 prosent er rammet

Akkurat hvor mange som likevel kan være i faresonen var uvisst da nyheten sprakk, men dette har Google selv publisert informasjon om på sin offisielle sikkerhetsblogg.

Etter å ha gått gjennom alle adressene i lekkasjen kom Google frem til at under 2 prosent av passord- og brukernavnkombinasjonene fremdeles er gyldige. Dersom anslaget på fem millioner stemmer, betyr det i så fall at rundt 100 000 e-postkontoer er rammet.

Ifølge Google skal mange av disse ikke kunne bli brukt takket være de andre sikkerhetsmekanismene som Google har implementert for å forhindre uautorisert pålogging på kontoene, slik som sikkerhetsspørsmål og telefonnummer.

– Ikke Google sin skyld

De utsatte kontoene skal nå være beskyttet av Google, og selskapet skal ha sendt ut krav til de aktuelle brukerne om å endre påloggingsinformasjonen.

Google brukte også blogginnlegget til å bedyre at lekkasjen ikke skjedde som et resultat av innbrudd på Google egne systemer. Selskapet mener informasjonen er innhentet ved hjelp av metoder som for eksempel ondsinnet programvare, «phishing»-teknikker og hacking av andre nettsider hvor brukerne har benyttet samme påloggingsinformasjon som hos Gmail.

Som sikkerhetstiltak anbefaler Google at man benytter unike Gmail-passord, og selskapet gjentar også oppfordringen om å bruke 2-trinnsverifisering.

E-postspamming er en av metodene hackerne bruker for å skaffe seg påloggingsinformasjon: Slik stanser du det plagsomme fenomenet (Ekstra) »

(Via ITProPortal)

annonse